Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πώς χαλανε τα δόντια;Μέρος 1ον

Θέμα της σημερινης ανάρτησης είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν όλοι οι άνθρωποι,ειδικότερα αυτοί που πονάνε

                         "Γιατρέ πώς χαλάνε τα δόντια;"

                        

   Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή,γιατί αυτό που βλέπετε εσείς οι ασθενείς ως τρύπα(ή αλλιώς "κουφάλα")είναι πολυπαραγοντικό.Στο πρώτο μέρος της σειράς,το γενικό κομμάτι, θα ασχοληθούμε λιγάκι με το στόμα και το μικροβιακό περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας και στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με την επίδραση των τροφών και των στοματικών συνηθειών στα δόντια και το πώς τελικά χαλάνε.
  Φανταστείτε λοιπόν ότι είσαστε στο εσωτερικό του στόματος

                           
Και σας κάνουμε ξενάγηση !!


                       

  Στο εσωτερικό του στόματος υπάρχουν τα δόντια,τα ούλα,η γλώσσα,τα οστά,οι μύες και τα νεύρα.Μέσα στη στοματική κοιλότητα επίσης υπάρχει σάλιο και μικρόβια.Ας δούμε πως όλα αυτά αλληλοδιαπλέκονται και πως μας επηρεάζει αυτή η..διαπλοκή!!
  Πρώτα πρωτα δεχόμαστε ότι τα μικρόβια χαλάνε τα δόντια αλλά και είναι υπεύθυνα για την περιοδοντική νόσο,για το γεγονός δηλαδή ότι τα ούλα ματώνουν και κουνιούνται.Φυσικά άλλα μικρόβια κάνουν την τερηδόνα και άλλα μικρόβια την περιοδοντική νόσο.Όλα αυτά τα μικρόβια βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα παρέα με πληθυσμούς άλλων μικροβίων,τα οποία είναι άκακα,και τα οποία αντιδρούν στον πολλαπλασιασμό των βλαβερών μικροβίων.Τέτοια μικρόβια βρίσκονται δε βρίσκονται μόνο στο στόμα αλλά και σε όλες τις κοιλότητες του σώματος πχ αυτί,λάρυγγα,παχύ έντερο κ.α.

Fact : Ορισμένα από τα μικρόβια αυτά,όταν πολλαπλαστούν υπερβολικά λόγω άλλων παραγόντων πχ λήψη φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.Γι'αυτό λέγονται "δυνητικά παθογόνα" και το πρόβλημα που δημιουργείται λέγεται "ευκαιριακή λοίμωξη"

  Τα παθογόνα μικρόβια βρίσκονται λοιπόν μέσα στο στόμα και ειδικά κάνουν φωλιές(επιστημονικά φωλεές ή niches) πάνω στα δόντια(ειδικά αν η μορφολογία του δοντιού το επιτρέπει,έχει δηλαδή από φυσικού του μεγάλα βαθουλώματα στα οποία παγιδεύεται πιο εύκολα η τροφή),πάνω στη γλώσσα ή προστατεύονται μέσα στην πέτρα(ή πιο επιστημονικά Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα ΟΜΠ ).Έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί εντελώς από τα μικρόβια αυτά.

                          

Επίσης η πέτρα βοηθάει και άλλα μικρόβια να προσκολλώνται στα δόντια αλλά και προκαλεί και μηχανικό τραυματισμό στα ούλα,με αποτέλεσμα τα ούλα να ματώνουν και σταδιακά να υποχωρούν.

                                              

Εκτός από το γεγονός οτι οταν υποχωρούν τα ούλα,που είναι από τους στηρικτικούς μηχανισμούς του δοντιού,τα δόντια μπορεί να ξεκινήσουν να μετακινούνται ή να κουνιούνται,αφήνεται περισσότερο δόντι εκτεθειμένο για τα μικρόβια για να δράσουν.Η διαπλοκή σε όλο το μεγαλείο της!!  


  Λίγα λόγια επίσης για τον αθόρυβο φρουρό της στοματικής κοιλότητας,το σάλιο.Το σάλιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο στομα και ας μην του το αναγνωρίζουμε :

1.Περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες που σκοτώνουν παθογόνα μικρόβια.
2.Μια και τα δόντια είναι κυριολεκτικά λουσμένα στο σάλιο,προκαλεί μηχανική απομάκρυνση των τροφών,ειδικά αυτών που κολλάνε και που παραμένουν στα δόντια,στερώντας από τα παθογόνα μικρόβια την τροφή τους.
3.Λιπαίνει την περιοχή.
4.Συμμετέχει στην αναχαίτηση τερηδονικών βλαβών,ρυθμίζοντας το pH του στόματος.Όταν τρώμε κάτι η τιμή του pΗ του στόματος μειώνεται και έτσι βρίσκουν ευκαιρία και δρουν τα μικρόβια από το συνδυασμό τροφής και χαμηλού pH.
5,Τέλος συμμετέχει στο σχηματισμό της μπουκιάς και την πέψη των τροφών.

  Η σημασία του σάλιου,αποδεικνύεται με το δύσκολο τρόπο,σε περιπτώσεις που έχουμε μειωμένη παραγωγή σάλιου πχ σε διάφορα σύνδρομα,σε ακτινοβολημενους ασθενείς ή σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που δυσχεραίνει την παραγωγή σάλιου,οι βλάβες είναι πιο έντονες και εξελλίσονται ταχύτατα.

  Αρκετά όμως για σήμερα.Θα συνεχίσουμε με το πώς χαλάνε τα δόντια και το συνδυασμό διατροφής,μικροβίων και στοματικής υγιεινής στην επόμενη ανάρτηση.Μείνετε συντονισμένοι..

                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου