Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Γιατρε τι ειναι αυτο το μπλε φως;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η ερώτηση πολλών ασθενών όταν κάνουμε άσπρα σφραγίσματα :

       "Τι είναι αυτό το μπλε φως που βγαίνει από τη συσκευή και τί κάνει;"

Το άσπρο σφράγισμα ή ρητίνη είναι αποθηκευμένες και έρχονται σε διάφορα χρώματα και σε μορφή εύπλαστη σαν ζυμάρι.Παρακάτω βλέπετε μια συσκευασία ρητίνης

                                 

                              

 ενώ στο παρακάτω video βλέπετε πόσο το γεγονός ότι η ρητίνη είναι εύπλαστη μας επιτρέπει να την φέρνουμε σε καλύτερη επαφή με τα τοιχώματα του δοντιού και να κάνουμε το σφράγισμα να φαίνεται περισσότερο σαν δόντι.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αυτό το video είναι το πρωτο που έφτιαξα για το ιστολόγιο,προκειμένου να σας αποδείξω την άποψή μου.Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα..

Το μπλε φως λέγεται στην οδοντιατρική ορολογία λυχνία ή λάμπα πολυμερισμού και μπορεί να είναι ασύρματη(χωρις καλώδιο) όπως η παρακάτω ή με καλώδιο.
                             


Ασήμαντη λεπτομέρεια προς μη οδοντιάτρους :Σήμερα,σε συντριπτικη πλειοψηφία χρησιμοποιούνται οι οδοντιατρικές λυχνίες τύπου LED,ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούνταν οι λυχνίες αλογόνου

                                                        

H λάμπα ή λυχνία πολυμερισμού χρησιμοποιείται για να σκληρύνει το άσπρο σφράγισμα και να γίνει τόσο σκληρό όσο το δόντι.Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας ουσίας που είναι ενσωματωμένη στα άσπρα σφραγίσματα και λέγεται φωτο-ενεργοποιητης.

 

Με τη βοήθεια του μπλε φωτός που ουσιαστικά είναι το μπλε μήκος ακτινοβολίας,η ουσία αυτή ξεκινάει μια χημική αντίδραση μέσα στη ρητίνη,που από μαλακό και εύπλαστο υλικό την κάνει να είναι σκληρό και άκαμπτο.Βλέπετε ότι το μπλε μήκος ακτινοβολίας αντιστοιχεί περίπου μεταξύ 400-480 nm.

                                      

Δεν θα πρέπει να κοιτάμε κατευθειαν στην μπλε πηγη φωτός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του σφραγίσματος,διότι μπορεί να προκληθεί τραύμα στον αμφιβληστροειδή του ματιού.
Αυτά για το περίεργο μπλε φως του οδοντιατρείου.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!!
                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου