Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αθλητικοί νάρθηκες προστασίας δοντιών.Μέρος 2ον

Συνέχεια στις αναρτήσεις μας με το δεύτερο και τελευταίο μέρος για τους αθλητικούς νάρθηκες.Πάμε λοιπόν!

  Ποιές αθλητικές δραστηριότητες χρειάζονται νάρθηκα προστασίας?

                        
Οι αμερικάνοι αλλά και γενικά οι ξένοι πιστεύουν ότι σχεδόν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες χρειαζονται νάρθηκα προστασίας δοντιών,διότι το κακό παραμονεύει στη γωνία.Εμείς οι Έλληνες,τα κάνουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο.Που σημαίνει ότι ο νάρθηκας προστασίας δεν είναι ακριβώς ενσωματωμένος στην κουλτούρα μας,οπότε είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας η χρησιμοποίηση νάρθηκα για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες(και μεταξύ μας λιγάακι υπερβολικό όντως).Από την άλλη όλοι,αλλά ειδικότερα οι άνδρες προστατεύουμε τα ευαίσθητα μας σημεία με..σπασουάρ(ενισχυμένο εσώρουχο ντε!!).

               
Τα δόντια μας είναι εξίσου σημαντικά και οι τραυματισμοί επίσης αρκετά συχνοί.





Γιατί μια επένδυση σε οδοντιατρικό αθλητικό νάρθηκα είναι η σωστή επιλογή;

 Όλοι μας, είτε είμαστε αθλούμενοι ή γονείς αθλούμενων,φροντίζουμε να αγοράσουμε τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό.Φόρμες,γάντια,σπασουάρ,παπούτσια,επιστραγαλίδες,επικαλαμίδες και η λίστα μεγαλώνει.Και ο αθλητικός νάρθηκας προστασίας πρέπει να είναι στο στάνταρ εξοπλισμό του αθλούμενου.Και αυτό γιατί τυχόν ζημιές που θα γίνουν(και πιστέψτε με,είναι πολύ πιθανό να γίνουν),για να διορθωθούν θα δαπανήσουμε πολύ περισσότερα λεφτά για να φτιάξουμε τα δόντια,παρά για την κατασκευή ενός νάρθηκα.Επίσης οι οδοντιατρικοί νάρθηκες έχουν λεπτότερο πάχος,οπότε ο αθλούμενος μπορεί να τους φορέσει με μεγαλύτερη ευκολία,χωρίς να νιώσει ότι του κόβεται η αναπνοή.

  1. Οι νάρθηκες εκτός από τα δόντια προστατεύουν και τους μαλακούς ιστούς,χείλη,γλώσσα,μάγουλα από ατυχήματα. 
  2. Συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους,οπότε τα προστατεύουν από κατάγματα ή βίαιες εξαγωγές!! 
  3. Συγκρατούν τα οστά της γνάθου στη θέση τους ,προστατεύοντας από κατάγματα κρανίου
  4. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν και από διάσειση,σε περίπτωση μεγάλου χτυπήματος.Το θέμα αυτό είναι προς συζήτηση βεβαια.

                                            

                       Είναι όλοι οι αθλητικοί νάρθηκες ίδιοι; 

Αναλόγως του αθλήματος,μπορεί να χρειάζεται τα άνω και κάτω δόντια να είναι ενωμένα πχ μποξ ή να μην είναι αυτό απαραίτητο πχ σε περιπτώσεις μπασκετμπολιστών ή ποδοσφαιριστών.Για αυτό πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.

                   Συντήρηση του προστατευτικού νάρθηκα

Ο νάρθηκας δε θα πρέπει να μένει εκτεθημένος σε ακραίες συνθήκες κρύου ή ζέστης(πχ να τον αφήσουμε στο αμάξι στην Ελλάδα,Αύγουστο μήνα!!),γιατί παραμορφώνεται και χάνετε έτσι η τέλεια επαφή και προσαρμογή στα δόντια.Για τον ίδιο λόγο δε θα πρέπει να παραπετάται και να στριμώχνεται σε κράνη,παπούτσια,γάντια,τσάντα κτλ.Θα πρέπει να διατηρείται στο κουτί του και για να μη χάνει τις διαστάσεις του αλλά και για να μη χαθεί! Ιδανικά,αλλά όχι πάντα,το κουτί θα πρέπει να έχει τρύπες για τον αερισμό του νάρθηκα.

                                  

Τι πρέπει να κάνουμε;
  • Κατά τη διάρκεια της άθλησης,όταν δηλαδή φοράμε το νάρθηκα,να αποφεύγουμε να το μασάμε.Αυτό είναι και λίγο αντανακλαστικό,μια και όταν έχουμε κάτι στο στόμα μας,έχουμε αυξημενη ροή σάλιου και την επιθυμία να το μασήσουμε.Έτσι όμως χαλάμε το νάρθηκα!
  • Μετά το τέλος του παιχνιδιού τον ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.Προσοχή Όχι καυτό γιατί μπορεί να παραμορφωθεί.Το στεγνώνουμε και το βάζουμε στη θήκη του.Το πλύσιμο μετά από κάθε αγώνα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, γιατί σε νατίθετη περίπτωση αναπτύσσονται μικρόβια στο νάρθηκα.
                        
  • Κάποιοι ζητάνε το αποτύπωμα των δοντιών από τον οδοντίατρο,για να το βάζουν εκεί,ώστε να διατηρήσει τις διαστάσεις του σίγουρα.Υπερβολή αλλά μπορείτε να το συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας!
                                            
  • Για τον καθαρισμό απαγορεύεται οδοντόκρεμα ή διάλυμα για οδοντοστοιχίες.Είναι πολύ επιθετικά και μπορεί να χαλάσουν το νάρθηκα.Καλύτερα να τον πλένετε με διάλυμα σαπουνιού.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλές αθλητικές δραστηριότητες,πάντα με ασφάλεια!

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου