Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εντυπώσεις από ένα συνέδριο

Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε,έγινε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα ένα συνέδριο για την Οδοντιατρική Ελάχιστης Παρέμβασης,δηλαδή την οδοντιατρική η οποία στηρίζεται στην αποκατάσταση των οδοντιατρικών προβλημάτων με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και θυσία δοντιού.

                                           
                                       18ο Συμπόσιο

 Το επίπεδο των όλων των ομιλητών ήταν πολύ υψηλό,και παρά τις όποιες θυσίες μου(θυσία  ύπνου,δουλειάς,χρημάτων και εν γένει προσωπικού χρόνου)δεν το μετάνιωσα καθόλου,γιατί μου έδωσε τροφή για σκέψη και προβληματισμό ως προς την πορεία και τη μελλοντική εξέλιξη της οδοντιατρικής από άτομα που όχι μόνο ζουν τις εξελίξεις,αλλα και τις διαμορφώνουν.
 Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω,και αυτό που ήταν και ένας από τους κεντρικούς άξονες του συνεδρίου ήταν ότι οι οδοντιατρικές πράξεις είναι επεμβατικές αναλόγως της έκτασης της οποίας τις αντιμετωπίζουμε ή τις αφήνουμε να εξελιχθούν.Και από άποψης επεμβατικότητας οι οδοντιατρικές πράξεις χωρίζονται σε Ελάχιστα επεμβατικές πχ Λεύκανση,προληπτική έμφραξη οπών και σχισμών,Μέτρια επεμβατικές πχ μικρης έκτασης εμφράξεις και Αρκετά επεμβατικές ,δηλαδή μεγάλες οδοντικές αποκαταστάσεις πχ ακίνητες αποκαταστάσεις(γέφυρες/στεφάνες),ενδοδοντικές θεραπείες,αποκαταστάσεις με ενδορριζικούς άξονες κτλ.
  Αυτό που είναι όμως καθόλου επεμβατικό και που ήταν και η αρχή των ομιλιών είναι κάτι που έχω αναφερθεί πολλές φορές και αποτελεί την κεντρική μου φιλοσοφία.

                              ΠΡΟΛΗΨΗ,  ΠΡΟΛΗΨΗ,  ΠΡΟΛΗΨΗ

(Σε κάθε έναν από τους παραπάνω συνδέσμους κρύβεται και μια παλιότερη ανάρτηση.)

Αν υπάρχει η πρόληψη και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο,τότε δεν υπάρχει λόγος για οδντιατρικές επεμβάσεις αρκετά επεμβατικές,μειώνονται οι μέτρια επεμβατικές και περιοριζόμαστε στην ελάχιστη παρέμβαση.
  Μην αμελείτε την προληπτική  επίσκεψη στον οδοντίατρο.Μην επισκέπτεστε τον οδοντίατρο μόνο όταν πονάτε.Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη από πλευράς οικονομικής κατάστασης,αλλά θα σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες στο μέλλον!

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου