Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Γιατρε γιατί τα δόντια μου είναι μαύρα;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι μια συχνή ερώτηση των ασθενών.

Γιατί τα δόντια μου είναι μαύρα και όχι άσπρα σαν αυτά των ηθοποιών που βλέπω στην τηλεόραση;

                                         

  Η οδοντική δυσχρωμία,είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα δόντια δεν έχουν αυτό το φυσιολογικά λευκό χρώμα.Προσοχή δε μιλάμε για το αφύσικα λευκό χρώμα που έχουν ορισμένοι αστέρες της τηλεόρασης και θυμίζει το άσπρο-του-πλακακιού-του-μπάνιου(bathroom-tile-like white)!Εννούμε ότι τα δόντια έχουν πάρει μια διαφορετική απόχρωση από το συνηθισμένο,η οποία μπορεί να είναι από ελαφρώς πιο κίτρινη έως και μαύρη.
  Οι δυσχρωμίες των δοντιων μπορεί να είναι μεμονωμένες δηλαδή να περιορίζονται σε ένα δόντι ή γενικευμένες δηλαδή να είναι σε περισσότερα του ενός δόντια.Επίσης μπορεί να είναι ενδογενείς δηλαδή να προέρχονται από το εσωτερικό του δοντιού ή εξωγενείς,δηλαδή να περιορίζονται μόνο στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού.

                                            

                Ωπα-ώπα γιατί μπερδευτήκαμε.Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

Mα φυσικά αγαπητέ αναγνώστη.Παμε λοιπόν να δούμε περισσότερα γα την οδοντική δυσχρωμία.

Πρώτα πρώτα να δούμε τι γίνεται σε περίπτωση που είναι μεμονωμένη η δυσχρωμία,δηλαδή οφείλεται σε ένα μόνο δόντι.Οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες πχ :


1.Μπορεί να έχει χτυπήσει ο ασθενής το δόντι του και να έχει μαυρίσει.Η περίπτωση αυτή είναι πολύ συνήθης σε παιδάκια(όπως έχουμε πει σε παλαιότερη ανάρτηση),αλλά και σε λιγότερο παιδάκια δηλαδή ενήλικες.
                     
 
Βέβαια η αντιμετώπιση των ενηλίκων διαφέρει από την περίπτωση των παιδιών γιατί συνήθως οι βλάβες είναι πιο μεγάλες και μάλλον θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία.Βέβαια υπάρχει περίπτωση να γίνει δυσχρωμία σε δόντι στο οποίο  έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία,οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει εσωτερική λεύκανση του δοντιού.Να γίνει η διαδικασία της λεύκανσης δηλαδή στο εσωτερικό του δοντιού.Με την εσωτερική λεύκανση θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.

2.Να έχει μια τερηδόνα.Η τερηδόνα μπορεί να είναι και πάνω στο δόντι και κάτω από ένα σφράγισμα.

                         
 (Μαύρο σφράγισμα που έχει επανατερηδονιστεί.Βλέπετε το μαύρο της τερηδόνας γύρω και κάτω από το μαύρο του σφραγίσματος)

Στην περίπτωση αυτή το δόντι θα δίνει ερεθίσματα στο κρύο ή κατά τη μάσηση.Πως αντιμετωπίζεται; Κάνουμε ενα σφράγισμα ή αφαιρούμε το σφράγισμα και κάνουμε επανάληψη σφραγίσματος.

3.Να έχει μαυρίσει το δόντι λόγω ενός μαύρου σφραγίσματος.Αυτό λέγεται χρώση ή στίξη αμαλγάματος (amalgam tattoo) και οφείλεται στην απορρόφηση από το δόντι συστατικών του αμαλγάματος.Αυτό αν δεν ενοχλεί τον ασθενή δεν το πειράζουμε,αλλά αν θέλει για αισθητικούς λόγους να αλλάξουμε το μαύρο σφράγισμα(βλέπε παλαιότερη ανάρτηση),τον ειδοποιούμε ότι το τελικό άσπρο σφράγισμα θα είναι μεν πιο αισθητικό από το προηγούμενο μαύρο,αλλά μπορεί να φαίνεται κάτι από τη χρώση αμαλγάματος.

Fact: Χρώση αμαλγάματος μπορεί να συμβεί και στα ούλα.Οποιαδήποτε όμως δυσχρωμία στα ούλα πρέπει να την δείχνουμε στον οδοντίατρο γιατί μπορεί να κρύβει κακοήθεια(καρκινική βλάβη)
                                                       (Χρώση από αμάλγαμα κάτω από προσθετική αποκατάσταση-γέφυρα)




  Πάμε τώρα στις γενικευμένες δυσχρωμίες.Οι γενικευμένες δυσχρωμίες σημαίνουν ότι γίνεται κάτι σε όλα τα δόντια,άρα κάτι που είτε είναι γενετικό ή είναι κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν βγουν τα δόντια στο στόμα ή είναι μια συνήθεια.Και εξηγούμαι:

  • Γενικευμένη δυσχρωμία βρίσκουμε σε περιπτώσεις παθήσεων του αίματος πχ ετερόζυγη β-μεσογειακή αναιμία ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
  • Γενικευμένη δυσχρωμία μπορούμε να παρατηρήσουμε σε περιπτώσεις όπου η μητέρα πήρε φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πχ τετρακυκλίνες.
  • Επίσης παρατηρείται σε περιπτώσεις φθορίαση,υπερβολικής δηλαδή πρόληψης φθορίου.Στην Ελλάδα που το νερό δεν φθοριώνεται κάτι τέτοιο είναι πιο σπάνιο,αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε παιδιά που έχουν την τάση να καταπίνουν την οδοντόκρεμά τους.Για το λόγο αυτό οι παιδικές οδοντόκρεμες έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο.
  • Δυσχρωμία μπορεί να έχουμε λόγω διατροφής με ουσίες που περιέχουν πολές χρωστικές.Τέτοιες είναι ο καφές, το τσάι, τα εσπεριδοειδή, το κόκκινο κρασί, τα παντζάρια,τα κεράσια,τα βατόμουρα, τα αναψυκτικά τύπου cola,η σως από σόγια,το ξύδι(ειδικά το μπαλσάμικο)κ.α.Φυσικά δε λέμε σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν εντελώς οι τροφές αυτές από το διαιτολόγιό μας.Απλά με μέτρο!
  • Ένας άλλος παράγοντας γενικευμένης δυσχρωμίας είναι η ηλικία. Τα δόντια φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας τείνουν να μεταβάλλουν το χρώμα τους και να γίνουν πιο σκούρα.
  • Γενετικά χαρακτηριστικά του καθενός.Το χρώμα των δοντιών καθορίζεται και από τα γονίδιά μας αλλά και από τη φυλή.Αυτό σημαίνει ότι άτομα της ίδιας ηλικίας μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα δοντιών αλλά και άτομα που ανήκουν σε διαφορετική φυλή. Όλα είναι και θέμα γονιδίων!
  • Τέλος,χρώση της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού προκαλείται και από τη χρήση καπνού, στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη, συμπληρωμάτων διατροφής πχ σίδηρο αλλά και από τη δράση ορισμένων χρωμογόνων βακτηρίων της μικροβιακής πλάκας.

.                                                                                                                   
                          Ωραία μας τα είπες γιατρέ.Τώρα τι κάνουμε;
  
  Το πρώτο και κυριο είναι ότι δεν σας πιάνει πανικός.Για οποιαδήποτε δυσχρωμία όμως σας προβληματίζει στα δόντια σας καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Αν το θέμα είναι εξωγενείς παράγοντες τότε ένας καλός καθαρισμός σε συνδυασμό πιθανώς και με μια λεύκανση μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.Αν δεν είσαστε ικανοποιημένοι τότε μπορείτε να συζητήσετε για άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως κεραμικές όψεις ή όψεις (bonding) ρητινών.

                Για όλα υπάρχει λύση αρκεί να υπάρχει θέληση.Καλά βουρτσίσματα.. 


                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου