Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ποια είναι τα δόντια-Με ποια σειρά βγαίνουν στο στόμα;

  Αν και κάπως πρωθύστερο σχήμα,ένας πιστός αναγνώστης του blog(ναι υπάρχουν και τέτοιοι,σε λίγο δε θα μπορω να κρυφτώ από τις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο μου)με ρώτησε το προφανες:"Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια στο στόμα;"
  Η ερώτηση είναι απολύτως λογική και είναι ένα από τα πράγματα που με ρωτάνε όσοι μαθαίνουν ότι είμαι οδοντίατρος και έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία.Πάμε να δούμε μαζί ποιος είναι ο αριθμός των δοντιών τόσο στην πρώτη(νεογιλή) όσο και στη δεύτερη(μόνιμη)σειρά δοντιών και με ποια σειρά αυτά βγαίνουν στο στόμα.

  Στην πρώτη σειρά δοντιών έχουμε σε κάθε γνάθο(σιαγώνα),άνω ή κάτω 4 τομείς(2 κεντρικούς και δύο πλάγιους),2 κυνόδοντες και 4 γομφίους.Σύνολο δηλαδή δοντιών 20.Οι τομείς χρησιμεύουν για να κόβουν τις τροφές,οι κυνόδοντες για να τις σχίζουν και οι γομφίοι για να τις αλέθουν.Όταν έρθει η στιγμή για να βγουν τα δόντια το μωράκι θα κλαίει,τα ούλα του θα είναι πρησμένα και κόκκινα και θα έχει έντονη παραγωγή σάλιου.


  Ας δούμε και τη σειρά με την οποία βγαίνουν(ή ανατέλλουν επι το πιο επιστημονικό) τα νεογιλά δόντια στο στόμα :




Πηγή
  • Πρώτο δόντι είναι ο κάτω κεντρικός τομέας στους 6-10 μήνες.
  • Μετά ο άνω κεντρικός τομέας στους 8-12 μήνες
  • Ο άνω πλάγιος τομέας βγαίνει στους 9-13 μήνες
  • Ο κάτω πλάγιος τομέας στους 10-16 μήνες
  • Ο κάτω 1ος γομφίος στους 14-18 μήνες
  • Ο άνω 1ος γομφίος στους 13-19 μήνες
  • Ο άνω κυνόδοντας στους 16-22 μήνες
  • Ο κάτω κυνόδοντας στους 17-23 μήνες
  • Ο κάτω 2ος γομφίος στους 23-31 μήνες 
  • Ο πάνω 2ος γομφίος στους 23-33 μήνες
  Παρατηρούμε τα εξής : Συνήθως το πρώτο δόντι είναι ο άνω ή ο κάτω κεντρικός τομέας.Μπορεί να συνοδεύονται και από τους πλάγιους τομείς.Τα τελευταία δόντια είναι οι 2οι γομφίοι.Επίσης τα δόντια συνήθως βγαίνουν μαζί στο αριστερό και στο δεξί μέρος της γνάθου,δηλαδή μαζί βγαίνουν οι κυνόδοντες αριστερα και δεξιά ή οι 1οι γομφιοι αριστερα και δεξια κοκ.
  Οι χρόνοι αυτοί είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από το φύλο,τη γενετική προδιάθεση,το περιβάλλον κ.α.Δεν πρέπει να μας προβληματίζει πολύ ένας ή δύο μήνες ή ορισμένες φορες και παραπάνω καθυστέρησης στο να βγουν.Αν όμως έχουμε οποιαδήποτε απορία καλό είναι να συμβουλευθούμε τον οδοντίατρο μας.
   Το χρονικό διάστημα που συνυπάρχουν δόντια της πρώτης και της δεύτερης οδοντικής σειράς(τα νεογιλα με τα μόνιμα) ονομάζεται στάδιο της μεικτής οδοντοφυΐας. Το στάδιο αυτό ξεκινάει από τα 6 χρόνια περίπου με την ανατολή του 1ου μόνιμου γομφίου και τελειώνει περίπου στα13 χρόνια με την αλλαγή και του τελευταίου γομφίου της πρώτης σειράς δοντιών.
  Η δεύτερη οδοντική σειρά δοντιών περιλαμβάνει 32 συνολικά δόντια.Σε κάθε γνάθο(σιαγώνα),άνω ή κάτω περιλαμβάνονται 4 τομείς(2 κεντρικοί και 2 πλάγιοι),2 κυνόδοντες,2 προγόμφιοι,3 γομφίοι.Η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης είναι,εκτός των άλλων ότι περιλαμβάνει και τους προγομφίους.Όπως και στη  νεογιλή οδοντοστοιχία,οι τομείς κόβουν τις τροφές,οι κυνόδοντες τις σχίζουν,οι προγόμφιοι και οι γομφίοι τις αλέθουν.


  Ας δούμε όμως τη σειρά που βγαίνουν τα μόνιμα δόντια :



  • Πρώτα δόντια συνήθως είναι οι 1ος άνω γομφίος και  1ος κάτω γομφίος,στα 6-7 χρόνια.
  • Και ο κάτω κεντρικός τομέας βγαίνει στα 6-7 χρόνια.
  • Ο άνω κεντρικός τομέας βγαίνει στα 7-8 χρόνια
  • Και ο κάτω πλάγιος τομέας βγαίνει στα 7-8 χρονια
  • Ο άνω πλάγιος τομέας βγαίνει στα 8-9 χρόνια
  • Ο κάτω κυνόδοντας βγαίνει στα 9-10 χρόνια
  • Ο άνω 1ος προγόμφιος στα 10-11 χρόνια
  • Ο άνω κυνόδοντας στα 11-12 χρόνια
  • Και ο κάτω προγόμφιος στα 11-12 χρόνια
  • Ο κάτω 1ος προγόμφιος στα 10-12 χρόνια
  • Και ο άνω 2ος προγόμφιος στα 10-12 χρόνια
  • Ο κάτω 2ος γομφίος στα 11-13 χρόνια
  • Τέλος ο άνω 2ος γομφίος στα 12-13 χρόνια
Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι 3οι γομφίοι ή φρονιμήτες. Αυτοί ανατέλουν μεταξύ 17-21 έτους της ηλικίας του ατόμου,αλλά μπορεί και αργότερα ή μπορεί και καθόλου.

  Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στον 1ο γομφίο που βγαίνει στα έξι χρόνια του παιδιού.Αυτό το δόντι είναι το δόντι που παραμένει περισσότερα χρόνια εκτεθειμένο στο στόμα,πράγμα λογικό αφού είναι το πρώτο δόντι από τη μόνιμη σειρά δοντιών που βγαίνει στο στόμα.Συνήθως είναι και το πρώτο δόντι που τερηδονίζεται,που χαλάει δηλαδή αν το παιδί δε συνηθίσει από μικρό να περιποιείται τα δόντια του.Και σε μικρές ηλικίες το παιδί μαθαίνει από το παράδειγμα,παίρνοντας σαν πρότυπο τους γονείς του.


Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


  Ελπίζω να σας έλυσα κάποιες από τις απορίες.Μην ξεχνάτε να βουτσίζετε.





30 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω... ειμαι 23 χρονών και ο ορθοδοντικός μου είπε ότι εχω νεογιλο κυνόδοντα στην πάνω γνάθο. Πως ειναι δυνατόν, δεν έπρεπε να εχει πεσει εδώ και χρόνια? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται να παραμείνει νεογιλό δόντι σε μεγάλη ηλικία. ΟΙ λόγοι μπορει να είναι ότι δεν μπόρεσε να πέσει διότι έχει παγιδευθεί από τα διπλανά του δόντια ή δεν υπάρχει μόνιμο δόντι από κάτω.

      Γνώμη μου είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία για να διαπιστώσουμε πως είναι τα δόντια και με αυτήν στα χερια να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμενα αν το επιθυμειτε για να αναλύσουμε τις επιλογές σας ως προς τη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο θελήσετε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας,
    ο υιός μας είναι εννέα ετών και έβγαλε το πρώτο του δόντι σε ηλικία 11 μηνών. Στην ηλικία των οκτώ ετών άλλαξε μόνο τους κάτω κεντρικούς τομείς και έκτοτε κανένα άλλο δόντι. Τώρα ελαφρώς κουνιέται ο ένας απο τους πάνω κεντρικούς τομείς.Σημειωτέον, ότι έχουμε κάνει πανοραμική και υπάρχουν απο κάτω όλα τα μόνιμα δόντια. Γενικώς, το παιδί έχει χαμηλότερη ανάπτυξη απο παιδιά της ηλικίας του.Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες και πολυ εξεζητημένες εξετάσεις ότι αφορά την ανάπτυξη και έχουν βγεί όλες καλές. Το παιδί λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και οι αιματολογικές εξετάσεις πάντα βγαίνουν καλές και ότι δεν έχει έλλειψη βιταμινών και τις απορροφά σωστά ο οργανισμός του(κάναμε και σχετική εξέταση). Επιπλέον, έβγαλε και τους 4 γομφίους.Πριν απο 3 μήνες έβγαλε και τον τέταρτο. Η ερώτησή μου είναι αν πρέπει να ανησυχούμε απο τώρα ως γονείς ή να αφήσουμε λίγο χρόνο ακόμα. Οι οδοντίατροι στους οποίους απευθυνθήκαμε μας είπαν ότι είναι φυσιολογικό, λόγω του ότι γενικώς έχει πιο αργή ανάπτυξη απο άλλα παιδιά της ηλικίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Απάντηση στην ερώτηση σας δεν μπορεί να δωθεί από μακριά με βεβαιότητα.

      Σε γενικές γραμμές αυτό που μου λέτε δεν είναι το σύνηθες αλλά μπορεί να παρουσιαστεί. Εσείς ως γονείς απλά είσαστε σε επαγρύπνηση.

      Καλό είναι αν θέλετε να πάρετε τις εξετάσεις και να πάτε στο παιδοδοντιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ή το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία και αφού έχετε κλεισει ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Εκεί θα λάβετε πιο σίγουρη και έγκυρη ενημέρωση και απάντηση σε όλα τα ερωτήματα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ. Επειδή διαμένουμε μακριά απο την Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Επισκεφθήκαμε παιδοδοντίατρο και ξεκινήσαμε ήδη σταδιακά την εξαγωγή των δοντιών που έπρεπε μέχρι σήμερα να είχαν αντικατασταθεί απο τα μόνιμα. Ήδη εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια. Σας ευχαριστώ και πάλι για την άμεση απάντησή σας

      Διαγραφή
  3. Γεια σας.σκεφτομαι να αφαιρεσω τους κυνοδοντες γιατι το θεωρω αχρηστο δοντι και γιατι παλαιοτερα φορουσα σιδερακια και φοβαμαι μην πιεζει ασκοπα τα υπολοιπα δοντια και τ στραβωσει.πιστευετε θα εχω προβλημμα?να το κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Οι κυνόδοντες είναι από τα πιο στρατηγικά και σημαντικά δόντια το στόμα. Για κανένα λόγο δε θα πρέπει να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία η εξαγωγή τους.

      Για να μην στραβωσουν τα δόντια καλό είναι να φοράτε το μασελάκι σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας. Αν δεν έχετε τότε να πάτε σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, και να κατασκευάσετε ένα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα σας,
    θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το ''πρόβλημα'' που συνάντησα και ομολογώ ότι με τρόμαξε λιγάκι στην αρχή.. επισκέφθηκα έναν πολύ καλό ορθοδοντικό, με σκοπό να βάλω σιδεράκια, έχοντας βγάλει και μία πανοραμική (για καλύτερη διάγνωση) και ο ορθ. κατέληξε στο ότι για να βάλω σιδεράκια πάνω και κάτω θα πρέπει να βγάλω τέσσερα δόντια ( 2 άνω και 2 κάτω, τους προγόμφιους). Με έχει τρομάξει η εξαγωγή τόσων δοντιών παρόλο που μου έδειξε και άλλα παραδείγματα. Να σημειώσω ότι έχω γερά δόντια, χωρίς σφραγίσματα κτλ και ότι δεν έχω κάποιο σοβαρό ορθοδοντικό θέμα απλά μου τόνισε πως με την αφαίρεση των δοντιών αυτών θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα και θα κλείνουν ακριβώς τα δόντια και όχι προς τα έξω.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

      Το όλο θέμα στην ορθοδοντική είναι να βρούμε το χώρο για να επιτρέψουμε στα δόντια να κινηθούν και να μπουν στην επιθυμητή θέση. Το σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει και την εξαγωγή δοντιών. Δεν είναι κάτι ασύνηθες. Άλλοι οδοντίατροι επιλέγουν την εξαγωγή και άλλοι επιλέγουν τον αυξημένο χρόνο τοποθέτησης των σιδερακιών.

      Αν δεν είσαστε ευχαριστημένοι με τη διάγνωση,μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποιον άλλο ορθοδοντικό για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα. Ο γιος μου εβγαλε νωρίς τα πρωτα δοντια του. Απο το Μαρτιο του 2015 που εγινε 5 χρονων εχει αλλαξει τα 2 κατω δοντια του κεντρικου τομεα, τον Σεπτέμβριο 5.5 χρονων αλλαξε το αριστερο δοντι απο το πλαγιο κατω αριστερα τομεα, τον Οκτώβριο το πλαγιο κατω δεξια τομεα, τον Νοεμβριο εβγαλε στον κεντρικο πανω τομεα το δεξι δοντι. Ολα τα δοντια φυτρωνουν κανονικα αλλα με ανησυχει η συχνοτητα των αλλαγων. Μετα απο 10 μερες που επεσε το τελευταιο αποψε μου ειπε οτι κουνιέται και το 2ο απο τα πανω του κεντρικού τομεα. Δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται πριν τα 6 του χρονια να εχει αλλαξει 6 δοντια!!! Σας ευχαριστώ. Ιωαννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Οι χρόνοι που εμφανίζονται τα δόντια στην ανάρτηση που διαβάσατε είναι ενδεικτικοί. Αποκλίσεις υπάρχουν. Η αλήθεια είναι οτι γενικά τα αγόρια αργούν λίγακι σε σχέση με τα κορίτσια να αλλάξουν τα δόντια τους, αλλά δεν πρέπει αυτό να σας προβληματίζει.

      Πολύ σημαντικό είναι να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του. Στην αρχή με επίβλεψη δική σας και αν είναι δυνατόν να του δίνετε το καλό παράδειγα βουρτσίζοντας μαζι.

      Κατα δεύτερο είναι καιρός για μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για να συνδυάσει τον οδοντίατρο με την πρόληψη και όχι με τον πόνο. Δεν είναι απαραίτητο να τον πάτε σε παιδοδοντίατρο. Και ο γενικός οδοντίατρος μπορεί, αν ασχολείται με παιδιά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Γα οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. Γιατρε σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Ευτυχως το βούρτσισμα και γενικοτερα την υγιεινή του σωματος την εχει σαν προτεραιότητα. Οσο για επίσκεψη σε οδοντιατρο εχουμε παει μια φορα για σφράγισμα και ηταν πολυ συνεργάσιμος. Σας ευχαριστώ πολύ και παλι. Καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας. Ειμαι 15 χρονων και ο ανω 2ος γομφιος κουνιεται ελαφρως . ειναι φυσιολογικη η καθυστεριση αυτη ή μηπως δεν πρεπει να βγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά να σας απαντήσω ότι κανονικά ο 2ος γομφίος σας δε θα επρεπε να κουνιέται. Δε θα βγει άλλο δόντι ση θέση του. Είναι μονιμο δόντι.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σύντομα έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση θα διαπιστωθεί που οφείλεται αυτή η κινητικότητα και πως μπορούμε να την σταματήσουμε.

      Μην καθυστερείτε, διότι αυξάνετε τις πιθανότητες να χειροτερεύσει η κατάσταση και το δόντι να μη σώνεται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε ναν ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  8. Kalispera. eimai 18 xronon kai exw enan xalasmeno anw 2o gomfio. kai me ponaei polu kai kounietai. gt kounietai? mhpws akoma den exei bgei gt den 8umamai kala..kai me ponaei gt prepei na bgei gia na er8ei h seira tou deuterou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά να σας απαντήσω ότι κανονικά ο 2ος γομφίος σας δε θα επρεπε να κουνιέται. Δε θα βγει άλλο δόντι ση θέση του. Είναι μονιμο δόντι.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σύντομα έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση θα διαπιστωθεί αν το δόντι σώνεται ή πρέπει να βγει.

      Μην καθυστερείτε πολύ, διότι μειώνετε τις πιθανότητες το δόντι να σώνεται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε ναν ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα γιατρέ!Μια ερωτηση:Η κόρη μου είναι 7,5 χρονων.Έπεσε ο πρωτος προγομφιος και η παιδοοδοντιατρος μου είπε πως είναι πολύ νωρίς γι'αυτό.Βέβαια,τα δοντάκια της τα αλλάζει γενικά γρήγορα!Για ποιο λόγο συνέβη αυτό,θα πρέπει να ανησυχώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κάπου δεν κατάλαβα και εγώ ή δεν καταλάβατε και εσείς τα λόγια τηνς συναδέλφου.

      Οι προγόμφιοι δεν υπάρχουν στα πρώτα δόντια. Άρα δεν μπορεί να έπεσε ο προγόμφιος. Αν εννοείτε να φάνηκε στο στόμα, και πάλι είναι πολύ μικρή μια και οι προγόμφιοι είναι από τα τελευταία δόντια που βγαίνουν στο στόμα.

      Μήπως κάνατε λάθος στο δόντι; Αν θέλετε περιμένω απάντηση σας!

      Διαγραφή
  10. Γιατρε καλησπερα.Ειμαι 21 χρονων και εχω ηδη δυο σφραγισματα προσφατα στους δυο προγομφιους δεξια.Ο γιατρος μου βεβαια μου ειπε πως τα δοντια βρισκονται σε πολυ καλη κατασταση.Προσφατα ομως παρατηρησα οτι αναμεσα στο 2ο προγομφιο και στον 1ο γομφιο δεξια εχεις καπως μαυρισει ελαχιστα η περιοχη.Τι συμβουλευετε να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ε΄ναι κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε οδοντίατρο. Μια ακτινογραφία θα λύσει το αίνιγμα.

      Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας, αναζητήστε κάποιον άλλο συνάδελφο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Η κορη μου 25 μηνων δεν εχει βγαλει τον δεξιο πλαγιο τομεα.Ρον αριστερο τον εβγαλε προ 2 μηνων σχεδον.Θεωρειται το γεγονος ανησυχητικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχάς δεν μου είπατε για τα υπόλιπα δόντια. Είναι στο στόμα. Στην ηλικία των 2 χρόνων περίπου περιμένουμε να ειναι αρκετά δόντια στο στόμα του παιδιού. Δηλαδή περιμένουμε να είναι σχεδόν όλα τα πρόσθια, ελτός πιθανώς από τους κυνόδοντες και οι π΄ρωτοι τραπεζίτες.

      Δεδομένου του ότι καθυστέρησε ο άλλος πλάγιος είναι λογικό να καθυστερήσει και το αντίστοιχο δόντι από την άλλη μεριά. Αλλά θα φαίνεται ένα πρήξιμο στο στόμα του παιδιού ή μια μυτη του δοντιού που βγαίνει.

      Γνώμη μου είναι να πάτε το παιδί σε παιδοδοντίατρο, ο οποίος είναι κατάλληλα επιμορφωμένος να αντιμετωπίζει παιδιά αυτών των ηλικιών. Ο γνεικός οδοντίατρος αντιμετωπίζει ηλικίες από 5 χρονών και πάνω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Νακάρι να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας

      Διαγραφή
  12. Καλημερα σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση ..είμαι 15 και γενικά από μικρή ηλικία δεν φρόντιζα καθόλου τη στοματική μ υγιεινη με αποτέλεσμα να κάνω έως και 6 σφραγίσματα στην 2α γυμνασίου ξεκίνησα να τα φροντίζω κανονικά τα βουρτζιζω κάνω νήμα κλπ... Πριν λίγο καιρό όμως έφαγα ένα σπορακι από ποπ κορν και έσπασε ο γομφίος μ έτσι για αρκετό καιρό ετρωγα από την αριστερή πλευρά με αποτέλεσμα να σπάσει και ο άλλος και εδώ και αρκετό καιρό δεν μπορώ να φαω είναι κάπως τραγικό το ποσό εύκολα έσπασαν τα δόντια μ ενώ για 3 χρόνια τα φροντιζα καθημερινά τέλος πάντων σαν να μην εφταναν όλα αυτά άρχισε να κουνιεται ο κυνόδοντας μ δεν ξέρω αν έχω αλλάξει κανένα από τα τρία αυτά δόντια και αν κάνω πανοραμική θα αργήσει παρά πολύ αυτά ή οποιαδηποτε συμβουλή ή βοήθεια σας είναι αναγκαία ευχαριστω για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση πλην της προφανούς. Βγάλτε το συντομότερο δυνατό πανοραμική ακτινογραφία (η οποία βγαίνει και την ίδια μέρα) και κανονίστε ραντεβού με εναν οδοντίατρο. Τα δόντια σας αυτά κατά 90% είναι μόνιμα δόντια. δηλαδή τα έχετε αλλάξει και κινδυνεύετε να βρεθείτε απένατι σε δυσάρεστες εκπλήξεις από μικρή ηλικία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, συσταση ή ακόμα και ραντεβού για θεραπεία, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα ο υιος μου είναι 13 μηνών έχουμε ηδη 12 δόντια και είναι πρησμένα τα ούλα του μάλλον θα βγάλουμε κι αλλα.Μήπως βγαίνουν πολύ γρήγορα;πειράζει;επίσης αυτές τις μερες δεν τρώει καο κάνει εμετούς μπορεί να είναι απο τα δόντια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινικη και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση όντως τα δόντια του γιου σας έχουν βγει αρκετά πιο σύντομα από το αναμενόμενο, αλλά δεν είναι κατι που θα πρέπει να σας προβληματίσει. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να τα καθαρίζετε καθημερινά και σχολαστικά με μια γάζα εμποτισμένη με νερό, για να μην παραμένουν υπολείματα τροφών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

      Για το γεγονός ότι δεν τρώςι και κάνει εμετούς μπορεί να είναι από τα δόντια αλλά μπορεί και να μην είναι οπότε θα σας συμβουλευα να ρωτήσετε τον/την παιδίατρο. Χωρίς γνώση της κλινικης εικόνας ή του ιατρικού ιστορικού του παιδιού θα ήταν ανεύθυνο να κάνω μια διάγνωση, ειδικά από μακριά.

      Ελπίζω να σας βοηθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα, είμαι 19 χρονών και δεν έχω αλλάξει ακόμη τον δεξιό κυνόδοντα. Οι επισκέψεις μου μέχρι τώρα στον οδοντίατρο αφορούσαν μόνο καθαρισμούς και ποτέ δεν αναφέρθηκα σε αυτό. Πρόσφατα σε μία συζήτηση, φίλη μου μου ανέφερε ότι και η ίδια δεν είχε αλλάξει κυνόδοντες μέχρι τα 13 και τελικά ήταν έγκλειστοι. Τώρα φοράει σιδεράκια. Τί μπορεί να ισχύει στην περίπτωσή μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να άνετε μια πανοραμική ακτινογραφία, για να διαπιστωθεί αν έχετε έγκλειστο κυνόδοντα.

      Η πανοραμική ακτινογραφία γίνεται σε οποιοδήποτ εγιατρό ακτινολόγο.

      Στη συνέχεια με την ακτινογραφια στα χέρια σας θα πάτε στον οδοντίατρο σας,ή σε κάποιον άλλο οοδντίατορ της αρεσκείας σας, για να δείτε τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας! Είμαι 32 χρόνων κ οδοντίατρος μου είπε πως ακόμη έχω τους πρώτους κυνόδοντες ( άνω) κ επειδή κουνιούνται θα πέσουν .. επιμένει να τους αφαιρέσουμε κ να κάνουμε εμφύτευμα ! Τι μου προτείνεται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι σύσκολες και επίφοβες.

      παρ'όλα αυτά έχω να σας πω το εξής. Αν οι μόνιμοι κυνόδοντες είναι μέσα θαμένοι μέσα στο στόμα λόγω του ότι δεν έχουν πέσει οι πρώτοι (νεογιλοί), δεν έχει λογική να βάλετε εμφύτευμα χωρίς να τους αφαιρέσετε.

      Αυτό βέβαια θα φανεί από την πανοραμική ακτινογραφία.

      Προφανώς αν κουνιούνται οι κυνόδοντες κάποια στιγμή θα πέσουν. Άρα πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο για να μη βρεθείτε απρόοπτα χωρίς δόντι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδηποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή