Θέμα της σημερινής αναρτησης και πρώτης μετα απο πολυ καιρο αποχης ειναι μια προσπάθεια να κατηγοριοποιήσουμε τον πονο του δοντιου.
Στο σημείο αυτο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω,ολους τους αναγνώστες του ιστολογίου, γιατι εξακολουθειτε να διαβαζετε τις αναρτήσεις μου. Εχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα 2000000 θεασεις, παρα το οτι το ιστολογιο υπολειτουργει τα τελευταία χρόνια!
Παμε λοιπόν! Οταν ο πονος ειναι οξυς σαν να μας διαπερνα ηλεκτρικό ρευμα όφειλεται σε διεγερση του νεύρου του δοντιού. Αυτό απο.μονο του δε μας λεει τιποτα. Πχ οταν τρωω παγωτο,παρ'οτι δεν εχω σφραγισματα εγω προσωπικα στο στομα μου, παντα νιωθω καποια δοντια να παγωνουν.
Αυτο που θα μας προβληματισει ειναι οταν εξακολουθεί ο πόνος αφου εχουμε καταπιει το ερεθισμα για περισσότερο απο καποια δευτερόλεπτα ή/και πρεπει να παρουμε καποιο αναλγητικο χαπι για να σταματησει.
Αν κοιτάξουμε και το δοντι που πονεσε στον καθρέπτη και παρατηρησουμε να εχει μαυρισει λιγο ή να εχει ενα παλιο σφράγισμα , καλο ειναι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο μας.
Κάτι αλλο που θα πρεπει να μας προβληματίσει ειναι ο παλμικος πονος απο το δόντι. Να νιώθουμε δηλαδη το χτυπο της καρδιας μας. Αυτό οσο ρομαντικό και αν ακούγεται δεν ειναι καλο σημαδι. Σημαίνει συνήθως εμπλοκή του νευρου του δοντιού, του πολφου δηλαδή, και συνηθως επιλύεται με απονεύρωση ή αλλιως ενδοδοντικη θεραπεία. Περισσότερα για την ενδοδοντικη θεραπεία σε παλαιοτερη ανάρτηση (πατηστε εδω για την ανάρτηση)
Επίσης ενας άλλος πόνος που θα μας προβληματίσει ειναι πόνος έπειτα από κατανάλωση γλυκού ή κατι σκληρου. Ο πονος στο γλυκό συνηθως ειναι θεμα με χαλασμένο δοντι που χρειάζεται σφραγισμα. Ο πονος στο σκληρο ειναι κατι που θελει παραπάνω διερεύνηση. Μπορει να ειναι απο τίποτα έως σπασιμο δοντιού.
Ενα αλλο θεμα ειναι ο πονος να ειναι ενα απόστημα που συνοδευεται απο πρηξιμο ή/και την εμφανιση μπιμπικιου στο ούλο. Εκει θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας σχετικα σύντομα γιατι μπορει να ειναι ενα απόστημα ή περιοδοντικο (πατηστε εδω για την ανάρτηση για το περιοδοντικο αποστημα) ή ενδοδοντικό απόστημα (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για το ενδοδοντικό αποστημα)
Ορισμένες φορές ο πόνος στο δόντι, δεν οφείλεται σε δόντι. Πατήστε εδώ για την ανάρτηση για τους πόνους στο στόμα που δεν οφείλονται σε δόντια. Πολύ περιληπτικά μπορεί ΝΑ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ ΣΕ Διαταραχή της σύγκλεισης / Μυικός πόνος / Πρόβλημα στην ΚροταφοΓναθική Διάρθρωση (ΚΓΔ) Οξεία ιγμορίτιδα ή χρόνια ιγμορίτιδα ,Νευραλγία του τριδύμου νεύρου.
Σε γενικές γραμμές όταν έχουμε κάποιον πονο που μας προβληματίζει ή επιμένει επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας. Δεν το αφήνουμε να χρονίζει ούτε να επιλυθεί από μονο του. Στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει ως έχει, αλλά πολύ πιθανό είναι να επιδεινωθεί.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές πηγαίνετε μια βόλτα από τον οδοντίατρο σας για έλεγχο και τουλάχιστον εναν καθαρισμό, αν έχετε καιρό. Δε θέλετε να σας πιάσει κάτι στις διακοπές και να τις χαλάσει!
Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Χάρηκα που τα ξαναείπαμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου