Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τι είπες γιατρέ;Πόνος στο στόμα που δεν οφείλεται σε δόντι;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τους ασθενείς που επισκέπτονται το οδοντιατρείο όταν πονάνε.



"Τί γινεται όταν ο πόνος στο στόμα δεν οφείλεται σε δόντι"





'Οταν ο πόνος δεν οφείλεται σε δόντι μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους ακόλουθους παράγοντες

1. Διαταραχή της σύγκλεισης / Μυικός πόνος / Πρόβλημα στην ΚροταφοΓναθική Διάρθρωση (ΚΓΔ)


Πολλές φορές λόγω απώλειας δοντιών τα εναπομείναντα δόντια προσπαθούν να καλύψουν το κενό όπως φαίνεται στο ακόλουθο video




Σις περιπτώσεις αυτές όπως φαίνεται και στο video η ΚροταφοΓναθική Διάρθρωση (ΚΓΔ), δηλαδή η άρθρωση της γνάθου δέχεται μη ομαλές δυνάμεις και επιβαρύνεται τόσο η ίδια όσο και οι μύες της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνο. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει όταν δεν πατάνε σωστά τα δόντια μεταξύ τους.

ΛΥΣΗ? Η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

2. Οξεία ιγμορίτιδα ή χρόνια ιγμορίτιδα.

Είναι μια φλεγμονή των ιγμορίων δηλαδή των αεροφόρων οστών γύρω από τη μυτη.




Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει πονοκεφάλους ή/και πόνο στην περιοχή των δοντιών και του στόματος.

ΛΥΣΗ : Επίσκεψη σε ΩτοΡινοΛαρυγγολόγο (ΩΡΛ).


3. Νευραλγία του τριδύμου νεύρου

Το τρίδυμο νεύρο νευρώνει τιε περιοχές που φαίνοντσι στο παρακάτω σχήμα

 
                Πηγή


Υπάρχει περίπτωση ανάλογα με την αιτιολογία, να έχουμε πόνο στο πρόσωπο ή ορισμένες φορές εντοπισμένο στα δόντια, αλλά να μην οφείλεται στα δόντια. Η νευραλγία του τριδύμου αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους εξαγωγής δοντιών,λόγω κακής διάγνωσης

ΛYΣΗ? Επίσκεψη στο γιατρό/οδοντίατρο.

Άλλοι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται πόνος στο στόμα που δεν οφείλεται στα δόντια μπορεί  να περιλαμβάνουν το Σύνδρομο Sjogren, την Κροταφική αρτηρίτιδα ή τη Στοματοδυνία.

Το σημαντικό είναι να υπάρξει μια σωστή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

 Και η σωστή διάγνωση δεν είναι διαγνώσεις του διαδρόμου όπως πχ βλέπουμε το γιατρό στο δρόμο, του λέμε ότι πονάμε, μας λέει έλα μωρέ δεν είναι τίποτα αλλά πέρνα να το δώ, και δεν πάμε μια και μας είπε ότι δεν είναι τίποτα.

Όπως επίσης δεν είναι και οι απαντήσεις μέσω ιστολογίων.

Όπως έχω ξαναγράψει, τα ιστολόγια (και αυτού του ιστολογίου συμπεριλαμβανομένου) και γενικά η βοήθεια από το διαδίκτυο αποτελεί μια πρώτη εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη διάγνωση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Γι'αυτό σε πόνο που παραμένει και δεν φεύγει, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση στο πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί!

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook




(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου