Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Γιατρέ..να βουρτσίζω με ζεστό ή κρύο νερό τα δόντια μου?

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι και πάλι το βούρτσισμα και μια συζήτηση που έιχα με μια ασθενή μου.

"Γιατρέ, νιώθω ότι όταν βουρτσίζω με ζεστό νερό καθαρίζω καλύτερα τα δόντια μου. Αληθεύει;"

H λογικοφανής εξήγηση που είχε δώσει  ήταν ότι εφ'όσον καθαρίζουμε τα ρούχα ή τα πιάτα με ζεστό χερό, γιατί να μην καθαρίζονται καλύτερα τα δόντια με ζεστο νερό;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι δεν έχει σημασία αν βουρτσίζουμε με ζεστό ή με κρύο νερό. 

Πάμε να δούμε γιατί :

Καταρχάς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καυτό νερό για να λιώσουμε την πλάκα (μαλακή πέτρα) ή την πέτρα στα δόντια μας ούτε να σκοτώσουμε να βλαβερά μικρόβια. Και αυτό γιατί αν γίνεται (που δε νομίζω να γίνεται) απαιτεί θερμοκρασίες που δεν αντέχει το στόμα μας, οι οποίες θα μας δημιουργήσουν έγκαυμα στο στόμα

Μην το επιχειρήσετε λοιπόν στο σπίτι σας!

Το ζεστό νερό ή το κρύο νερό στη διαδικασία του βουρτσίσματος παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Σημαντική είναι η χρονική διάρκεια του βουρτσίσματος και η συχνότητα του και δευτερεόντως η τεχνική που χρησιμοποιείται για το βούρτσισμα

Συστήνεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, 2 λεπτά τη φορά





Η απομάκρυνση της πέτρας, της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής γίνεται με μηχανικό τρόπο, δηλαδή με τη χρήση της οδοντόβουρτσας και του νήματος, και όχι με το νερό.

Καλό είναι επίσης όταν τελειώνουμε το βούτσισμα να μην το παρακάνουμε με το ξέπλυμα του στόματος. Και αυτό γιατί η οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο, το οποίο χρειάζεται να επικαθήσει πάνω στα δόντια για να δράσει.

Για τη δράση του φθορίου έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση ). Είναι σημαντικό για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.

Τελικά ζεστό ή κρύο νερό γιατρέ;




Ότι σας βολεύει! Μια έρευνα των Scaramucci και συνεργατών  το 2009 (πατήστε εδώ για την έρευνα) απέδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά αν βουρτσίζει κανείς με ζεστό ή με κρύο νερό.
Η μόνη περίπτωση να προτιμάται το ζεστό νερό, είναι να πάσχει ο ασθενής από οδοντινικη υπερευαισθησία,δηλαδή να προκαλείται πόνος από κρύα ερεθίσματα.

Με την οδοντινική υπερευαισθησία είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Αν δεν αντέχει ο ασθενής τα κρυα ερεθίσματα, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει αντί για κρύο ζεστό νερό.
Αλλιώς δεν υπάρχει καμία διαφορά στο αν χρησιμοποιήσει κανείς ζεστό ή κρύο νερό κατά το  βούρτσισμα των δοντιών!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!



Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου