Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τι;Σπάσιμο εργαλείου μέσα στο δόντι;Λιποθυμώ!

Θέμα της σημερινης μας ανάρτησης είναι ένα σύμβαμα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας,να σπάσει δηλαδή ένα εργαλείο κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης και τις ενέργειες τόσο του οδοντιάτρου όσο και του ασθενούς.Στην πιθανότητα αυτή έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα,αλλά είναι ένα θέμα που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην αναζήτηση,οπότε θεώρησα σκόπιμο να το αναπτύξω λίγο πιο εκτεταμένα.



Πάμε λοιπόν!

Το σενάριο να σπάσει εργαλείο κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας(απονεύρωσης) είναι υπαρκτό και είναι ένα πράγμα που κανείς δε θέλει.Ο οδοντίατρος γνωρίζει ότι αν γίνει αυτό η σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή έχει σπάσει για πάντα,αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ενώ και ο ασθενής αισθάνεται πολύ αγχωμένος με την ιδέα ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά και δεν ξέρει τι να κάνει,μια και αντιμετωπίζει μισόλογα και πιθανως και αμυντική στάση από πλευράς γιατρού.

(Περισσότερα για την ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση στην αντίστοιχη ανάρτηση.Πατήστε εδώ)

Πώς γίνεται όμως να σπάσει εργαλείο;

 


Η θραύση εργαλείου μπορεί να συμβεί είτε λόγω υπερβολικής φθοράς του εργαλείου λόγω χρήσης και πολλών κλιβανισμών ή λόγω άσκησης υπερβολική πίεσης ή λόγω ενσφήνωσης και θραύσης σε μια οξύαιχμη γωνία της εσωτερικής μορφολογίας του ριζικού σωλήνα.

 

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω το γεγονός της θραύσης εργαλείου στο ριζικό σωλήνα, είναι ένα από τα συμβάματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας. Γι'αυτό άλλωστε και η ενδοδοντική θεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας,για τα οποία η πλειοψηφία των οδοντιάτρων δεν αναφέρεται.

(Ανοίγω παρένθεση και παραθέτω έναν τυπικό διάλογο ασθενούς-οδοντιάτρου

-Θα κάνουμε και μια ενδοδοντική θεραπεία
-Ναι γιατρέ
-Και μετά θα κάνουμε μια ανασύσταση με άξονα κτλ
-Ναι γιατρέ

Καμία αναφορά στο τί θα κάνουμε αν κατι πάει στραβά.Μόνο αν κάτι πάει στραβά λέμε ότι τελικά το δόντι ήταν δύσκολο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε ενδοδοντικη θεραπεία,οπότε θα πρέπει να το βγάλουμε.Φανταστείτε την αντίδραση του οποιουδήποτε ασθενούς τότε!

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω)

Τί κάνουμε όμως όταν σπάσει εργαλείο στο ριζικό σωλήνα;





Καταρχήν προσπαθούμε με ένα εργαλείο μικρότερης διαμέτρου να το βγάλουμε.Αν ειναι σχετικά μεγάλη η διαμετρός του,τότε είναι και πιο εύκολο.Και πιστέψτε με,αυτό μπορεί να γίνει,χωρίς να χρειαστεί να ειπωθεί κάτι στον ασθενή που θα τον φοβήσει.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το εργαλείο είναι πολύ μικρής διαμέτρου ή έχει σπάσει σε σημείο δυσπρόσιτο λόγω μορφολογίας.Αν είναι πολύ μικρής διαμέτρου,πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε ή αλλιώς να το παραπέμψουμε σε εξειδικευμένο οδοντίατρο,τον ενδοδοντίατρο ή ενδοδοντολόγο, ο οποίος έχει την κατάρτηση και τον εξοπλισμό να το βγάλει και να τελειώσει την ενδοδοντική θεραπεία.Και αυτό γιατί ο ριζικός σωλήνας είναι ακόμα ακάθαρτος από τα μικρόβια που οδήγησαν στην ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία.

Αν είναι σε δυσπρόσιτη μορφολογία και είναι μεγάλης σχετικά διαμέτρου,οπότε έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση του ριζικού σωλήνα,και οι προσπάθειες μας να το αφαιρέσουμε αποβούν άκαρπες,τοτε και μόνο τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ενδοδοντική θεραπεία και να το σφραγίσουμε εντός της ρίζας.
 


Αρκεί να είναι εντός της ρίζας και να μην έχει βγεί από το ακρορίζιο σαν αγκυρα.Εκεί αν το αφήσει ο οδοντίατρος είναι έγκλημα.




Εδώ όμως είναι το σημείο που πολλοί γιατροί κάνουν το λάθος.Δεν ειδοποιούν τον ασθενή γιατί φοβούνται.

Αν σπάσει εργαλείο και τελικά αποφασίσουμε να το κλείσουμε η απόφαση δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας.Πρέπει να είναι και του ασθενούς.Οπότε ειδοποιούμε τον ασθενή και του λέμε ότι έγινε αυτό το σύμβαμα και σε περίπτωση που το δόντι δώσει ερεθίσματα στο μέλλον και χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία,αναλαβάνουμε πλήρως την ευθύνη.Η οποία ευθύνη μπορεί να είναι επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ή εξαγωγή και γέφυρα ή εμφύτευμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας δείξω μια φωτογραφία ενός περιστατικού που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο.Είχα βγάλει ένα δόντι πριν από περίπου ένα χρόνο,το οποίο και φωτογραφησα και σας δείχνω παρακάτω



 Η ασθενής ποτέ δεν είχε ειδοποιηθεί από τον προηγούμενο οδοντίατρο ότι είχε γίνει σπάσιμο εργαλείου κατά τη διάρκεια της ενδοδοντική θεραπείας.Και δεν ήταν ότι είχε σπάσει,οπότε θα μπορούσε κάπως να δικαιολογηθεί ο οδοντίατρος,είχε βγει από το ακρορίζιο και είχε αγκυρώσει πάνω στο φατνίο.
Το δόντι τελικά βγήκε λόγω περιοδοντικής νόσου,στα παλίσια της περιοδοντικής θεραπείας,χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος αν το ιατρικό λάθος του προηγουμενου γιατρου συνέβαλε ή όχι και σε τι βαθμό.

Αυτά είχα να σας πω για τη θραύση εργαλείου.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Η γνώση είναι δύναμη!




2 σχόλια:

  1. Καλημέρα, βρήκα αυτό το θέμα που έχετε γράψει γιατί μου συνέβη ακριβώς αυτό που περιγράφετε και έκανα σχετική αναζήτηση στο Internet. Αυτό που έπαθα είναι ότι έσπασε ένα εργαλείο μέσα στο ριζικό σωλήνα. Αύριο θα πάω πάλι στον οδοντίατρο να τελειώσουμε την απονεύρωση έχοντας αποφασίσει να αφήσουμε το εργαλείο μέσα. Θα ρωτήσω όμως αν τελικά έχει βγει από το ακρορίζιο και αν ναι, θα ζητήσω να αφαιρεθεί.
    Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: αφήνοντας το εργαλείο μέσα στο δόντι υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος; Π.χ. να αλλάξει η σύσταση του εργαλείου και να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δόντι άλλα και γενικώς στον οργανισμό; Ρώτησα το γιατρό και μου είπε ότι είναι νικελίου – τιτανίου. Θα το εκτιμούσα αν μπορούσατε να απαντήσετε.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Ακτινογραφικά θα φανεί σε πιο ύψος είναι το σπασμένο εργαλείο. Η λύση που σας πρότεινε ο οδοντίατρος σας είναι αποδεκτή βιβλιογραφικά, αν κατά την κρίση του επεμβαίνοντα κινδυνεύει να γίνει μεγαλύτερη ζημιά κατά την προσπάθεια αφαίρεσης του εργαλείου.

      Δεν αλλάζει η σύσταση του εργαλείου, γιατί θα είναι ερμητικά κλεισμένο, οπότε δε θα έχει πρόσβαση σε υγρό περιβάλλον. Απλά συνίσταται η επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα πχ στο πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια ανά εξάμηνο ή και χρόνο, έχοντας πάντα σαν σημείο αναφοράς την ακτινογραφία αλριβώς μετά το κλείσιμο του δοντιού.

      Είναι ένα σύμβαμα που μπορεί να συμβεί στον οποιδήποτε.Τέτοια δόντια πηγαίνουν πολύ καλά,αρκεί να υπάρχει επανέλεγχος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή