Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γιατρέ το σφράγισμα που έκανα νιώθω ότι "βρίσκει".Τι κάνω;

Θέμα της σημερινής μας aνάρτησης είναι πάλι οι εμφράξεις (ή σφραγίσματα).Μια πολύ συνηθισμένη αίσθηση των ασθενών μετα την ολοκλήρωση της θεραπείας είναι ότι το σφράγισμα είναι λιγάκι "ψηλό",ακουμπάει δηλαδή με τα αντίθετα δόντια,με αποτέλεσμα να μην κλείνει καλά το στόμα.

Εν ολίγοις το σφράγισμα "βρίσκει" 



Η ρύθμιση της σύγκλεισης του σφραγίσματος είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα,κατά τη διάρκεια της θεραπείας,παρά το γεγονός ότι παραβλεπεται η σημασία του από τους ασθενείς.
Φυσιολογικά τα πάνω δόντια με τα κάτω ταιριάζουν αρμονικά κατά τη διάρκεια του κλεισιματος του στόματος.Έτσι μπορούμε να μασήσουμε την τροφή μας χωρίς προβλήματα.

 

 
Όταν κάνουμε ένα σφράγισμα,πρέπει να φροντίσουμε ότι τα κανούρια δεδομένα,δηλαδή το σφράγισμα,θα είναι σε αντιστοιχία με τα παλιά.Το σφράγισμα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην "βρίσκει" πρώτο,αλλά να κλείνουν όπως και πριν αρμονικά τα δόντια.

Και τι έγινε αν "βρισκει" το σφράγισμα γιατρέ;





Αν το σφράγισμα "βρίσκει" ,αν υπάρχει δηλαδή κάτι που επιστημονικά ονομάζεται "πρόωρη επαφή",εκτός από το ότι δε θα μπορούμε να κλείσουμε καλά το στόμα μας,μπορεί να οδηγήσει σε πόνο,όταν δαγκώνουμε καθώς και σε προβλήματα από την άρθρωση. Αυτό γιατί ο οργανισμός,με την μεγάλη προσαρμοστικότητα που διαθέτει,θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα,και να τροποποιήσει το κλείσιμο του στόματος έτσι ώστε να μη βρίσκει το σφράγισμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της τροποποίησης, αν είναι μεγάλη,μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία στην άρθρωση με συνεπακόλουθο πόνο,πονοκεφαλους κ.α

 


Η ρύθμιση του σφραγίσματος γίνεται με τη βοήθεια του χαρτιού δήξεως,το οποίο είναι οδοντιατρικο καρμπόν.

 

Έτσι αποτυπώνονται τα σημεία όπου βρίσκουν τα πάνω με τα κάτω δόντια,και αν βρίσκονται έντονα σημεία πάνω στην αποκατάσταση,αυτά λειάνονται με τα κατάλληλα μέσα(διαμάντι λείανσης και δίσκοι λείανσης).



Υπάρχει βέβαια το θέμα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ορισμένες φορές οι ασθενείς νιώθουν ότι "βρίσκει" το καινούριο σφράγισμα,αλλά δε βρίσκει,απλά ταιριάζει καλύτερα στα δόντια,μια και πρίν ήταν χαλασμένο το δόντι,άρα δεν έβρισκε καθόλου.
Αν το χαρτί δήξεως "γράφει" στα σωστά σημεία, δηλαδή τα δόντια εφαρμόζουν σωστά,τότε ο ασθενής φεύγει και σε επόμενο ραντεβού,αν εξακολουθεί να τον ενοχλεί τότε λειαίνουμε καλύτερα.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου