Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τι;Σπάσιμο εργαλείου μέσα στο δόντι;Λιποθυμώ!

Θέμα της σημερινης μας ανάρτησης είναι ένα σύμβαμα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας,να σπάσει δηλαδή ένα εργαλείο κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης και τις ενέργειες τόσο του οδοντιάτρου όσο και του ασθενούς.Στην πιθανότητα αυτή έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα,αλλά είναι ένα θέμα που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην αναζήτηση,οπότε θεώρησα σκόπιμο να το αναπτύξω λίγο πιο εκτεταμένα.



Πάμε λοιπόν!

Το σενάριο να σπάσει εργαλείο κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας(απονεύρωσης) είναι υπαρκτό και είναι ένα πράγμα που κανείς δε θέλει.Ο οδοντίατρος γνωρίζει ότι αν γίνει αυτό η σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή έχει σπάσει για πάντα,αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ενώ και ο ασθενής αισθάνεται πολύ αγχωμένος με την ιδέα ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά και δεν ξέρει τι να κάνει,μια και αντιμετωπίζει μισόλογα και πιθανως και αμυντική στάση από πλευράς γιατρού.

(Περισσότερα για την ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση στην αντίστοιχη ανάρτηση.Πατήστε εδώ)

Πώς γίνεται όμως να σπάσει εργαλείο;

 


Η θραύση εργαλείου μπορεί να συμβεί είτε λόγω υπερβολικής φθοράς του εργαλείου λόγω χρήσης και πολλών κλιβανισμών ή λόγω άσκησης υπερβολική πίεσης ή λόγω ενσφήνωσης και θραύσης σε μια οξύαιχμη γωνία της εσωτερικής μορφολογίας του ριζικού σωλήνα.

 

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω το γεγονός της θραύσης εργαλείου στο ριζικό σωλήνα, είναι ένα από τα συμβάματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας. Γι'αυτό άλλωστε και η ενδοδοντική θεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας,για τα οποία η πλειοψηφία των οδοντιάτρων δεν αναφέρεται.

(Ανοίγω παρένθεση και παραθέτω έναν τυπικό διάλογο ασθενούς-οδοντιάτρου

-Θα κάνουμε και μια ενδοδοντική θεραπεία
-Ναι γιατρέ
-Και μετά θα κάνουμε μια ανασύσταση με άξονα κτλ
-Ναι γιατρέ

Καμία αναφορά στο τί θα κάνουμε αν κατι πάει στραβά.Μόνο αν κάτι πάει στραβά λέμε ότι τελικά το δόντι ήταν δύσκολο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε ενδοδοντικη θεραπεία,οπότε θα πρέπει να το βγάλουμε.Φανταστείτε την αντίδραση του οποιουδήποτε ασθενούς τότε!

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω)

Τί κάνουμε όμως όταν σπάσει εργαλείο στο ριζικό σωλήνα;





Καταρχήν προσπαθούμε με ένα εργαλείο μικρότερης διαμέτρου να το βγάλουμε.Αν ειναι σχετικά μεγάλη η διαμετρός του,τότε είναι και πιο εύκολο.Και πιστέψτε με,αυτό μπορεί να γίνει,χωρίς να χρειαστεί να ειπωθεί κάτι στον ασθενή που θα τον φοβήσει.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το εργαλείο είναι πολύ μικρής διαμέτρου ή έχει σπάσει σε σημείο δυσπρόσιτο λόγω μορφολογίας.Αν είναι πολύ μικρής διαμέτρου,πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε ή αλλιώς να το παραπέμψουμε σε εξειδικευμένο οδοντίατρο,τον ενδοδοντίατρο ή ενδοδοντολόγο, ο οποίος έχει την κατάρτηση και τον εξοπλισμό να το βγάλει και να τελειώσει την ενδοδοντική θεραπεία.Και αυτό γιατί ο ριζικός σωλήνας είναι ακόμα ακάθαρτος από τα μικρόβια που οδήγησαν στην ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία.

Αν είναι σε δυσπρόσιτη μορφολογία και είναι μεγάλης σχετικά διαμέτρου,οπότε έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση του ριζικού σωλήνα,και οι προσπάθειες μας να το αφαιρέσουμε αποβούν άκαρπες,τοτε και μόνο τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ενδοδοντική θεραπεία και να το σφραγίσουμε εντός της ρίζας.
 


Αρκεί να είναι εντός της ρίζας και να μην έχει βγεί από το ακρορίζιο σαν αγκυρα.Εκεί αν το αφήσει ο οδοντίατρος είναι έγκλημα.




Εδώ όμως είναι το σημείο που πολλοί γιατροί κάνουν το λάθος.Δεν ειδοποιούν τον ασθενή γιατί φοβούνται.

Αν σπάσει εργαλείο και τελικά αποφασίσουμε να το κλείσουμε η απόφαση δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας.Πρέπει να είναι και του ασθενούς.Οπότε ειδοποιούμε τον ασθενή και του λέμε ότι έγινε αυτό το σύμβαμα και σε περίπτωση που το δόντι δώσει ερεθίσματα στο μέλλον και χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία,αναλαβάνουμε πλήρως την ευθύνη.Η οποία ευθύνη μπορεί να είναι επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ή εξαγωγή και γέφυρα ή εμφύτευμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας δείξω μια φωτογραφία ενός περιστατικού που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο.Είχα βγάλει ένα δόντι πριν από περίπου ένα χρόνο,το οποίο και φωτογραφησα και σας δείχνω παρακάτω



 Η ασθενής ποτέ δεν είχε ειδοποιηθεί από τον προηγούμενο οδοντίατρο ότι είχε γίνει σπάσιμο εργαλείου κατά τη διάρκεια της ενδοδοντική θεραπείας.Και δεν ήταν ότι είχε σπάσει,οπότε θα μπορούσε κάπως να δικαιολογηθεί ο οδοντίατρος,είχε βγει από το ακρορίζιο και είχε αγκυρώσει πάνω στο φατνίο.
Το δόντι τελικά βγήκε λόγω περιοδοντικής νόσου,στα παλίσια της περιοδοντικής θεραπείας,χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος αν το ιατρικό λάθος του προηγουμενου γιατρου συνέβαλε ή όχι και σε τι βαθμό.

Αυτά είχα να σας πω για τη θραύση εργαλείου.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Η γνώση είναι δύναμη!




Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Γαρυφαλέλαιο..αυτός ο άγνωστος!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι ένας γνωστός-άγνωστος σωτήρας σε περίπτωση πόνου..το γαρυφαλέλαιο.

Τί είναι το γαρυφαλέλαιο;




Το γαρυφαλέλαιο ανήκει στα βότανα.Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές ιδιότητες του λόγω της ευγενόλης. Η ευγενόλη αποτελεί/αποτελούσε συστατικό αρκετών οδοντιατρικών ουσιών(ευγενολούχων φυραμάτων) καθως και του εμφρακτικού υλικού IRM.
 (Περισσότερα για το ΙRΜ στην αντίστοιχη ανάρτηση)

"Kαι γιατί μας ενδιαφέρει αυτό γιατρέ;"

 


Η ευγενόλη ή το γαρυφαλέλαιο μας ενδιαφέρει γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση έντονου πόνου στα δόντια,που οφείλεται σε τερηδόνα η οποία έχει φθάσει στο νεύρο του δοντιού.Έτσι λοιπόν όταν ξεκινήσει ο πόνος, μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο,για να μην κατεβάσουμε τσίπουρο/ούζο/οτιδήποτε οινοπνευματώδες για να σταματήσει ο πόνος,μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα σφαιρίδιο βαμβακιού στο δόντι εμποτισμένο με ευγενόλη(την οποία τη βρίσκουμε σε φαρμακείο) ή να μασήσουμε ενα γαρύφαλο(το καρύκευμα εννοώ!).

Προσοχή όχι αυτό



αλλά αυτό








Το γαρυφαλέλαιο έχει καταπραϋντική,αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση,οπότε μικρή ποσότητα θα κάνει καλή δουλειά.


ΠΡΟΣΟΧΗ :  Μεγάλη ποσότητα ή συνεχή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στο δόντι και στο ούλο.Παρατεταμένη κατανάλωση  μπορεί να προκαλέσει ναυτία,εμετο,διάρροια κ.α.


Επίσης παρά το γεγονός ότι είναι φυσικό φάρμακο,η λήψη της καθίσταται ερωτηματικό σε περίπτωση ομοιοπαθητικής θεραπείας.(Πηγη)

Κλείνοντας θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η χρηση γαρυφαλέλαιο είναι σαν πρώτες βοήθειες που μπορούμε να πάρουμε αν δεν μπορούμε να πάμε στον οδοντίατρο.Είναι πολύ καλύτερο από την κατανάλωση οινοπνεύματος ή την τοπική εφαρμογή στο δόντι διότι δεν προκαλούν σε λογική χρήση έγκαυμα μαλακών ιστών(έγκαυμα στα ούλα!)

Σε κάθε έντονο πονόδοντο πηγαίνουμε στον οδοντίατρο.Δεν το αφήνουμε.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γιατρέ μου έσπασε ένα σφράγισμα.Τι κάνουμε;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης ειναι η απάντηση στην περίπτωση ου σπάσει ένα σφράγισμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Στη σημερινή ανάρτηση εξετάζουμε τι γίνεται αν σπάσει ένα σφραγισμα.Το τι κάνουμε αν σπάσει ή ραγίσει ένα δόντι θα αποτελέσει θέμα μελλοντικής ανάρτησης.

Οι ενέργειες που κάνουμε όταν σπάσει ένα σφράγισμα εξαρτώνται από τις ακόλουθες παράμετρους : Τι είδους  σφράγισμα είναι(αν είναι άσπρο ή μαύρο),πόσο έχει σπάσει,πότε έχει γίνει και ποιο κόστος είναι διατεθημένος να πληρώσει ο ασθενής.

Και εξηγουμαι :

Αν είναι μαύρο σφράγισμα τότε ανάλογα ποσο έχει σπάσει και με ποιο τρόπο,μπορούμε είτε να το επιδιορθώσουμε με τη βοήθεια άσπρου σφραγίσματος ή να το αλλάξουμε με άσπρο σφράγισμα

 


Η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει,αλλά το άσπρο σφράγισμα δεν κολλάει με το μαύρο σφράγισμα,αλλά με το δόντι που έχει μείνει.Συνήθως το κάνουμε αυτό όταν είναι βαθύ το σφράγισμα και ξερουμε ότι με την αλλαγή του μαύρου σφραγίσματος μάλλον θα φτάσουμε στον πολφό οπότε θα πρέπει να γίνει απονεύρωση,οπότε ο παράγοντας κόστος ανεβαίνει κατά πολύ.

Πολύ σημαντικό είναι και το ότι την επιδιόρθωση οποιουδήποτε σφραγίματος την κάνουμε αν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξανατερηδονιστεί το δόντι.

Αν είναι άσπρο σφράγισμα,μπορούμε να κάνουμε επιδιόρθωση αν το σφράγισμα το έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι(δηλαδή ο οδοντίατρος ξέρει το οδοντιατρικό ιστορικό του δοντιού και του σφραγίσματος)και είναι σχετικά καινούριο. Περίπου μέχρι 1- 2 ετών. Αλλιώς αφαιρούμε και το υπόλοιπο του σφραγίσματος και κάνουμε ένα καινούριο σφράγισμα.

 


Έχει σημασία να πούμε ότι γενικά όταν σπάσει ένα σφράγισμα καλό είναι να το επαναλαμβάνουμε,αν το σπάσιμο είναι μεγάλο,γιατί κάθε επιδιόρθωση δεν εχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με την επανάληψη του σφραγίσματος.

 










Αυτό όμως προυποθέτει πιθανώς ένα μεγαλύτερο κόστος από πλευράς ασθενούς γιατί ορισμένες φορές το δόντι έχει σπάσει τόσο που δεν έχει αρκετό δόντι να συγκολληθεί ένα νέο σφράγισμα,αν δε γίνει ενδοδοντική θεραπεία.

Αυτά για τις επιδιορθώσεις των σφραγισμάτων.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γιατρέ το σφράγισμα που έκανα νιώθω ότι "βρίσκει".Τι κάνω;

Θέμα της σημερινής μας aνάρτησης είναι πάλι οι εμφράξεις (ή σφραγίσματα).Μια πολύ συνηθισμένη αίσθηση των ασθενών μετα την ολοκλήρωση της θεραπείας είναι ότι το σφράγισμα είναι λιγάκι "ψηλό",ακουμπάει δηλαδή με τα αντίθετα δόντια,με αποτέλεσμα να μην κλείνει καλά το στόμα.

Εν ολίγοις το σφράγισμα "βρίσκει" 



Η ρύθμιση της σύγκλεισης του σφραγίσματος είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα,κατά τη διάρκεια της θεραπείας,παρά το γεγονός ότι παραβλεπεται η σημασία του από τους ασθενείς.
Φυσιολογικά τα πάνω δόντια με τα κάτω ταιριάζουν αρμονικά κατά τη διάρκεια του κλεισιματος του στόματος.Έτσι μπορούμε να μασήσουμε την τροφή μας χωρίς προβλήματα.

 

 
Όταν κάνουμε ένα σφράγισμα,πρέπει να φροντίσουμε ότι τα κανούρια δεδομένα,δηλαδή το σφράγισμα,θα είναι σε αντιστοιχία με τα παλιά.Το σφράγισμα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην "βρίσκει" πρώτο,αλλά να κλείνουν όπως και πριν αρμονικά τα δόντια.

Και τι έγινε αν "βρισκει" το σφράγισμα γιατρέ;





Αν το σφράγισμα "βρίσκει" ,αν υπάρχει δηλαδή κάτι που επιστημονικά ονομάζεται "πρόωρη επαφή",εκτός από το ότι δε θα μπορούμε να κλείσουμε καλά το στόμα μας,μπορεί να οδηγήσει σε πόνο,όταν δαγκώνουμε καθώς και σε προβλήματα από την άρθρωση. Αυτό γιατί ο οργανισμός,με την μεγάλη προσαρμοστικότητα που διαθέτει,θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα,και να τροποποιήσει το κλείσιμο του στόματος έτσι ώστε να μη βρίσκει το σφράγισμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της τροποποίησης, αν είναι μεγάλη,μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία στην άρθρωση με συνεπακόλουθο πόνο,πονοκεφαλους κ.α

 


Η ρύθμιση του σφραγίσματος γίνεται με τη βοήθεια του χαρτιού δήξεως,το οποίο είναι οδοντιατρικο καρμπόν.

 

Έτσι αποτυπώνονται τα σημεία όπου βρίσκουν τα πάνω με τα κάτω δόντια,και αν βρίσκονται έντονα σημεία πάνω στην αποκατάσταση,αυτά λειάνονται με τα κατάλληλα μέσα(διαμάντι λείανσης και δίσκοι λείανσης).



Υπάρχει βέβαια το θέμα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ορισμένες φορές οι ασθενείς νιώθουν ότι "βρίσκει" το καινούριο σφράγισμα,αλλά δε βρίσκει,απλά ταιριάζει καλύτερα στα δόντια,μια και πρίν ήταν χαλασμένο το δόντι,άρα δεν έβρισκε καθόλου.
Αν το χαρτί δήξεως "γράφει" στα σωστά σημεία, δηλαδή τα δόντια εφαρμόζουν σωστά,τότε ο ασθενής φεύγει και σε επόμενο ραντεβού,αν εξακολουθεί να τον ενοχλεί τότε λειαίνουμε καλύτερα.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τι είναι το "ξηρό φατνίο" γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια από της επιπλοκές της εξαγωγής,η οποία έχει απασχολήσει πολύ τόσο τους αναγνώστες του ιστολογίου,όσο και τους ασθενείς που έχουν κάνει εξαγωγή!Και αυτό είναι το "ξηρό φατνίο".

                           Τι είναι όμως "ξηρό φατνίο";

 



Όταν κάνουμε μια εξαγωγή φυσιολογικά ξεκινάει η αιμορραγία και οι απαραίτητες διεργασίες για να γεμίσει το φατνίο με κόκαλο,στη θέση του εξαχθέντος δοντιού.
 Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία στα αριστερά είναι ένα φατνίο,στο οποίο μόλις έχει βγει το δόντι. Στη συνέχεια πηγαίνει το αίμα και ενεργοποιούνται οι επουλωτικοί μηχανισμοί,ουτώς ώστε να ξαναγίνει κόκαλο.




Πηγή


Ορισμένες φορές όμως και για διάφορους λόγους μπορεί να διαταραχθεί η φυσιολογική επούλωση της περιοχής του δοντιού που βγάλαμε. Στην περίπτωση αυτή,όταν σταματήσει να τρέχει αίμα από τα ούλα,δε συνεχίζονται οι φυσιολογικές διεργασίες.




Αποτέλεσμα : Ξεκινάει ο πόνος και η περιοχή του δοντιού σε δύο μέρες περίπου ξεκινάει να μυρίζει μια και προϊοντα της τροφής ενσφηνώνονται στο κενό φατνίο,στο σημείο που ήταν το δόντι και το οποίο μένει ανοικτό. Εκτός από μυρωδιά συνεχίζουμε να πονάμε.

Ποιός ο λόγο που γίνεται το ξηρό φατνίο;Ποιός φταίει;

 

Δεν φταίει κανείς.Ούτε ο γιατρός που έκανε την εξαγωγή αλλά ούτε και εσείς.Ξηρό φατνίο μπορεί να γίνει σε κάθε εξαγωγή,μια και δεν ξέρουμε ακριβώς το γιατί γίνεται αυτή η διαταραχή στην επούλωση. Βέβαια,αν εσείς μετά την εξαγωγή και ενώ σας έχει πει ο γιατρός να μην καπνίσετε,κάνετε 1 πακέτο τσιγάρα..δεν φταίει ο οργανισμός σας!Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

                             Και τι κάνω γιατρέ;

 

Πρώτα πρώτα δεν ξεκινάτε να καταριέστε το γιατρό σας,ούτε κυλιέστε από το άγχος στα πατώματα.Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό που έκανε την εξαγωγή και να τον ενημερώσετε.Συνήθως πηγαίνετε στο ιατρείο και σας βάζει ένα φάρμακο,που λέγεται Alvogyl , το οποίο βοηθαει στην επούλωση στην περιοχή.Παλιότερα έκαναν και σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής,σε σημείο που να βγάλει λίγο αίμα,για να ενεργοποιηθούν ξανά οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

Σίγουρα θα συστηθούν πλύσεις με κάποιο τοπικό αντισηπτικό πχ χλωρεξιδίνη και αναλγητικά για τον πόνο πχ postan,mesulid ή ότι σας πιάνει.

Να έχετε υπόψιν σας ότι αν εμφανιστεί "ξηρό φατνίο",η επούλωση θα αργήσει λιγάκι,κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό,μια και εχει διαταραχθεί η επουλωση στην περιοχή.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το "ξηρό φατνίο",είναι μια από τις επιπλοκές της εξαγωγή του δοντιού. Αν γίνει όμως,να είσαστε ψύχραιμοι και να ζητήσετε οδηγίες από τον οδοντίατρό σας!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.ΚΑι μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!