Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Λεξικό Οδοντιατρικών Όρων:Μασέλα-Μηχανάκι

Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου,καλό Σεπτέμβριο και καλή σεζόν να έχουμε.Δε λέω από τώρα καλό χειμώνα,όχι για να ξορκίσω το κακό,αλλά γιατί απλούστατα δεν είναι ακόμα χειμώνας.Ο καιρός ακόμα κρατάει για μπάνια,άλλοι κάνουν ακόμα διακοπές και το κυριότερο..είναι φθινόπωρο και όχι χειμώνας!!

Επειδή καλύτερη είναι η οπτικοποίηση από την απλή ανάγνωση θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η οπτικοποίηση των μερικών και ολικών οδοντοστοιχιών.Μηχανάκι και μασέλα λοιπόν.
Τι είναι αυτά.Διαβάζοντας στο αλφαβητάρι οδοντιατρικών όρων Λ-Ω  βλέπουμε τον ορισμό της μερικής οδοντοστοιχίας: Μερική οδοντοστοιχία: Το λεγόμενο και “μηχανάκι”. Πρόκειται για μία κινητή αποκατάσταση η οποία τοποθετείται σε περιπτώσεις απώλειας ορισμένων δοντιών όταν η κατασκευή γέφυρας δεν είναι εφικτή.
Όχι η μερική οδοντοστοιχία(μηχανάκι )δεν είναι αυτό

                            
 Είναι αυτό



Είναι δηλαδή μια κατασκευή που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει περισσότερα του ενός δόντια που λείπουν,τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάποια ακίνητη αποκατάσταση πχ γέφυρα.Βλέπετε τα γαντζάκια που έχει.Αυτά λέγονται άγκιστρα και εφαρμόζουν στα δόντια για να συγκρατούν την μερική οδοντοστοιχία στη θέση της.Μπορούν να εφαρμόζουν απευθείας σε δόντια αλλά συνήθως και για προστασία και του δοντιού,το δόντι τροχίζεται και γίνεται μια θήκη(στεφάνη) πάνω στην οποία προσαρμόζονται τα άγκιστρα.Σε αντίθετη περίπτωση με το πέρασμα του χρόνου,τα δόντια χωρίς στεφάνη ξεκινούν και κουνιούνται από την πίεση του μηχανήματος και τελικά πέφτουν.Η μερική οδοντοστοιχία μπορεί να γίνει ολική οδοντοστοιχία,αν ο σχεδιασμός έχει γίνει σωστά από την αρχή.
Όταν λείπουν όλα τα δόντια κάνουμε ολική οδοντοστοιχία.Ολική οδοντοστοιχία: Η γνωστή “Mασέλα”. Μια κινητή αποκατάσταση που τοποθετείται σε περιπτώσεις απώλειας όλων των δοντιών.

                     


Η μασέλα ακουμπάει απευθείας στα ούλα,γι'αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά κατασκευασμένη,ωστε να έρχεται σε τέλεια επαφή με τα ούλα(σαν "βεντούζα"),για να μην ανησυχεί ο ασθενής ότι θα του πέσει ή ότι θα κουνιέται.
Σε περιπτώσεις τώρα που έχουμε ένα δόντι στο στόμα κάνουμε μια κατάσταση που λέγεται χαιδευτικά "Μερικο-ολική" οδοντοστοιχία.

                               
  Σε αυτό το στόμα υπάρχει μόνο το πίσω δόντι.Έτσι έγινε μια ολική οδοντοστοιχία που έχει ένα άγκιστρο στο πίσω δόντι.Η μερικό-ολική δεν είναι ούτε μερική ούτε ολική. Έτσι δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα οφέλη της μερικής ούτε της ολικής οδοντοστοιχίας.Γίνεται όμως για το λόγο ότι ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται καλύτερα αν ξέρει ότι έχει ακόμα ένα δόντι του στο στόμα,αλλά και γιατί και το ένα δόντι που υπάρχει,δίνει ερεθίσματα στον οργανισμό και δεν απορροφάται κόκαλο,δεν πέφτουν δηλαδή τα ούλα με τον ίδιο ρυθμό που πέφτουν όταν δεν υπάρχουν καθόλου δόντια.
  Και η μερική και η ολική οδοντοστοιχία σε κάποιο καιρό μπορεί να χρειαστούν "γέμισμα"ή αλλιώς αναγόμωση.Τι είναι αυτό;Επειδή στηρίζονται σε ούλα(η ολική εξ'ολοκλήρου και η μερική λιγότερο),απορροφάται το κοκκαλο και τα ούλα συρρικνώνονται.Άρα η κατασκευή δεν εφαρμόζει τόσο καλά και "παίζει" μέσα στο στόμα.Συνήθως όταν ξεκινάει και "παίζει",οι ασθενείς καταφεύγουν στη λύση μιας στερεωτικής πάστας πχ Corega.
   Και οι ολικές και οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι σαν τα δόντια μας.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις πλένουμε σχολαστικά και να τις καθαρίζουμε με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.Επίσης για την υγεία των ούλων,καλό είναι όταν κοιμόμαστε να μην τις φοράμε για να ηρεμούν λίγο και τα ούλα από την πίεση.
   Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι να τα οπτικοποιήσετε.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!!

                                          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου