Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 100 βγαίνουν καινούρια δόντια;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η πεποίθηση ορισμένων ότι καινούρια δόντια μπορεί να βγουν σε μεγάλη ηλικία,αφού ο ηλικιωμένος ασθενής έχει βγάλει ή έχει χάσει τα παλιά του δόντια.Φυσικά το θέμα δεν περιλαμβάνει μόνο ηλικιωμένους αλλά και μικρότερης ηλικίας άτομα τόσο κατά διάρκεια της πρώτης οδοντοφυΐας(νεογιλής) όσο και κατά τη διάρκεια της δεύτερης(μόνιμης).
  Πάμε λοιπόν!!

                       

  Οι διαταραχές στον αριθμό των δοντιών μπορούν να συμβούν τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και κατά τη διάρκεια της δεύτερης οδοντοφυΐας. Αριθμός δοντιών κάτω του φυσιολογικού λέγεται ολιγοδοντία(ορισμενοι τη χαρακτηρίζουν και μερική ανοδοντία) και αριθμός μεγαλύτερος του φυσιολογικού λέγεται υπερδοντία/υπεραριθμία.Υπάρχει και πιο σπάνια μια κατάσταση που λέγεται ανοδοντία,στην οποία δεν εμφανίζονται καθόλου δόντια στο στόμα,αλλά αυτό συνδέεται με διάφορα συγγενή σύνδρομα.Μια κατάσταση που μοιάζει με την υπερδοντία,αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν, είναι η περίπτωση των προ-νεογιλών δοντιών,των δοντιών που εμφανίζονται πριν από τα πρώτα δόντια και για τα οποια έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση.
   Συνήθως η ολιγοδοντία συνδέεται με δόντια που δεν είναι τόσο χρήσιμα στο στόμα για τη λειτουργία της μάσησης όπως οι πλάγιοι τομείς ή οι δεύτεροι προγόμφιοι στη μόνιμη οδοντοφυΐα.Φυσικά το αισθητικό κομμάτι της έλλειψης δοντιών είναι ένα άλλο θέμα.Δε μιλάμε για ολιγοδοντία σε περίπτωση έλλειψης φρονιμητων διότι οι φρονιμήτες μπορεί να μην υπάρχουν στόμα ή να αργήσουν να βγουν. Η συγγενής έλλειψη κάποιων δοντιών αντιμετωπίζεται είτε με ορθοδοντική θεραπεία και μετακίνηση των δοντιών ώστε να καλύψουν το κενό ή με διατήρηση του κενού και τοποθέτηση εμφυτευμάτων όταν το άτομο ενηλικιωθεί.Σύνδεσμοι εδώ και εδώ
  Πάμε τώρα στην κατάσταση της υπερδοντίας.
Παγκόσμια αλήθεια : Δεν είμαστε καρχαρίες ή κροκόδειλοι!! Τα ανωτέρω ζώα βγάζουν δόντια καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους,οπότε έχουν πολλαπλές σειρές δοντιών και αποτελούν μάλιστα αντικείμενο προς εξέταση,ουτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έλλειψης δοντιών λόγω εξαγωγών στο μακρινό μέλλον.

        


 Η υπερδοντία μπορεί να είναι μερική η πολλαπλή.Όταν είναι μερική,μπορεί τα δόντια να είναι καλοσχηματισμένα(πιο σπάνιο πχ περιπτώσεις τετάρτων γομφίων) ή να φαίνονται σαν περίεργου σχήματος ή σαν κάτι-σαν-δόντι μέσα στο στόμα πχ μεσόδοντες.

                             

Τα στατιστικά ποικίλουν αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο. Συνήθως οι περιπτώσεις που είναι ένα δόντι παραπάνω από το φυσιολογικό και μάλιστα κακοσχηματισμένο αντιμετωπίζονται με εξαγωγή του εν λόγω δοντιού.
  Η πολλαπλή υπερδοντία είναι πολύ σπάνια και συνήθως συνδέεται με κάποιο συγγενές σύνδρομο  όπως χειλεο-υπωιοσχιστία,κλειδοκρανιακή δυσόστωση , σύνδρομο Gardner κ.α. Υπάρχει όμως περίπτωση να μη συνδέεται με κάποιο σύνδρομο,αλλά σίγουρα να υπάρχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.Παραθέτω έναν σύνδεσμο(κάνετε κλικ εδώ για το σύνδεσμο) με μια ασυνήθιστη περίπτωση υπερδοντίας στην οποία ένα κοριτσάκι 11 χρονών και 8 μηνών προσήλθε για θεραπεία και η ακτινογραφική εξέταση έδειξε (κρατηθείτε) 81 δόντια!!!!18 νεογιλά,32 μόνιμα και 31 υπεράριθμα.Ο φυσιολογικός αριθμός δοντιών είναι 20 νεογιλά και 32 μόνιμα και όχι ταυτόχρονα στο στόμα!!Διαπιστώθηκε μετά από γενετικό έλεγχο ότι δεν πάσχει από σύνδρομο,αλλά έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία,που μάλλον οφείλεται για την κατάσταση αυτή.
Άλλη μια περίπτωση φαίνεται στον ακόλουθο σύνδεσμο ,όπου συστήθηκε συχνός ακτινογραφικός έλεγχος για να μην δημιουργηθούν οδοντογενείς κύστες που θα χρειαστούν άλλες μορφές θεραπείας.
  Πάμε όμως στο αρχικό μας ερώτημα που αποτέλεσε την έμπνευση για τη σημερινή ανάρτηση.

               "Βγαίνουν δόντια σε μεγάλη ηλικία πχ τρίτη σειρά δοντιών;"

  Σε γενικές γραμμές αυτό με την τρίτη σειρά δοντιών στη μεγάλη ηλικία ήταν λίγο..ψέμα.Και είχε απασχολήσει τους οδοντιάτρους από πολύ παλιά όπως φαίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο   του 1872 των New York Times. Συνήθως η τρίτη σειρά δοντιών που εμφανιζόταν σε μεγάλη ηλικία ήταν υπολείμματα από δόντια που δεν είχαν εξαχθεί καλά σε νεαρή ηλικία.Μην ξεχνάμε ότι η οδοντιατρική περίθαλψη ακόμα και στο κοντινό παρελθόν σε όλες τις χώρες,όχι μόνο στην Ελλάδα δεν ήταν και η καλύτερη.Η λύση που πρότειναν αρκετοί ήταν εξαγωγή και μασέλα από μικρή ηλικία.Οπότε υπήρχε κίνδυνος να είχε μείνει κάποιο υπόλειμμα δοντιού,το οποίο όσο προχωρούσε η ηλικία και έπεφταν τα ούλα να ξαναφαινόταν στο στόμα.Και φυσικά ούτε λόγος για ακτινογραφία ή κάποιας μορφής ακτινογραφικό έλεγχο.Και έτσι γεννήθηκε ο μύθος περί οδοντοφυΐας σε μεγάλη ηλικία.Αντίστοιχα φαινόταν και σε περιπτώσεις όπου δεν είχε βγει ο φρονιμήτης.Οπότε με το πέρασμα των χρόνων εμφανιζόταν στο στόμα και φαινόταν σαν να υπήρχε τρίτη σειρά δοντιών.
   Άρα λοιπόν είναι πολύ σπάνιο,αλλά υπαρκτό να υπάρχει κάποια μορφή υπεραριθμίας δοντιών αλλά σπάνια υπερβαίνει το ένα με δύο δόντια.Σε περιπτώσεις γενικευμένης υπεραριθμίας πρέπει να το ψάχνουμε λιγάκι το πράγμα για γενετικά σύνδρομα.Σε κάθε περίπτωση όμως ένας ακτινογραφικός έλεγχο δείχνει τα πάντα.
Η γνώση είναι δύναμη,Καλά βουρτσίσματα!!

                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου