Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Εξοικείωση με το οδοντιατρείο..Η οδοντιατρική καρέκλα(έδρα)

  Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η εξοικείωση με το οδοντιατρείο.Ξεκινάω μια σειρά από αναρτήσεις,για να ξεδιαλύνουμε μαζί το μυστήριο που καλύπτει την επίσκεψη στον οδοντίατρο και το φόβο που τη συνοδεύει.Πρώτη μας λοιπόν ανάρτηση είναι η οδοντιατρική καρέκλα ή οδοντιατρική έδρα.


Όταν οι ασθενείς ακούν οδοντιατρική έδρα σκέφτονται αυτό

                      
ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτό

           

 Πάμε να δούμε όμως τα επιμέρους σημεία της οδοντιατρικής μας έδρας

Η οδοντιατρική έδρα αποτελείται από τα ακόλουθα:


1. Την καρέκλα (με το ερσεικέφαλο,το σημείο δηλαδή που ακουμπάει ο ασθενής το κεφάλι του)

                          

 2. Την ταμπλέτα που αποτελεί το σημείο ελέγχου της καρέκλας.


Στην ταμπλέτα εντοπίζονται τα κοπτικά εργαλεία(ή αλλιώς χειρολαβές ή οδοντιατρικός "τροχός"),τα κουμπιά που ελέγχουν τις διάφορες λειτουργίες της ταμπλέτας,η αερουδροσύρριγγα που βγάζει νερό και αέρα ή μίγμα των δύο και μια επιφάνεια που βάζουμε τα οδοντιατρικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.Πάμε να δούμε φωτογραφίες για να γίνω πιο σαφής.Στις φωτογραφίες κάποια σημεία είναι τυλιγμένα με προστατευτική μεμβράνη,για προστασία από μικρόβια.Για θέματα απολύμανσης και αποστείρωσης στο οδοντιατρείο θα μιλήσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.



                            Από αριστερά : Αερουδροσύρριγγα,υπέρηχοι(για καθαρισμό   πέτρας),μικρομότορ,αερότορ(κοπτικά/τροχός).




















Πίνακας ελέγχου.Ελέγχει τις κινήσεις της καρέκλας(πανω,κάτω,πίσω,εμπρός),βάζει νερό στο ποτηράκι,ανοιγει τον οδοντιατρικό προβολέα της έδρας,ανοίγει την εξώπορτα του οδοντιατρείου.Στο συγκεκριμένο,υπάρχει δυνατότητα ρυθμισης της δυναμης των κοπτικών(τροχού).


Τα κοπτικά ελέγχονται από το πενταλ,που εντοπίζεται πίσω από την καρέκλα,και το χειρίζεται ο γιατρός με το πόδι.

                 


Απαραίτητο εξάρτημα είναι ο οδοντιατρικός προβολέας,προκειμένου να φωτίζεται το στόμα.Έτσι γίνεται καλύτερα η διάγνωση και διευκολύνεται και το έργο του οδοντιάτρου κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών πράξεων.






Το λεκανάκι ή πτυελοδοχείο για να ξεπλένει ο ασθενής.Έχει δύο εξόδους για νερό,μία για να συμπαρασύρει τα πτύελα και μια για να γεμίζει το ποτηράκι του ασθενούς.






Η ένταση του νερού ρυθμίζεται.Επίσης σταματάει μόνο του,γιατί έχω παρατηρήσει ότι ορισμένοι ασθενείς το παρακολουθούν έντρομοι,κρατώντας την αναπνοή τους μέχρι να σταματήσει να ρίχνει νερό στο ποτηράκι,σαν να εχουν ενα φόβο μήπως πλημμυρίσει το οδοντιατρείο!




Η σιελαντλία ή σαλιορουφήχτρα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγρασίας και την απομάκρυνση του σάλιου.



  Συνήθως εκεί που εντοπίζεται η σιελαντλία υπάρχουν τα συμπληρωματικά κουμπιά ελέγχου,τα οποία χρησιμεύουν όταν δουλεύει κανείς με βοηθό(οδοντιατρική τεσσάρων χεριών)Στη φωτογραφία η έδρα έχει και χειρουργική αναρρόφηση που είναι πιο ισχυρή,αλλά και ενδοστοματική κάμερα,προκειμένου να βλέπει και ο ασθενής τις βλάβες στο στόμα του..
   Αυτά είχα να πώ.Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από την εδρα μου.Από μοντέλο σε μοντέλο κάποια πράγματα μπορεί να διαφέρουν,αλλά οι βασικές λειτουργίες είναι αυτές.Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι να απομυθοποιήσετε την οδοντιατρική έδρα και να μην νιώθετε τόσο μεγάλο φόβο,την επόμενη φορά που θα πάτε στον οδοντίατρο.
Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!!Τώρα ξέρετε.Και η γνώση είναι δύναμη!

                                    








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου