Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τι είναι Χειρουργική Εξαγωγή δοντιού

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης(και προηγούμενη μου υπόσχεση) αποτελεί η απομυθοποίηση της χειρουργικής εξαγωγής δοντιών.Θα δούμε τι είναι,ποια δόντια αφορά και γενικά να φύγει το μυστήριο γύρω από αυτήν τη βαρύγδουπη οδοντιατρική θεραπεία.
  Η χειρουργική εξαγωγή είναι η αντιμετώπιση δοντιών ή ριζών δοντιών που είναι τόσο κατεστραμένα ώστε δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το συνηθισμένο τρόπο από το στόμα.Οπότε στην περίπτωση αυτή αναγκαζόμαστε να ανοίξουμε λιγάκι το ούλο και να αφαιρέσουμε λίγο το κόκκαλο.


"Ώπα,ώπα πολλές νέες λέξεις και άσχημες εικόνες μας είπες και δεν καταλάβαμε!!"


Πάμε πάλι από την αρχή.Βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα ένα στόμα.

                                   

Συγνώμη,λάθος φωτογραφία.Ανθρώπινο στόμα ήθελα να βάλω.
                                 
  Αν κάποιο από αυτά τα δόντια πρέπει να βγει είναι πιο εύκολο να το βγάλουμε,γιατί έχουμε εύκολη πρόσβαση με τα εργαλεία μας.
Βλέπουμε στο παρακάτω σκίτσο έναν φρονιμήτη(3ο γομφίο) έγκλειστο,χωρίς δηλαδή να έχει βγει ακόμα πλήρως στο στόμα.



                               




                                     Ακτινογραφικά(Εικ.1)


                                      Κλινική εικόνα(Εικ.2)

Για να βγάλουμε αυτό το δόντι πρέπει να ανοίξουμε λιγάκι το ούλο,να κάνουμε δηλαδή μια τομή,να αφαιρέσουμε λιγακι κόκαλο για να απελευθερώσουμε το δόντι ουτως ώστε να κάνουμε τις καθιερωμένες ενέργειες εξαγωγής.
Παρακάτω είναι ένα video πολύ παραστατικό για να καταλάβετε τι εννοώ.Αρχίζουμε με δεδομένο την κατάσταση της τελευταίας φωτογραφίας όπου μόλις φαίνεται ο φρονιμήτης(Εικ.2).


 Βλέπετε ότι ανοίγουμε λιγάκι το ούλο,αφαιρούμε κόκαλο,απελευθερώνουμε δόντι και μετά το βγάζουμε και ξαναράβουμε το ούλο για να ακολουθήσει η επούλωση.Στο video το δόντι κόπηκε στη μέση(διχοτομήθηκε) για να γίνει πιο εύκολα η εξαγωγή.
 Η ίδια διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα δόντι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω  μεγάλης καταστροφής ή επειδή έχει μείνει μόνο η ρίζα του αρκετά κάτω από τα ούλα ή επειδή δεν έχει βγει ακόμα στο στόμα.

  Απαραίτητη για τις εξαγωγές,αλλά ειδικότερα για τις χειρουργικές εξαγωγές αποτελεί η ακτινογραφική απεικόνιση της περιοχής,δηλαδή η ακτινογραφία. Σίγουρα χρειάζεται μια πανοραμική, σαν αυτή της εικ.1 ή ακόμα πιο εξειδικευμένες,για να μας δείξουν την άμεση σχέση των ευαίσθητων ανατομικών στοιχείων της ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος ως προς το προς εξαγωγή δόντι. Την απόφαση για το είδος της ακτινογραφίας την παίρνει ο οδοντίατρος που θα κάνει την εξαγωγή.
  Ποιος κάνει τις χειρουργικές εξαγωγές;Μπορεί να τις κάνει και ο γενικός οδοντίατρος,αν είναι εξοικειωμένος με τη τεχνική και ο εξειδικευμένος στοματικός χειρουργός ή γναθοπροσωπικός χειρουργός ή ακόμα και ο περιοδοντολόγος.
 Για το πότε και γιατί θα πρέπει να αφαιρούμε ειδικά τους φρονιμήτες θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση(Update 08/12 πατήστε εδώ για την ανάρτηση για εξαγωγή φρονιμητών).Για τις οδηγίες και τον πόνο μετά την εξαγωγή σας παραπέμπω  στην ακόλουθη ανάρτηση περί οδηγιών μετά την εξαγωγή

Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


  Ελπίζω να βοήθησα να λυθεί λιγάκι το μυστήριο γύρω από τη χειρουργική εξαγωγή δοντιών.
 

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας

    Έχω παραμελήσει πολύ τα δόντια μου τα τελευταία χρόνια για πολλούς λόγους, όμως τώρα προσπαθώ να το πάρω απόφαση ότι πλέον πρέπει να κάνω κάτι. Έχω δόντια που δεν υφίστανται πλέον είναι μόνο ρίζες χωμένες μέσα στα ούλα. Υπάρχει περίπτωση να μπορούν να εξαχθούν με MH χειρουργικό τρόπο; Φοβάμαι ότι θα πονάω πολύ και θα πρηστώ σε τρομακτικό βαθμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το πιο εύκολο πράγμα για εμένα είναι να σας πω ένα "ναι σε όλα". Θα ήταν όμως λάθος.

      Θα σας πω λοιπόν τι ισχύει, μια και σέβομαι (και χαίρομαι) για το γεγονός ότι φτάσατε στο ιστολόγιο, αναζητώντας μια λύση.Γιατί η αναγνώριση του προβλήματος και η δράση είναι το πρώτο αλλά πολύ συχνά το σημαντικότερο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Σε γενικές γραμμές οι οδοντίατροι προσπαθούμε να βγάζουμε τα δόντια με το λιγότερο δυνατό τραύμα για τον ασθενή. Άρα αν τα δόντια, έστω και ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ούλων,μπορούμε να τα "πιάσουμε" με τα εργαλεία μας, δεν επιλέγουμε τη χειρουργική εξαγωγή.

      Είτε με τη χειρουργική ή με την συμβατική εξαγωγή ο πόνος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι μηδαμινός, μια και έχει γίνει καλή αναισθησία της περιοχής. Μετά την εξαγωγή είναι ανάλογα τον ασθενή, την ηλικία του, την γενική του υγεία, τις συνήθειες του (πχ κάπνισμα) κ.α Πάντως σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει σε τρομακτικό βαθμό πόνος ή πρήξιμο, κάτι στο οποίο βοηθαει και η φαρμακευτική αγωγή.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία(βγαίνει σε οποιδήποτε γιατρό ακτινολόγο) και με αυτή στα χέρια να πάρετε τηλέφωνο ένα οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση και ενα σχε΄διο θεραπείας, ώστε να ξέρετε τι θα γίνει και πόσο θα κοστίσει περίπου.

      Πάντως μη χάνετε πολύ χρόνο γιατί όσο περισσότερο χαλάνε τα δόντια, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι πιο δύσκολες οι εξαγωγές.

      Ας είναι αυτό η υπόσχεση στον εαυτό σας για το νέο έτος, ένα καινούριο και λαμπερό χαμόγελο!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. καλημέρα! έχω ένα κατεστραμμένο δόντι που έμεινε μισό από προηγούμενη απόπειρα εξαγωγής. Άλλαξα οδοντίατρο και ετοιμάζομαι για εξαγωγή με χειρουργικό τρόπο από ότι μου είπε ο νέος οδοντίατρος γιατί πονάω πολύ σε όλη την δεξιά μεριά του προσώπου μου. Όμως φοβάμαι!!! Και δεν ξέρω τι να κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δε χρειάζεστε να φοβάστε. Αν έχετε διαλέξει με σωστά κριτήρια το νεο σας οδοντίατρο, όλα καλά θα πάνε.

      Περαστικά και καλές γιορτές με υγεία.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και πάλι!
      ποια είναι τα σωστά κριτήρια επιλογής;
      Η κάρτα του γράφει "παιδοδοντία- ορθοδοντική, μικροχειρουργική στόματος, εμφυτεύματα" και κάτω από το όνομα του "Χειρούργος οδοντίατρος".

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς δεν γνωρίζω επακριβώς ποια είναι όλα τα σωστά κριτήρια επιλογής του σωστού οδοντιάτρου,μια και η απόφαση είναι πολυπαραγοντική. Οπότε δε θα ήταν σωστό να σας πω ότι ο οποιοσδήποτε συνάδελφος είναι ή δεν είναι καλός, μια και αν πάει κάτι στραβά μπορεί να κατηγορηθώ.

      Για οποινδήποτε όμως επαγγελματία, και το ίδιο ισχύει και για τους οδοντιάτρους, το πρώτο και κυριότερο κριτήριο είναι η προσωπική επαφή σας με το συνάδελφο. Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε και σας εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα επιλύσει το πρόβλημα σας.Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

      Κατά δεύτερο μια μικρή έρευνα, αν έχει επισκεφθεί κάποιος που εμπιστεύεστε το συγκεκριμένο οδοντίατρο και αν έχει μείνει ικανοποιημένος ή αν έχει μείνει δυσαρεστημένος για ποιο λόγο?

      Κατα τρίτον μια έρευνα στο internet. Τι λέει η παντογνώστης google?

      Αν σας εμπνεει εμπιστοσύνη ο συνάδελφος, τότε προχωρήστε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα!

      Διαγραφή
    4. καλησπερα εκανα εαγωγει και το μεισο δοντι εμεινε μεσα ειτανε κολημενω με το κοκαλο το εκωψε ο γιατρος με το τρωχο αλα εχει μενει και αλο δεν το εχουμε βγαλει ολο βγαλαμα ακτενωγραια δεν μου εκανε ραματα μου ειππε θα το απορωβειση μπορω να παθω μολεινση

      Διαγραφή
    5. Καλημ΄σερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνω΄σεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλύτερα να πάτε σε εναν ακτινολόγο για μια πανοραμική ακτινογραφία (κόστος από 25-35 ευρώ) και με αυτήν την ακτινογραφία στα χέρια να πάρετε τηλέφωνο κάποιον οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για να αξιολογηθεί πόσο μικρό είναι το κομματι που έχει αφεθεί μέσα στο φατνίο, και αν μπορεί να αφαιρεθεί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή