Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατρέ έχουν όλοι οι ανθρωποι φρονιμήτες;

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα! Η σημερινή δεύτερη ανάρτηση μετά το καλοκαίρι ασχολείται με μια αρκετά κοινή ερώτηση των ασθενών :

"Εμένα γιατρέ οι φρονιμήτες μου δεν έχουν βγει ακόμα. Γίνεται να μην έχω φρονιμήτες;"



Πάμε να δούμε την απάντηση στην ερώτηση αυτή.

Φρoνιμήτης λοιπόν ή τρίτος γομφίος ή σοφρωνιστήρας. Συνήθως ανατέλει στο στόμα μεταξύ 17-21ου έτους της ηλικίας και θεωρείται υπεύθυνος για πολλά δεινά πχ στράβωμα των δοντιών, άσχετα αν σύγχρονες έρευνες αμφισβητούν αυτήν την επισήμανση.

Ο φρονιμήτης, σαν γομφίος που είναι, δηλαδή τραπεζίτης, χρησιμεύει στη λειοτρίβηση της τροφής. Παλαιότερα (και εννοώ πολύ παλαιότερα προ homo sapiens), όταν η γνάθος ήταν πιο μακριά είχε ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Σιαγώνα homo neadertalensis σε σχεση με σιαγώνα σύγχρονου ανθώπου (homo sapiens)


Πλέον με τη μείωση της γνάθου, δε συμμετέχει πολύ ενεργά στη διαδικασία της μάσησης και της λειοτρίβησης της τροφής.

 Επίσης η θέση του , καθιστά πολύ δύσκολη της τήρηση καλής στοματικής υγιεινής, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια τερηδόνα. Με το θέμα αυτό έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για τον τρίτο γομφίο ή φρονιμήτη).


Ο φρονιμήτης αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο, δηλαδή κάποτε χρησίμευε ενώ τώρα δε χρησιμεύει και πολύ. Άλλο χαρακτηριστικό εξελικτικό κατάλοιπο είναι η σκωληκοειδής απόφυση.

Σαν λοιπόν εξελικτικό κατάλοιπο, και κάτι όχι τόσο χρήσιμο, η εξέλιξη ωθει στη μη εμφάνιση του στα στόματα των σύγχρονων ανθρώπων. Έτσι λοιπόν έχουν παρατηρηθεί ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ένα ή περισσότερους φρονιμήτες στο στόμα, χωρίς φυσικά να έχουν προχωρήσει σε εξαγωγή τους.

Άρα η μη ύπαρξη φρονιμητών δεν είναι κάτι σπάνιο


Όταν όμως δε βλέπουμε φρονιμήτες μέσα στο στόμα ενώ θα το περιμέναμε, χωρίς να έχει προχωρήσει ο ασθενής σε εξαγωγές τους, καλό είναι να λέμε στον ασθενή να βγάλει μια πανοραμική ακτινογραφία. Με την πανοραμική ακτινογραφία έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)



Η πανοραμική θα μας δείξει αν υπάρχουν φρονιμήτες έγκλειστοι (δηλαδή μέσα στο κόκαλο της γνάθου χωρίς να έχουν ανατείλει ακόμα στο στόμα) και σε τι γωνίωση βγαίνουν και αν είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

Στην παραπάνω πανοραμική ο κάτω φρονιμήτης είναι ημιέγκλειστος, δηλαδή έχει ανατείλει ο μισός στο στόμα, ενώ ο άνω δεξιά και ο ανω αριστερα είναι σε λάθος γωνία και προκαλούν πρόβλημα στο δεύτερο γομφίο. Αρα πρέπει να εξαχθούν σύντομα.

Αντιθετα μια πανοραμική που φαίνεται μονο ο ενας φρονιμήτης είναι η ακόλουθη :

Ο ασθενής αυτός έχει μόνο εναν φρονιμήτη στο στόμα! Είναι εξελιγμένο μοντέλο!


Κλείνοντας λοιπόν, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι φρονιμήτες, αλλά προτού βιαστούμε να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να μελετήσουμε την ακτινογραφία και να πάρουμε ενα αναμνηστικό ατομικό ιστορικό.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!


ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου