Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γιατρέ πότε θα ξανάρθω για ραντεβού;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί η συχνότητα με την οποία καθορίζεται κάθε προληπτική επανεξέταση (ή προληπτική επανάκληση ασθενών ή recall) ή απλά και κατανοητά check-up δοντιών!

Και γιατρέ γιατί χρειάζομαι επανεξέταση;


Επανεξέταση μπορεί να χρειάζεται κανείς για να ξαναδούμε μια βλάβη είτε στα δόντια πχ τερηδόνα ή ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειαστούν σφράγισμα ή πρόβλημα με τα ούλα πχ ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή κάποια άλλη βλάβη που θέλουμε να επανεξετάσουμε.

Πάμε όμως να τις δούμε μια-μια



Έχουμε μιλήσει για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ή μέτριου τερηδονικού κινδύνου.

Υπενθυμίζω ότι τερηδονικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα να εμφανίσει το άτομα νέες τερηδόνες ή να προχωρήσουν οι ήδη υπάρχουσες.

Πλέον η οδοντιατρική φιλοσοφία μετατοπίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση. Οπότε σε ασθενείς οι οποίοι είναι συνεπείς, μπορούμε να μην επέμβουμε και να τις σφραγίσουμε σε περιπτώσεις αρχόμενων τερηδόνων (που παλαιότερα θα τις σφραγίζαμε), μια και μπορούν να τις αναχαιτισουν οι ίδιοι εαν βουρτσίζουν σχολαστικά και αν αποφεύγουν τους πολλούς ζυμώσιμους υδατάνθρακες (χοντρικά τα πολλά γλυκά!). Να σταματήσουν δηλαδή οι ίδιοι τη βλάβη, χωρίς να επέμβουμε εμείς!

Έτσι σε περίπτωση κάποιας τέτοιας βλάβης, μπορούμε να την αφήσουμε στο στόμα χωρίς σφράγισμα, αφού ειδοποιήσουμε τον ασθενή και συνεννοηθούμε μαζί του ότι θέλουμε να τον δούμε σε ενα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Συνήθως αυτό το χρονικό διάστημα είναι εξάμηνο αλλά μπορεί σε περιπτώσεις που βρούμε αρκετή πετρα να είναι και τετράμηνο. Στην επανεξέταση, θα αξιολογησουμε τη βλάβη. Εαν παραμένει σταθερή, τότε δε χρειάζεται να επέμβουμε. Αν έχει μεγαλώσει, τότε κάνουμε σφράγισμα. Αλλά λόγω του ότι είναι σε έλεγχο και αξιολόγηση (monitoring), δε θα εχει μεγαλώσει τόσο πολύ που να χρειαστεί πχ εξαγωγή. Απλά έχουμε καθυστερήσει το σφράγισμα!

Και θα αναρωτιέστε τώρα, τί σχεση έχει η πέτρα με το σφράγισμα;


Μέσα στο μυαλό μου είσαι γιατρέ; Αυτό αναρωτιόμουν!

Αν βρούμε πολύ πέτρα, σημαίνει ο ασθενής ότι δε βουρτσίζει σωστά, αρα δεν απομακρύνει σωστά μικρόβια και υπολείμματα τροφής, άρα ειναι πιο πιθανό να βρίσκουν τροφή τα μικρόβια και να προχωρήσουν οι αρχόμενες τερηδόνες στη δημιουργία κοιλότητας (κουφάλας).


Και εδώ εξαρτάται από το πρόβλημα που διαγιγνώσκεται.

α.Σε περιπτώσεις ουλίτιδας καλό είναι να βλέπουμε τον ασθενή ανά εξάμηνο για τον τακτικό καθαρισμό και τη θεραπεία ουλίτιδας.

β. Σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας εξαρτάται από την έκταση της περιοδοντίτιδας. Μπορούμε να βλέπουμε τον ασθενή ανά εξάμηνο αλλά έχω ασθενείς που τους βλέπω ανά τρίμηνο. Βέβαια αυτοί ανήκουν σε ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου ή με σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα.

3. Κάποιο άλλο πρόβλημα 

Μπορεί να είναι ένα τραυματικό ίνωμα δηλαδή φουσκάλα στα ούλα λόγω τραυματισμού,

 Βλέπετε την κυκλωμένη βλάβη; Τραυματικό ίνωμα

Μπορεί να θέλουμε να αξιολογήσουμε την πορεία της θεραπείας μετά από εξαγωγή για το αν θα τοποθετήσουμε ή όχι σιδεράκια (πατήστε εδώ για την ανάρτηση ) .
Μπορεί να είναι μια βλάβη που θέλουμε να ξαναδούμε διότι σκεφτομαστε να κάνουμε εκτομή και βιοψία πχ διάγνωση για βλεννώδη κύστη (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για τη βλεννώδη κύστη ).

Σε αυτές τις περιπτώσεις καθορίζουμε εμείς το χρονικό διάστημα της επανάκλησης που μπορεί να είναι 20 μέρες, ένας μήνας κτλ.

3. Σε θεραπεία ορθοδοντικής.

Στη θεραπεία ορθοδοντικής ανάλογα με το πρόβλημα μπορούμε να βλέπουμε τον ασθενή από μια φορά την εβδομάδα στην αρχή έως 2 φορές το μήνα στη συνέχεια. Αυτό εξαρτάται από το είδος του προβλήματος και το είδος της θεραπείας.

Ο χρόνος λοιπόν που μεσολαβεί για το επόμενο μας ραντεβού αλλά και η ίδια η διαδικασία του να επικοινωνήσει με εσάς ο γιατρός και να κλείσετε ραντεβού δεν γίνεται για να σας πάρει τα ωραία σας λεφτά.

 

Σχετίζεται με τη φιλοσοφία της πρόληψης και βγαίνουν όλοι ωφελημένοι.

Και εμείς οι γιατροί, διότι έχουμε δουλειά, και εσείς οι ασθενείς διότι δεν έχει επιτραπεί σε βλάβες να μεγαλώσουν τόσο πολύ που να χρειάζεστε πολύ μεγάλες (άρα και πιο ακριβές) οδοντιατρικές εργασίες.

Έχουμε αναφερθεί για τη φιλοσοφία της προληπτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο σε παλαιότερη και πολυδιαβασμένη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί κέρδους από την προληπτική επίσκεψη).Και εμείς οι οδοντίατροι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι λόγω κρίσης η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κάτι που σκεφτονται πολύ οι ασθενείς.

Θα το λέω όμως σε κάθε ευκαιρία. Με την προληπτική επίσκεψη κερδίζετε τελικά εσείς,διότι δεν επιτρέπετε σε βλάβες να εξελιχθούν σε κάτι που θα χρειαστεί ακριβή δουλειά πχ απώλεια δοντιών, η οποία είναι και μια μορφή αναπηρίας.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

4 σχόλια:

  1. καλησπέρα,
    παρατήρησα πως ο ουρανίσκος μου είναι πρησμένος μόνο από την μια πλευρά(η αλήθεια ειναι πως χρησιμοποιω μόνο αυτη για μάσηση σχεδόν αποκλειστικά-δε ξέρω το γιατί)
    Δεν έχω πόνο,αλλά το νιώθω.
    Τι μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Μήπως ήταν φουσκωμένος από πάντα και τώρα το παρατηρήσατε; Μήπως έχει κάποια εξόστωση, δηλαδή κάποια προεξοχή του οστού του ουρανίσκου? Περισσότερα για την εξόστωση θα βρείτε στην παρακάτω ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/10/torus-palatinus-mandibularis.html

      Καλύτερα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Έτσι θα τεθεί μια σωστή διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω ενα απονευρωμένο φρόνιμιτη κάτω ο οποίος εχει σπάσει σε ενα σημείο και στην παρεια έχω βγάλει τραυματικό ινωμα πως μπορει να φύγει αυτο;;και εαν ειναι κάτι σοβαρό; φοβάμαι πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      <στην προκειμένη περίπτωση το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού στον οδντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε για μια σωστή διάγνωση. ΚΑι για αυτό θα πρέπει να υπερνικήσετε τους φόβους σας.

      Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι από μονη της μια ψυχοφθόρα διαδικασία για το 95% των Ελλήνων, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύεται από πόνο.

      Ο οδοντίατρος δε δαγκώνει, μην ανησυχείτε!

      Η επίσκεψη στον οδοντίατρο και η κλινική εξέταση θα βγάλει μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.

      Όταν λοιπόν γνωρίζετε τί έχετε και πως μπορείτε να το φτάξετε, είναι πιο πιθανό να το φτιάξετε.

      Το τραυματικό ίνωμα, επειδή είναι θέμα μακροχρονίου τραυματισμού, δεν φεύγει από μόνο του. Μπορείτε να το σφήσετε εκεί, αλλά αν σας ενοχλεί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να το βγάλει ο οδοντίατρος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή