Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γιατρέ έχω εμφυτεύματα. Χρειάζομαι καθαρισμό;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αφού τελείωσε προσωρινά ο ορυμαγδός γνώσης σχετικά με το φθόριο, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αλλά και τις δρασεις του (πατήστε εδώ για τον τρόπο δράσης του φθορίου) είναι μια συνήθης ερώτηση - πεποίθηση των ασθενών :

Γιατρέ..έχω εμφυτεύματα. Γιατί μου λες να κάνω καθαρισμό; Αφού είναι αθάνατα!!




Όχι αγαπητοί αναγνώστες τα εμφυτεύματα δεν είναι αθάνατα, σαν το γνωστό Χαιλάντερ (Highlander) του σινεμά και της τηλεόρασης



Όπως έχουμε πει σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση), τα εμφυτεύματα όπως και τα δόντια χρειάζονται καθαρισμό για την απομάκρυνση του τοπικού παράγοντα (δηλαδή πέτρας, πλάκας, υπολειμμάτων τροφής) μια και τα μικρόβια δρουν βλαπτικά. Στα μεν δόντια έχουμε περιοδοντίτιδα, στα δε εμφυτεύματα έχουμε περιεμφυτευματίτιδα.

odontiatros-agios dmitrios-dafni

Και στις δυο περιπτώσεις, αν δε γίνει η σωστή θεραπεία τότε έχουμε απωλεια δοντιών ή και εμφυτευμάτων. Κι αυτό γιατί τα μικρόβια ξεκινούν και τρώνε κοκαλο, τα δόντια και τα εμφυτεύματα στηρίζονται σε κόκαλο, ξεκινούν να κουνιούνται και σταδιακά πέφτουν.



Ωραία γιατρέ και τι κανουμε όταν έχουμε εμφυτεύματα;  


Όταν έχουμε εμφυτεύματα λοιπον, και οφείλεται η απωλεια δοντιών σε περιοδοντική νόσο, δε σημαίνει ότι αν βαλουμε τα εμφυτεύματα θεραπεύσαμε την περιοδοντίτιδα. Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, χρειάζεται περιοδοντική θεραπεία.

Η περιοδοντική θεραπεία γίνεται με ειδικά πλαστικά εργαλεία ή ειδικούς υπέρηχους με επικάλυψη τιτανίου. Αυτό για να μη "γδερνονται" τα εμφυτεύματα και δημιουργούνται χαρακιές, που μπορούν να αποτελέσουν φωλεές (niches) για την κατακράτηση μικροβίων που θα προκαλέσουν νέα προβλήματα. Παράδειγμα τέτοιων εργαλείων βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες.



Υπέρηχοι για καθαρισμό εμφυτευμάτων
    Εργαλεία χειρός για καθαρισμό εμφυτευμάτων
    
     
O τροπος με τον οποίο γίνεται είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται και η κλασσική θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Με αυτό έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη μας ανάρτηση (πατήστε εδώ για την αναρτηση)

Και φυσικά, όπως και σε κάθε περιοδοντική θεραπεία, θα υπάρχει μια περίοδος επανεξέτασης (recall) που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Με αυτούς τους παράγοντες θα ασχοληθούμε στην επόμενη μας ανάρτηση.

Μείνετε συντονισμένοι! Και μην ξεχνατε..η γνώση είναι δύναμη..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου