Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Γιατρέ θέλω τη γνώμη σου σε κάτι..

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί το θετικό feedback που έχω με εσάς,τους αναγνώστες του ιστολογίου,σταθερους και περιστασιακούς.

Τη γνώμη μου δηλαδή για περιστατικά που σας απασχολούν ή που κάποιος άλλος συνάδελφος έχει αποφανθει ότι χρειάζεται κάτι και θέλετε μια δεύτερη γνώμη.

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την εμπιστοσυνη σας.

Θα γράψω αυτό λοιπόν αυτό με το οποίο ξεκινάω όταν μου αφήνετε το οποιοδήποτε σχόλιο στο ιστολόγιο ή σε μήνυμα.

"Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα"

Αυτό δε το λέω για να κραταω κάποια πισινή,σε περίτωση που λαθέψω ή για να προστατεύσω τον αλλο συνάδελφο που έκανε μια διάγνωση με την οποία δε συμφωνώ. Το λέω διότι η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες υπερτερούν από τα συμπτώματα που αναφέρετε από μνήμης.Οπότε μπορεί ο συνάδελφος να έχει δει κάτι παραπάνω στς ακτινογραφίες ή στην κλινική εξέταση ή να έχει κάνει ένα συνδυαστικό στοχασμό με κάτι που του είχατε πει κατά τη λήψη ιστορικού,το οποίο δε θεωρήσατε σημαντικό άρα δεν το λέτε σε εμένα,άρα δε βγάζω το σωστό συμπέρασμα.

Παράδειγμα αυτού που λέω.

"Γιατρέ έκανα μια εξαγωγή πρίν δέκα ημέρες και δεν έχει σταματήσει το αίμα και πονάω.Έγινε κάτι λάθος με την εξαγωγή;"

 


Ο ασθενής είναι 55 χρονών και λαμβάνει προληπτικά salospir(ασπιρινη) για την αποφυγή στεφανιαίας νόσου.Την οποία συνέχισε κανονικά μετά την εξαγωγή.Άρα μια και η ασπιρίνη είναι αντιθρομβωτική,δεν πήζει το αίμα,άρα είναι φυσικό να έχει ακόμα αιμορραγία.Χωρίς όμως αυτην τη λεπτομέρεια θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε λαθος συμπέρασμα για την εξαγωγή και να δυναμιτίσουμε τη σχέση μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δε λέω ότι όλοι οι γιατροι ειναι σωστοι.Λάθος διαγνώσεις ή διαγνώσεις με συμφέρον για να οδηγηθεί ο ασθενής σε πολυέξοδες αποκαταστάσεις σίγουρα γίνονται.

Αλλά το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπω.Η οδοντιατρική είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα με διαφορικό λογισμό. Ένα μαθηματικό πρόβλημα μπορεί να έχει παραπάνω από μια λύσεις,οι οποίες εξαρτώνται από τη φιλοσοφία του οδοντιάτρου. Από ελάχιστα επεμβατική έως μέγιστα επεμβατική.Γι'αυτό πρέπει να ψάχνετε να βρίσκετε το γιατρό που ταιριάζει στη φιλοσοφία σας.Ένας γιατρος μπορεί να ειναι πολύ καλός αλλά για κάποιο λόγο να μη σας ταιριάζει.

Αν θεωρείτε ότι δεν μορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας,για τον οποιοδήποτε λόγο,αναζητήστε άλλο γιατρό.Μην σταματάτε την οδοντιατρική περίθαλψη περιμένοντας να τα φτιάξετε όλα μαζί όταν σας πονέσουν.
Γιατί τότε θα έχουν μαζευτεί πολλά και δύσκολα θα μαζεύονται,και θα σας κοστίσει αρκετά χρηματικά.

Ναι η εποχή δεν προσφέρεται για αλογιστη σπατάλη,αλλά μια επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο ή ανα χρόνο είναι επένδυση.Παράδειγμα έχω αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) .Διαβάστε το παράδειγμα και προβληματιστείτε.

Εξάλλου εγώ είμαι εδώ για να προσπαθώ να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν και να σας δίνω τροφή για σκέψη.Και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και γι'αυτό σας ευχαριστώ πολύ!

Επίζω να σας ενημέρωσα!Και μην ξεχνάτε..η γνώση είναι δυναμη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου