Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τραυματισμοί κατά την Οδοντιατρική Θεραπεία ΙΙΙ

Συνεχίζοντας από τις προηγούμενες αναρτήσεις,σήμερα θα αναφέρουμε τα πιο σοβαρά συμβάματα που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας.

Τραυματισμος νευρου

Ο τραυματισμός κάποιου νεύρου του προσώπου μπορεί να συμβεί σε διάφορες οδοντιατρικές πράξεις.Η βλάβη,αναλόγως του βαθμού κατά τον οποίον τραυματίστηκε το νεύρο μπορεί να είναι από πολύ μικρή έως πού μεγάλη.
Για να μη σας φοβίζω παραπάνω εξηγούμαι!

 Τραυματισμό νεύρου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της αναισθησίας,κυρίως του κάτω φατνιακού νεύρου(της αναισθησίας που γίνεται στην κάτω γνάθο),οπου η βελόνα αγγίζει ή τρυπάει το κάτω φατιακό νεύρο.Αιτίες μπορεί να είναι η λάθος τεχνική από πλευράς ιατρού ή το ξαφνικό κούνημα από πλευράς ασθενούς.
Αποτέλεσμα είναι είτε μια υπαισθησία του νεύρου που το νιωθει ο ασθενής σαν ένα μούδιασμα ή "μυρμήγκιασμα" στα σημεία που νευρώνει το νεύρο.Αυτό ανάλογα με το βαθμό βλάβης μπορεί να επανελθει,μπορεί και όχι.Σε περιπτώσεις που υπάρχει λύση της συνέχειας του νεύρου πχ σε περίπτωση συμβάματος κατά τη διάρκεια  χειρουργικών εξαγωγών,η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.Όταν είναι μια κάκωση του νεύρου εκτός από υπομονή και ενημέρωση του ασθενούς,συνίσταται και φαρμακευτική αντιμετώπιση,με σύπλεγμα βιταμινών για την ταχύτερη επαναφορά του νευρου.


Τραυματισμος αρτηριας

Ο τραυματισμός αρτηρίας μπορεί να γίνει κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα,λόγω λανθασμενων χειρισμών.Μπορεί να είναι από μικρής εως μεγάλης έκταση βλαάβη,ανάλογα με τον κλάδο και την αρτηρία που θα τραυματιστεί.Συνήθως είναι θορυβώδης,δηλαδη εντυπωσιακά πολύ αίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι πολύ σοβαρη βλάβη,που λύνεται με απολίνωση της αρτηρίας δηλαδή ένα ράμα στην αρτηρία για να σταματήσει να αιμορραγεί ή με καυτηριασμό της.

Τραυματισμός κατά την εκμόχλευση δοντιού

 Κατά τη διάρκεια των χειρισμών για την εκμόχλευση ενός δοντιού ,μπορεί να γίνουν τραυματισμοί.Για αυτό επαναλαμβάνω και δε σταματάω να λέω ότι καμιά εξαγωγή δεν είναι εύκολη,αλλά όλες έχουν το συντελεστή δυσκολίας τους.
Μπορεί να γίνει κάκωση των ιστών από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε το δόντι,μπορεί να γίνει τραυματισμός της αρτηρίας από λάθος χειρισμούς ενώ μπορεί να γίνει και τρώση ή τραυματισμός του νεύρου ειδικότερα σε χειρουργικές εξαγωγές κυρίως φρονιμητών της κάτω γνάθου.

Ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος τραυματισμός είναι η στοματοκολπικη ή η στοματορρινικη επικοινωνια,που μπορεί να συμβεί κατά την εξαγωγή δοντιών των οποίων οι ρίζες είναι μέσα ή κοντά στο ιγμόρειο ή στο έδαφος της μύτης(για τη στοματορινική συνήθως κυνόδοντες ή όγκοι της ρινικής και περιρρινικής περιοχής).
Για το λόγο αυτό όταν βγάζουμε δόντι ειδικότερα δεύτερο και τρίτο γομφίο, πρέπει να προηγείται ακτινογραφικός έλεγχος για να βεβαιωνόμαστε για τη σχέση των ριζών με το έδαφος του ιγμορείου.
Αλλά και μετά την εξαγωγή να κάνουμε τη δοκιμασία "Valsava"ή δοκιμασία αποσυμπίεσης για να βεβαιωνόμαστε ότι δεν επικοινωνεί το μετεξακτικο φατνίο με τη μύτη.Περισσότερα για τη δοκιμασία Valsava στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Σε περίπτωση που έχουμε κάποια μορφή επικοινωνίας(στοματοκολπική/στοματορρινική),τότε ειδοποιούμε τον ασθενή και κάνουμε έναν κρημνό,δηλαδή μεταφέρουμε χειρουργικά ούλο,από την περιοχή δίπλα από το εξαχθεν δόντι και το ράβουμε για να κλείσουμε την επικοινωνία,ενώ ταυτόχρονα δίνουμε αντιβίωση στον ασθενή.Φυσιολογικά σε 10-15 μέρες θα έχει ξεκινήσει η επούλωση χωρίς άλλα προβλήματα.

Αυτά είχα να σας πω για τους τραυματισμούς κατά την οδοντιατρική θεραπεία.Συγνώμη αν σας προβλημάτισα.Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου