Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γίνεται φλεγμονη από μασέλα;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης,για το οποίο μου έδωσε έναυσμα η αναζήτηση του όρου, αποτελούν οι αντιδραστικής φύσεως αντιδράσεις κατά τη χρήση των ολικών ή μερικών οδοντοστοιχιών.

 


Και επειδή διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση,συνειδητοποίησα ότι χρησιμοποίησα 100% επιστημονική ορολογια εννοώ τις φλεγμονές ή τα προβλήματα που μπορούν να συμβούν κατά τη χρήση της μασέλας ή από το "μηχανάκι"!
 




 Υπενθυμίζω ότι περισσότερα για το τί είναι μασέλα και τι είναι μηχανάκι μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση(κάνετε κλικ για την ανάρτηση)

Θυμάστε αγαπητέ αναγνώστη όταν φτιάξατε τη μερική ή την ολική οδοντοστοιχία τι σας είπε ο γιατρός;

"Να προσέχεις,να την καθαρίζεις καλά σαν να είναι τα κανονικά σου δόντια και όταν να τη βγάζεις όταν κοιμάσαι για να ηρεμούν λίγο τα ούλα".





Φυσικά μπορεί για διάφορους λόγους να μην ακολουθήσατε τις συμβουλές του,οπότε τώρα μπορεί να βλέπετε ότι εχουν πρηστεί τα ούλα κάτω από τη μασέλα.Αφηστε τις ενοχές.Ότι εγινε έγινε.Tο θεμα είναι τι κάνετε τώρα.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ότι τα ούλα πληγώθηκαν από τη συνεχή χρήση της οδοντοστοιχίας ή από το γεγονός ότι πιέζει πολύ τα ούλα ή τα πιέζει σε λάθος σημείο ή δεν καθαρίζετε τόσο σχολαστικά την μασέλα ή το μηχανάκι(ολική ή μερική οδοντοστοιχία αντίστοιχα).

Πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας κάτι που έχω πει και θα ξαναλέω μέχρι να σας γίνει βίωμα:

"Η ολική ή η μερική οδοντοστοιχία είναι τα καινούρια σας δόντια. "

Πρέπει να τα προσέχετε,να τα καθαρίζετε και γενικά να ακολουθήσετε ότι σας είπε ο οδοντίατρος σας,γιατί αν δεν το κάνετε,θα έχουν και αυτά τα "καινούρια δόντια" την τυχη των παλαιών.

Η κατάσταση κατά την οποία τα ούλα κάτω από την οδοντοστοιχία πονάνε και είναι πρησμένα και κόκκινα λέγεται στοματίτιδα.Ανήκει στις φλεγμονές του στόματος.Κάθε στοματίτιδα δεν είναι ίδια,πχ μπορεί να οφείλεται είτε μόνο στην πίεση από την οδοντοστοιχία ή σε κάποια ερπητική λοίμωξη(ερπητική στοματίτιδα) ή στην ευκαριακή δράση κάποιου μικροβίου πχ της Candida,μια κατάσταση που λέγεται καντιντίαση στοματίτιδα από Candida.Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα λευκωπό επίχρισμα στο βλενογόνο των ούλων ,όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Erythematous Candidiasis(Πηγή)



Επειδή το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε περισσότερες της μιας αιτίες,καλό είναι να αναζητήσετε τη γνώμη ειδικού,δηλαδή του οδοντιάτρου σας.



Παρ'όλα αυτά,αν η φλεγμονή οφειλεται μόνο στην πίεση από την οδοντοστοιχία συστήνεται το να μη φοράει ο ασθενής την οδοντοστοιχία για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ αν περιπλέκεται με την συμβολή κάποιου μικροβίου(μύκητα Candida albicans) συστήνεται και αντιμικροβιακή αγωγή(αντιμυκητιασική).

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου