Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αν δεν πετύχει η απονεύρωση τι κάνουμε; Μέρος Δεύτερον

Συνεχίζοντας σήμερα από την προηγούμενη ανάρτηση (κάνετε κλικ για την προηγούμενη ανάρτηση)για το τι κάνουμε αν δεν πετύχει η απονεύρωση,είχαμε φτάσει σε καινούριες έννοιες:

Ακροριζεκτομή και ακρωτηριασμό της ρίζας.

Για να δούμε αυτές τις έννοιες ξεχωριστά και πως μπορουν να βοηθήσουν σε περίπτωση που θέλουμε να αντιμετωπίζουμε μια μη πετυχημένη ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση).

Η ακροριζεκτομή είναι η αφαίρεση της βλάβης με ταυτόχρονη αφαίρεση μέρους της ρίζας.Φυσικό είναι να απορείτε.Πάμε να το εξηγτήσουμε:

Όταν ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση,ιδιαίτερα επανάληψη τη θεραπείας,έχει κάνει ήδη μια κυστη στη ρίζα του.

 

 
Επίσης καλά φαίνεται και στην παρακάτω ακτινογραφία

 


Εμείς τί κάνουμε λοιπόν;Ανοιγουμε το ούλο,και αφαιρούμε την κύστη και ένα μέρος του άκρου της ρίζας.Κάνουμε δηλαδή ακρο-ριζ-εκτομή και κλείνουμε το δόντι από τη μεριά του άκρου της ρίζας που αφαιρέσαμε.Κάνουμε δηλαδή μια ανάστροφη έμφραξη.
Παρακάτω φαίνεται η διαδικασία της αφαίρεσης της κύστης σε μονόριζο δόντι(με μια ρίζα) 

Ενώ εδώ φαίνεται η διαδικασία της ανάστροφης έμφραξης σε πολύρριζο δόντι.
Ακτινογραφικά φαίνεται κάπως έτσι
ι


'Οτι ισχύει για δοντια με μία ρίζα ισχύει για δόντια με πολλές ρίζες(οπίσθια δόντια.)

Αλλά

Στα οπίσθια δόντια μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο.Αν δούμε ότι μια ρίζα δεν σώνεται,είτε γιατί δεν έχει αρκετό κόκαλο ή γιατί έχει κάταγμα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ακρωτηριασμό της.


                                                 Τί είναι αυτό;

Κόβουμε τη ρίζα,και το δόντι παραμένει στο στόμα,στηριζόμενο στις άλλες ρίζες του.
Πώς γίνεται αυτό;

Ανοίγουμε πάλι το ούλο,και αφαιρούμε τη μια ρίζα όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το δόντι που έχει απομείνει,κάνοντας μια στεφάνη.Έτσι το δόντι παραμένει λειτουργικό μέσα στο στόμα.


Όπως είναι κατανοητό όλες αυτές οι επεμβατικές θεραπείες,μειώνουν τις πιθανότητες πρόγνωσης του συγκεκριμένου δοντιού,αλλά αν είναι ενήμερος και πλήρως συνειδητοποιημένος ο ασθενής ,γίνει σωστή επιλογή του σχεδίου θεραπείας και εφαρμοστουν σωστά πρωτόκολλα και όχι "άρπα-κόλλα",τότε οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας σωστής θεραπείας.Αυτά είχα να σας πω.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου