Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Γεφυρες-Στεφάνες..Ερωτήσεις/Απορίες!

                          "Από τι υλικό γίνονται οι γέφυρες ή οι στεφάνες;"

                                 
         
Γίνονται από μεταλλοπορσελάνη.Δηλαδή μεταλλο εσωτερικά και πορσελάνη εξωτερικά,για να είναι στο χρώμα του δοντιού.Το μέταλλο μπορεί να είναι βασικό μέταλλο ή και χρυσός.Η πορσελάνη επεξεργάζεται κατάλληλα,για να βγαίνει σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις,έτσι ώστε να ταιριάξει με το χρώμα δοντιών του ασθενούς.
Η εξέλιξη που χρησιμοποιείται πλέον,ειδικά για μεγαλύτερη αισθητική είναι ολοκεραμικά συστήματα,δηλαδή πορσελάνη και εσωτερικά και εξωτερικά,από υλικά όπως το ζιρκόνιο ή άλλες σκληρές πορσελάνες.


                                         "Πόσο δόντι τροχίζουμε;"

                             


Συνήθως αφαιρείται περίπου 1,5 χιλιοστό δοντιού,περιφερικά.Το πάχος που αφαιρειται,υποκαθιστάται από το πάχος του μετάλλου και της πορσελάνης(ή πορσελάνης μέσα έξω στα ολοκεραμικά )που χρησιμοποιείται για να γίνει το δόντι.


"Θα πονάω μεταξύ του τροχισματος και της συγκόλλησης της γέφυρας/στεφάνης ;"

                                                           
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπάρχει πόνος,γιατί τοποθετείται μια προσωρινή γέφυρα/στεφάνη. Μπορεί να υπάρχει μια ευαισθησία στα ερεθίσματα πχ κρύο και ζεστό,αλλά όχι στα καλά καθούμενα πόνος.Αν υπάρχει τέτοιος πόνος,σημαίνει ότι μπορεί να έχει πάθει βλάβη το νεύρο του δοντιού,οπότε να χρειαστεί απονεύρωση(ενδοδοντική θεραπεία.)


"Ισχύει ότι καλύτερα να απονευρώνουμε τα δόντια πριν τη κατασκευή της γέφυρας"

                                 
Αυτό εξαρτάται από το είδος της γέφυρας αλλά και το δόντι το ίδιο.Τι εννοώ;Αν είναι σχετικά μικρο το δόντι πχ πλάγιος τομέας ή προγόμφιος ή έχει ήδη ένα μεγάλο σφράγισμα ή το άτομο είναι νεαρό,τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες να νεκρωθεί το δόντι,μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.Οπότε κάποιοι οδοντίατροι προληπτικά κάνουν απονεύρωση,για να μη χρεαστεί να χαλάσουν τη γέφυρα,όταν πονέσει ο ασθενής.Βέβαια απονεύρωση μπορεί να γίνει και πάνω από τη γέφυρα,τρυπώντας τη,αλλά δεν είναι λογικό να χαλάς κάτι,αν μπορείς να το αποφύγεις.Στη λύση της σκόπιμης απονεύρωσης καταφεύγουν και όταν η γέφυρα είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή καλύπτει πολλά δόντια.

Άρα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι "Ίσως" 


                                 "Πόσο κρατάνε οι γέφυρες ή οι στεφάνες";

                                              


Ανάλογαμε το αν τα δόντια είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα (απονευρωμένα) ή πόσα δόντια υποκαθιστάμε στην περίπτωση της γέφυρας καθως και τι δόντια υποκαθιστάμε,τα ποσοστά αλλάζουν.
Πάντως για μια μεμονωμένη στεφάνη ή μια γέφυρα μεταλλοπορσελάνης που υποκαθιστά ένα δόντι,τα οποία δεν είναι απονευρωμένα,τα ποσοστά είναι περίπου 95-97% στη δεκαετία.Δηλαδή σε δέκα χρόνια κατά 95-97% η προσθετική αποκατάσταση θα λειτουργεί στο στόμα. 

       "Ποιά είναι τα στάδια δημιουργίας μιας στεφάνης ή μιας γέφυρας;"

                                            

Αυτό το καλύψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση.Σας παραπέμπω στο σύνδεσμο!

Καλά βουρτσίσματα και μη ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου