Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Λύσεις για όταν δεν έχουν βγει κάποια δόντια(ολιγοδοντία)

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της ολιγοδοντίας,δηλαδή του να είναι μικρότερος από το κανονικό ο αριθμός των μονίμων δοντιών που έχουν βγεί στο στόμα.
Περισσότερα για τις διαταραχές στον αριθμό των δοντιών θα βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση
Πάμε λοιπόν..

Η ολιγοδοντία μας ενδιαφέρει  από πλευράς αισθητικής όταν υπάρχει πρόβλημα στους πλάγιους τομείς ή αλλιώς πλαγιους κοπτήρες,όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.



Στην περίπτωση αυτή εξετάζουμε καταρχήν την ηλικία του ασθενούς.Αν ο ασθενής είναι ανήλικος,τότε υπάρχει η λύση της ορθοδοντικής θεραπείας.Να τοποθετήσουμε δηλαδή σιδεράκια,για να έρθουν τα δόντια και να κλείσουν το κενό και στη συνέχεια να τροποποιήσουμε τους κυνόδοντες για να μοιάζουν σαν πλάγιοι.Για οποιαδήποτε άλλη λύση πρέπει να περιμένουμε μέχρι ο ασθενής να ενηλικιωθεί.
Αν δεν κάνουμε ορθοδοντική τότε μέχρι να ενηλικιωθεί τοποθετούμε ή δύο γέφυρες Maryland ή ένα αποσπώμενο μασελάκι με δόντια.



 

Περισσότερα για τη γέφυρα Maryland στην αντίστοιχη ανάρτηση

Η διαφορά από τα αποσπώμενα μασελάκια είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους μια και τα παιδιά στην εφηβεία έχουν αρκετά προβλήματα,για να ανησυχούν και να έχουν το φόβο ότι έχουν κάτι που βγαίνει από το στόμα οπότε υπάρχει κίνδυνος να βγει στην πιο ακατάλληλη στιγμή!

Έστω λοιπόν ότι ενηλικιώνεται ο ασθενής.
Οι θεραπευτικές μας επιλογές είναι οι ακόλουθες

             Ποιά είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση; 

Απάντηση σαφης δεν υπάρχει.Οι παραπάνω είναι θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να ακολουθήσουμε και έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Για το λόγο αυτό συζητάμε με τον οδοντίατρο μας,και η τελική επιλογή γίνεται από κοινού.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου