Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατρε θελω επαναληψη..!

  Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την επανάληψη.Όχι όμως με την επανάληψη πραγμάτων που έχουν ειπωθεί σε άλλες αναρτήσεις,αλλά με την επανάληψη των οδοντιατρικών εργασιών που έχουν γίνει στο στόμα.
  Όλες οι εργασίες που κάνουμε στο στόμα έχουν πιθανότητες επιτυχίας αλλά και εκτιμώμενο χρόνο επιτυχίας, χρόνο δηλαδή στον οποίο η οδοντιατρική εργασία θα αποδώσει για το σκοπό για τον οποίο έγινε στο στόμα.Ο χρόνος αυτός ποικίλει.Έτσι για τις προσθετικές αποκαταστάσεις πχ γέφυρες τριών τεμαχίων ή ένα εμφύτευμα(μονήρες εμφύτευμα)οι πιθανότητες επιτυχίας και ο χρόνος αυτός έχουν υπολογιστεί βάση ερευνών σε ανθρώπους στο 95-98% για χρονική περιοδο δέκα χρόνων.
                           
                                 Τί σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι όταν βάλετε μια γέφυρα τριών τεμαχίων ή ένα εμφύτευμα,τις λογικές επιλογές δηλαδή που έχετε για την αντιμετώπιση ενός δοντιού που λείπει,και οι συνθήκες είναι ιδανικές,μετά από δέκα χρόνια  κατά 95-98% η γέφυρα ή το εμφύτευμα θα λειτουργούν στο στόμα χωρίς πρόβλημα.
  Οι αριθμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί και όχι απόλυτοι.Δηλαδή η γέφυρα μπορεί να κρατήσει και παραπάνω ή μπορεί και λιγότερο,γιατί η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική,δηλαδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πχ αν δίνετε αρκετό χρόνο στη στοματική σας υγιεινή,αν δε συνηθίζετε να σπάτε καρύδια,αμύγδαλα και λοιπούς ξηρούς καρπούς κτλ κτλ.

                                     



Πάμε σε άλλες επανορθωτικές εργασίες που μπορεί να χρειαστουν επανάληψη.Μια από αυτές είναι τα σφραγίσματα ή εμφράξεις.Τα σφραγίσματα μπορεί να χαλάσουν είτε είναι μαύρα ή άσπρα.Συνήθως αυτό που μας ωθεί στην αλλαγή του σφραγίσματος είναι ο πόνος κατά τη μάσηση,το κρύο ή το ζεστό ή ακόμα και το γεγονός ότι το δόντι έχει μαυρίσει λιγάκι.Τα τελευταία χρόνια η αντικατάσταση μαύρου σφραγίσματος με άσπρο γίνεται και για λόγους αισθητικής.

















                                                 



 
 Η αντικατάσταση σφραγισμάτων είναι σχετικά εύκολη και συνίσταται στην αφαίρεση του προηγούμενου σφραγίσματος και την τοποθέτηση καινούριου.Πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί,διότι η αφαίρεση του προηγούμενου σφραγίσματος μπορεί να οδηγήσει σε απονεύρωση,αν το σφράγισμα και η τερηδονική βλάβη είναι κοντά στο νεύρο του δοντιού.Γι'αυτό εγώ όταν είναι να αντικαταστήσω μαύρο σφράγισμα με άσπρο για λόγους αισθητικής φροντίζω να είναι μακριά από το νεύρο του δοντιού.Για να μην ανοίγουμε νέες δουλειές!!
  Μια άλλη θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί επανάληψη είναι η ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση.Ο λόγος είναι συνηθως πόνος στο απονευρωμένο δόντι που μπορεί να συνοδεύεται και από πρήξιμο.Η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας είναι μια δύσκολη υπόθεση για τον οδοντίατρο γιατί πρέπει να χαλάσει-βγάλει αυτό που έβαλε ο πρoηγούμενος,να καθαρίσει το δόντι και να βάλει καινούριο υλικό.Την επανάληψη ενδοντικών θεραπειών την κάνει και ο γενικός οδοντίατρος και ο εξειδικευμένος ενδοδοντολόγος/ενδοδοντιστής.

  Κλείνοντας θα ήθελα να σας εντυπωθεί το εξής:

Τα δόντια μας είναι το καλύτερο και πιο βιο-συμβατό υλικό που υπάρχει μέσα στο στόμα!!

Για το λόγο αυτό προσέξτε τα με καλή στοματική υγιεινή και συχνές επισκέψες στον οδοντίατρο.Γιατί από τη στιγμή που ξεκινάνε οι παρεμβάσεις στο στόμα από τον οδοντίατρο,όσο καλή δουλειά και να γίνει,έχει ημερομηνια λήξης.

                                                   

10 σχόλια:

  1. καλησπέρα, έκανα πριν δύο μήνες απονεύρωση. σήμερα από το πρωί έχω πόνο στο συγκεκριμένο δόντι (οχι έντονο όμως), το ούλο γύρω από το δόντι είναι ελαφρώς πρησμένο και μουδιασμένο. Μπορεί να μην πέτυχε η απονεύρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, εφόσον τα συμπτώματα και τα σηεία σας είναι από το ούλο και όχι από το δόντι μια πιθανότητα είναι να έχει ερεθιστεί το ούλο από κάτι που φάγατε ή να έχει γίνει μηχανικός τραυματισμός πχ από το βούρτσισμα.

      Φυσικά πάντ παίζει το σενάριο του προβλήματος με τα ούλα ειδικά αν έχετε καιρό να κάνετε καθαρισμό/ Αυτό όμως θα ήταν σε περισσότερα σημεία του στόματος και όχι εντοπισμένο.

      Το αν πέτυχε ή όχι η απονεύρωση, μπορούμε να το καταλάβουμε από μια ακτινογραφία στην περιοχή. Η ακτινογραφία θα μας δείξει πόσο καλή είναι η απονεύρωση,κυρίως δηλαδή αν έχει γίνει ερμητικό κλείσμο του σωλήνα η αν υπολείπεται σε μήκος, είναι δηαδή ατελής. Σε τόσο καινούρια απονεύρωση δε θα έχει εξαφανιστεί τελειως η φλεγμονή, οπότε θα φαίνεται και αυτή.

      Γνώμη μου είναι να πάτε στον οδοντίατρο που σε εκανε την απονεύρωση ή και σε κάποιον άλλο αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας και να του εκφράσετε τους προβληματισμούς σας.

      Επίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα εκανα μια απονευρωση πριν 2 χρονια και ειδα σημερα οτι εχει σπασει λιγο το σφραγισμα , θα πρεπει να κανω παλι απο την αρχη οτι εκανα ; δηλαδη να φραξει παλι το δοντι μεσα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Θα πρεπει να αξιολογηθεί πότε έχει σπάσει το σφράγισμα, αν το σπάσιμο έχει αφήσει εκτεθημένη την απονεύρωση, έχει αποτελέσει δηλαδή πύλη εισόδου μικροβίων και αν το σφράγισμα επιδιορθώνεται.

      Το χειρότερο σενάριο είναι να έχει σπάσει για περισσότερο από περίπου 4 εβδομαδες και το σπάσιμο να είναι τόσο μεγάλο που να έχει αφήσει εκτεθημένη την απονεύρωση. Τότε ναι, το σωστό είναι να επαναληφθεί η απονεύρωση, διότι αν επαναληφθεί μόνο το σφράγισμα υπάρχει η πιθανότητα να παγιδευθούν μικρόβια μέσα στο ριζικό σωλήνα και να πρηστεί ο ασθενής.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για την όσο πιο σύντομη αποκατάσταση της βλάβης. Μην το αφήνετε επειδή δεν πονάει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ειναι ενα πολυ μικρο σαν τερηδονα στην ακρη του δοντιου οχι εκει που εχει γινει το 'σκαψιμο'

      Διαγραφή
    3. Αν δεν εμπλέκεται με την απονεύρωση, τότε μπορείτε να κάνετε μόνο αυτό το σφράγισμα χωρίς επανάληψη όλης της διαδικασίας.

      Απλά να έχετε κατά νου ότι αν είναι στην άκρη του δοντιού, προς τα ούλα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σφιξίματος ή τριξίματος δοντιών δηλαδή μιας κατάστασης που λέγεται βρυγμός ή βρουξισμός.

      Περισσότερα για το βρυγμό θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_69.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοιωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα εχω κανει απονευρωση πανω απο μια δεκαετία τωρα κ δεν ειχα αντιμετωπισει καποιο προβλημε.Πριν 2 χρονια ομως εσπασε το μισο σχεδον απονευρωμενο δοντι πηγα στον οδοντίατρο κ μου εβαλε απλα ενα σφραγισμα. Πριν λιγους μηνες ομως αρχισε να με ποναει το συγκεκριμενο δοντι οχι ομως στο βουρτσισμα ή στο μασημα αλλα οταν το ακουμπουσς το δοντι που ειναι ακριβως απο κατω. Πηγα ξανα οδοντιατρο κ μου ειπε οτι δεν φαινεται να εχει τιποτα, μου εβγαλε ακτινογραφια και απλα ειπε οτι αν εχει πετυχει η απονευρωση που εκανα παλια, τοτε ποναει λογω φρονημιτη, αλλα δεν μπορει να ειναι σιγουρη ισως χρειαστει εξαγωγη.Τελος πριν απο μερικες μερες, το ουλο γυρω απο το συγκεκριμένο δοντι πρηστικε, νομιζω οτι εβγαλε κ λιγο υγρο αλλα πηρα αντιφλεγμονωδη και μετα από 2μερες ξεπρηστηκε. Με βαση ολα αυτα και την εμπειρία σας υπαρχει περίπτωση να μην πέτυχε η απονευρωση και να χρειαστεί ξανα ανοιγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά εαν η απονεύρωση ήταν ατελής, θα φαινόταν στην ακτινογραφία, και σίγουρα θα είχε κάνει κάποια κύστη που δεν θα επουλωνόταν.

      Από ότι μου περιγράφετε ίσως είναι θέμα με τα ούλα, δηλαδή καποιο περιοδοντικό απόστημα, μια και μυο είπατε ότι είχε πρηστεί και έβγαλε και υγρό.

      Αν είναι θέμα φρονιμήτη, τότε καλύτερα να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτή στα χέρια να κλείσετε ραντεβου για μια πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Η πανοραμική θα δείξει την ευρύτερη εικόνα του στόματος σας και θα αξιολογηθεί ξανά και η ποιοτητα της απονεύρωσης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα!! θα ηθελα να ρωτησω τι πρεπει να κανω, που ποναει ενας τραπεζιτης απονευρωμενος και με θηκη? ο γιατρος μου ανοιξε την θηκη απο πανω, βγηκε ποιον....μου εδωσε αντιβιοση πρωτα amoxil...για 6 μερες, εγω συνεχιζα να ποναω...μετα flasil... gia 4 μερες...ο πονος δεν σταματαει....μου ειπε οτι ειναι περιοδοντικο το θεμα....και να παω να κανει ξυσιμο γυρω στα ουλα!!! Δεν καταλαβαινω τελικα τι εχω?? τι να κανω?? Μου εβαζε ενδιαμεσα ευγενολη... η οποια παρα την αντιβιοση συνεχιζε να ποναει και να βγαζει μια ασχημη οσμη στο βαμβακακι!! ποτε θα σταματηση ο πονος? και σεις πιστευετε οτι το θεμα ειναι περιοδοντικο? τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση, αν δεν υπάρχει γνώση της κλινικής εικόνας, Πάντως για να έβγαλε πύον ο απονευρωμένος τραπεζίτης, μπορεί να χρειάζεται επανάληψη της απονεύρωσης. Η ευγενόλη δεν θα έκανε κάτι, μια και είναι καταπραϋντικό όταν υπάρχει νεύρο στο δόντι, και όχι όπως στην προκειμένη περίπτωση που το δόντι είναι απονευρωμένο.

      Εγω στη θέση σας θα ζητούσα περισσότερες πληροφορίες από το γιατρό και αν δε με κάλυπταν θα ζητούσα μια δευτερη ιατρική αποψη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή