Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μαύρα σφραγίσματα.Είναι επικίνδυνα?

Τα σφραγίσματα( ή εμφραξεις στο πιο επιστημονικό) αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές πράξεις.Στη σημερινή μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε λιγάκι με το αν τα μαύρα σφραγίσματα είναι επικίνδυνα ή όχι.
Τα σφραγίσματα χωρίζονται σε άσπρα και μαύρα.Τα άσπρα λέγονται ρητίνες και τα μαύρα αμαλγάματα.





(Αμάλγαμα)  







                                                                                   





(Ρητίνη)













 Όχι,δεν είναι ακριβώς παιχνίδι με χρώματα που ο ασθενής επιλέγει τι του αρέσει.Γενικά όμως έχουν επικρατήσει πλέον τα άσπρα σφραγίσματα,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μαύρα σφραγίσματα δε χρησιμοποιούνται .(Στις φωτογραφίες και τα δύο σφραγίσματα θέλουν αντικατάσταση!)
   Οι λόγοι που δε χρησιμοποιούνται πλέον τα σφραγίσματα από αμάλγαμα είναι αισθητικοί,διότι πλεον τα σφραγίσματα από ρητίνη είναι εξίσου ανθεκτικά με τα σφραγίσματα από αμάλγαμα αλλά πολύ πιο αισθητικά.Υπάρχει ακόμα ο μύθος ότι τα μαύρα σφραγίσματα είναι πιο ανθεκτικά από τα άσπρα.Αυτό ίσχυε για τα πρώτα άσπρα σφραγίσματα,το 1970.Πλέον είναι εξίσου ανθεκτικά.
  Μα θα πει κάποιος : "Εγώ έχω κάτι μαύρα σφραγίσματα 20 χρόνια και δεν έχουν πάθει τίποτα,ενώ ενας φίλος/αδερφός/μπάρμπας έκανε ένα άσπρο σφράγισμα και του κράτησε 3 χρόνια μόνο!" Ο λόγος είναι γιατί τα άσπρα σφραγίσματα όταν χαλάνε φαίνεται το μαύρο της τερηδόνας,γιατί κάνει αντίθεση ή τα αλλάζουμε για λόγους αισθητικής, μια και χάλασε το χρώμα τους.Στα μαύρα σφραγίσματα πού να φανεί ότι έχει χαλάσει από κάτω το δόντι;Και πως να αλλοιωθούν χρωματικά, αφου είναι μαύρα? Συνήθως όταν πονάει μαύρο σφράγισμα,και το αφαιρούμε,είναι αρκετά βαθύ και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχει πειράξει το νεύρο του δοντιού,οπότε να χρειαζόμαστε απονεύρωση.
  Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο θέμα με τον υδράργυρο που περιέχεται στα οδοντιατρικά αμαλγάματα και το κατά πόσο αυτός είναι επικίνδυνος για το άτομο που τα φέρει. Όπως όλα τα πράγματα στην οδοντιατρική,έτσι και αυτό δεν έχει μια ομοιόμορφη αντιμετώπιση από την οδοντιατρική κοινότητα,τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως με αποτέλεσμα να έχουμε και οδοντιατρική των άκρων(κανουν μόνο τον έναν από τους δύο τύπους) αλλά και μετριοπαθείς που κρίνουν ανά περίπτωση.
  Αυτοί που επιλέγουν να κάνουν μόνο σφραγίσματα ρητίνης,χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι ο υδράργυρος που περιέχεται στο αμάλγαμα είναι επικίνδυνος. Ναι ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος,αλλά η συγκέντρωσή του στο σφράγισμα είναι πολύ χαμηλή.Όσα σφραγίσματα και να έχει ο ασθενής.Πιο επικίνδυνη είναι πχ η κατανάλωση ψαριού από μολυσμένη θάλασσα.Εκεί να δείτε υδράργυρο που έχει το ψαράκι.Και μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει στο πιάτο μας!!
  Βέβαια υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ασθενών,πχ fan της ομοιοπαθητικής,που δεν θέλουν μαύρα σφραγίσματα. Δεκτόν και κανένα πρόβλημα.Είμαι της άποψης ότι και την καλύτερη θεραπεία να κάνεις σε κάποιον,αν δεν έχει συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης,δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος.
  Συμπερασματικά,και αυτό είναι και προσωπική άποψη,δε θεωρώ τα σφραγίσματα από αμαλγαμα επικίνδυνα για την υγεία,άσχετα αν στα χρόνια που δουλεύω στο ελεύθερο επάγγελμα,έχω κάνει μετρημένα.Είναι χρήσιμα και έχουν κάποιες ενδείξεις.Απλά η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή των ρητινών και της αισθητικής οδοντιατρικής.

Ελπίζω να βοήθησα..

19 σχόλια:

  1. αυτο το τελευταιο που ειπατε"Είμαι της άποψης ότι και την καλύτερη θεραπεία να κάνεις σε κάποιον,αν δεν έχει συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης,δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος" πόσο αληθεια! οχι δεν ειναι αχαριστια ειναι και ψυχολογικο.προσωπικα μου συνεβη να μου κανουν και τα δυο το ενα πρωτα και μετα το αλλο απο πανω...δεν ηταν κατι που το γνωριζα πριν.δε μου δοθηκε και εναλλακτικη να αποφασισω η να ερωτηθω.νομιζω οτι ο ιατροσ πρεπει να συζητα ολεσ τισ εναλλακτικεσ μεθοδουσ και λυσεισ με τον ασθενη, οταν απαιτειται μια θεραπεια και αποκατασταση.. ασχετωσ ποια διαλεξουμε για διαφορουσ λογους πρεπει να γνωριζουμε ποιεσ ειναι.τα υπερ και τα κατα.διαβαζω διαφορα τωρα με συσχετιση αμαλγαματοσ και αλλεργιων..δηλαδη αντενδείκνυται αν καποιοσ στο παρελθοσ εχει ιστορικο περιστασιακων αλλεργιων; σε αλλεσ ουσιες βεβαια, αλλα αν καλου κακου ειναι λογοσ μη χρησιμοποιησησ μαυρου σφραγισματοσ..γνωριζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και ευχαριστω για το σχολιο.

      Εαν ο ασθενης ειναι αλλεργικος ,θα πρεπει μεσω ενος ιατρικου ιστορικου να διαπιστωσουμε σε τι ειναι αλλεργικος.Παντως δεν ειναι ικανη και αναγκαια συνθηκη να ειναι κανεις αλλεργικος στα μαυρα σφραγισματα επειδη ειναι αλλεργικος σε κατι αλλο.Με την ιδια λογικη θα μπορουσε να ειναι αλλεργικος στα ασπρα σφραγισματα.

      Ειναι αλλο το θεμα το αν ακολουθει μια ομοιοπαθητικη θεραπεια οποτε αντενδεικνυται η χρηση μαυρων σφραγισματων.

      Και τα ασπρα και τα μαυρα σφραγσματα ειναι στη θεραπευτική φαρετρα του οδοντιατρου για την αντιμετωπιση της τερηδονας.

      Και τα δυο ειναι επιστημονικα τεκμηριωμενα.

      Η τελικη επιλογη ειναι συνισταμενη των "θελω" του ασθενους και των "μπορω" του οδοντιατρου.

      Ελπιζω να σας βοηθησα!

      Διαγραφή
  2. "Δεν συσσωρεύουν όλα τα ψάρια το ίδιο ποσοστό υδραργύρου"
    πηγη:http://www.diatrofi.gr/index.php/food/asfaleia-trofimon/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το άρθρο και σας ευχαριστω που το υποδείξατε.

      Σε κάποιο άλλο άρθρο εντός του ιστολογίου αναφέρεται και το κίνημα "Zero mercury campaign",για την μη χρησιμοποίηση του αμαλγάματος.Δεν είμαι υπέρ του αμαλγάματος ούτε κατά.Είναι και αυτό στη θεραπευτική φαρετρα του οδοντιάτρου και είναι επαρκώς τεκμηριωμένο.Ιδανικό εμφρακτικό υλικό ακόμα στην οδοντιατρική δεν υπάρχει.Ούτε οι ρητίνες,που τώρα κυριαρχούν είναι τέτοιο υλικό και έχουν εγγενή προβλήματα .Γι'αυτό συνεχώς οι έρευνες ψάχνουν το κάτι καλύτερο..

      Διαγραφή
  3. Γιατρε πολυ ενημερωτικο στο site σας.
    Θα ηθελα να σας ρωρησω, γιατι
    εχω σφραγισματα 20 ετων μαυρα και τα δοντια δεν τερηδονιστηκαν, ενω πριν 2 χρονια που εκανα λευκα, και
    φθαρθηκαν και τερηδονιστηκε το δοντι? Αυτο δεν μου εχει
    συμβει με τα παλια σφραγισματα. Ειλικρινα μετα την ακτινογραφια εμεινα εκπληκτη οταν ειδα ποσο προχωρησε η τερηδονα στα ασπρα. Φταιει το υλικο, ή ο οδοντιατρος. Μην μου πειτε ετυχε, γιατι ειναι σφραγισματα απο 3 διαφορετικους γιατρους.
    Επίσης γιατι ποτε δεν εχω ευαισθησια με τα μαυρα ενω με τα ασπρα το δοντι αντιδρα? Μηπως τελικα τα μαυρα
    ειναι πολυ καλυτερα αλλα απλα βαζουν τα ασπρα για
    αισθητικους λογους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και τα καλά σας λόγια.

      Τα άσπρα και τα μαυρα σφραγίσματα έχουν κάποιες διαφορές στη δομή κα στην τεχνκή που εφαρμόζεται.Τι εννοω?Τα άσπρα σφραγίσματα είναι πιο ευαίσθητα στην υγρασία από τα μαύρα.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δε γίνει σωστά η διαδικασία μπορεί το σφράγισμα να μην κρατήσει τόσο καιρό όσο περιμένουμε.ΑΠό την άλλη όμως είναι πολύ αισθητικά αλλά και για να γίνουν αφαιρούμε μόνο το τερηδονισμένο δόντι και όχι περισσότερο από ότι χρειάζεται όπως πχ στα μαύρα σφραγίσματα που πρέπει να αφαιρέσουμε περισσότερο δόντι αν η βλάβη είναι μικρή.

      Όλα τα υλικά σφραγισμάτων έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις.Απλά στη σημερινή εποχή προτιμώνται τα άσπρα,χωρίς αν σημαίνει ότι και τα μαύρα δεν υπάρχουν ως επιλογή.

      Διαγραφή
  4. Ειμαι καθε αλλο παρα ειδικη, αλλα θελω να μεταφερω αυτο που μου ειπε η δικη μου οδοντιατρος. Παρεπιπτοντως μολις γυρισα απο το οδοντιατρειο, οπου μετα απο 2 αποτυχημενα λευκα σφραγισματα, σημερα μου εκανε 'μαυρο'. Επειδη το προβλημα ηταν αναμεσα στους τραπεζιτες, μου ειπε οτι ειναι τελικα προτιμοτερο το μαυρο (αφου 2 φορες το λευκο εφυγε). Οσο αφορα το ποσο αντεχουν στο χρονο..το υλικο τς ρητινης παθαινει συστολη πολυμερισμου μετα απο καποιο διαστημα, με αποτελεσμα και μην 'αγκαλιαζει' τελεια την κοιλοτητα πλεον και το δοντι απο κατω να ξαναπαθαινει τερηδονα. σας λεω ακριβως οτι μου ειπε ιδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Όντως η συνάδελφος έχει δίκιο σε αυτό που είπε.Εγγενώς τα υλικά των άσπρων σφραγισμάτων παθαίνουν συστολή πολυμερισμού.Αυτό όμως δε γίνεται μετά από κάποιο διάστημα.Γίνεται τη στιγμή του πολυμερισμού.Γι'αυτό υπάρχουν τεχνικές να μειωθεί η συστολή πολυμερισμού πχ με τοποθέτηση της ρητίνης κατά στρώματα και όχι σε ένα μεγάλο κομμάτι ή/και την τοποθέτηση σε τριγωνικά κομμάτια για να μην ενώνονται φύματα.

      Πάμε τώρα στην περίπτωση σας. Σωστά σας έκανε η οδοντίατρος μαύρο σφράγισμα ύστερα από την αποτυχία των άσπρων σφραγισμάτων.Και εγώ σε ανάλογη περίπτωση στο ιατρείο έκανα το ίδιο.Απλά ορισμένες φορες υπερεκτιμούμε το που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα άσπρα σφραγίσματα πχ αν η βλάβη είναι κάτω από τα ούλα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την υγρασία,τότε το μαύρο σφράγισμα είναι επιβεβλημένο.

      Δυστυχώς τα μαύρα σφραγίσματα παρά το ότι είναι ακόμα ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του οδοντιατρου και πολύ καλό υλικό,λόγω της αντιαισθητικότητας του ή και του γεγονότος ότι περιέχει υδράργυρο έχει υποβαθμιστεί στα μάτια των γιατρών και των ασθενών.

      Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με το θέμα της συστολής πολυμερισμού.Μείνετε συντονισμένη!

      Διαγραφή
  5. καλησπερα,τελευταια εχω εντονα στομαχικα προβληματα,και ψαχνοντας για καποια αιτια βρηκα οτι μπορει να φταιει και ο υδραργυρος του σφραγισμας,για την αφελη ερωτηση αλλα υπαρχει καποιος τροπος να διαπιστωσι καποιος αν οντως φταιει κατι τετοιο,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας εθχαριστώ για την ερώτηση.

      Ο υδράργυρος που περιέχεται στο σφράγισμα είναι σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις,και είναι μικρές οι πιθανότητες να οφείλονται οι στομαχικές διαταραχές στα μαύρα σφραγίσματα, ακόμα και εαν έχετε πολλά σφραγισμένα με μαύρα σφραγίσματα δόντια.

      Δεν υπάρχει πάντως τρόπος να διαπιστώσει κανείς εαν φταίει κάτι τέτοιο,παρά μόνο εμπειρικά. Δηλαδή να ξεκινήσει την αντικατάσταση κάποιων μαύρων σφραγισμάτων με άσπρα.Βέβαια σε όσους ασθενείς μου το έχουν ζητήσει,το έχω κάνει,αρκεί το μαύρο σφράγισμα να μην είναι πολύ βαθύ και να κινδυνεύουμε να φθάσουμε στο νεύρο του δοντιού. Επίσης η πλειοψηφία αυτων που μου το ζήτησε το έκανε για λόγους αισθητικής (ήθελαν κάτι πιο αισθητικό) και όχι για λόγους υγείας.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρεπει να πατε σε γαστρεντερολόγο ή παθολόγο για να σας κατευθύνει για τα προφανή δηλαδή κάποιο πρόβλημα έλκους ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μετά να αναζητήσετε τις επιλογές με τις μικρότερες πιθανότητες όπως την αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων με άσπρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΟΤΗΣΟ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΟ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΑΛΛΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣΕ ΑΝ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΒΑΘΗ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΝΑ ΠΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΣΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΑΠΟΝΕΥΡΟΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ.ΤΟΡΑ ΤΙ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗ ΠΟΝΑΟ,ΕΠΑΝΑΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΝΕΘΡΟΣΗΣ¨?ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΑΛΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΜΑΥΡΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΕΡΙΔΟΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΧΟΡΙΣ ΝΑ ΕΡΟΤΗΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΥΕΣΘΗΣΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπ'ερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Γενικά επί προβλήματος υπάρχουσας ενδοδοντικής θεραπείας προτείνεται κατ'αρχήν προσπάθεια επανάληψης. Η επανάληψη είναι πιο δύσκολη διαδικασία από την διενέργεια απονεύρωσης για πρώτη φορά και έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας. εναλλακτικά προτείνεται μια διαδικασία που λέγεται ακροριζεκτομή, δηλαδή αποκόπτεται χειρουργικά η κύστη που έχει δημιουργηθεί. Κι φυσικά αν βλέπουμε ότι ακτινογραφικά και κλινικά το δόντι δεν σώζεται η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η εξαγωγη.

      ¨Οσο για το δόντι που εμφανίζει ευαισθησίες εξαρτάται τι ευαισθησίες ειναι και πότε εμφανίζονται πχ στο κρύο,στο γλυκό,στο δάγκωμα κτλ.

      Σε εσας η ερώτηση είναι πολύ κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά ειναι επίφοβες. Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο με τον οποίο θεωρείτε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε και να πάρετε μια ιατρική γνώμη και πιθανώς την ενδεδειγμένη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  7. θα ηθελα να ρωτησω κ τα κραμματα μετάλλου που περιέχονται στις θηκες δοντιων για αμάλγαμα επρόκειτο???? ή αλλο υλικό? εμπεριέχεται υδράργυρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Τα κράμματα μετάλλου που εμπεριέχονται στις θήκες δεν είναι αμάλγαμα και δεν περιέχεται καθόλου ψευδάργυρος σε αυτά.

      Τα κράμματα αυτά μπορεί να είναι άργυρος,παλλάδιο, νικέλιο, χρώμιο, σίδηρος ακόμα και χρυσός.

      Είναι απολύτως ασφαλή και πιστοποιημένα για οδοντιατρική χρήση εντός του στόματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστώ παρα πολυ για την απάντηση.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα! Θα ηθελα σας παρακαλω να μου πειτα αν γινεται αντικατασταση άσπρου σφραγισματος απο μαυρο...ο λογος που θελω να αλλαξω τα μαυρα σφραγίσματα ειναι καθαρα για λογους αισθητικης...πιστευετε οτι αξιζει;ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρ ακαι σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μάλλον εννοείτε αντικατάσταση μαύρου σφραγίσματος (το οποίο έχετε αυτή τη στιγμή στο στόμα σας) από άσπρο, γιατί γράψατε το αντίθετο.

      Μπορεί να γίνει αντικατάσταση, αν το επιθυμείτε. Αρκεί να προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος για να δει ο οδοντίατρος πόσο βαθύ είναι το μαύρο σφράγισμα. Γιατί αν είναι κοντά στο νεύρο του δοντιού, μπορεί κατά τηνα φαίρεση του μαύρου σφραγίσματος να φανεί το νεύρο και να χρειαστεί απονεύρωση, δηλάδή μια πιο σύνθετη διαδικασία.

      Συζητήστε όλες τις επιλογές με τον οδοντίατρο σας. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας ενημερώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να κλείσουμε κάποιο ραντεβού για να ενημερωθείτε για τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας.... Θα ήθελα να ρωτήσω αν πραγματοποιείται αφαίρεση σφραγίσματων με αμάλγαμα (τα κοινά μαύρα σφραγίσματα) και αντικατάσταση τους με λευκά. Έχω 4 μαύρα σφραγίσματα και θα ήθελα να προβώ σε αντικατάστασης τους. Ένας συνάδελφος σας οδοντίατρος μου είπε ότι ο υδράργυρος που υπάρχει στα μαύρα σφραγίσματα απελευθερώνεται και κατά συνέπεια βλάπτεται ο οργανισμός. Μέσα από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο (χωρίς να γνωρίζω αν είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα τα όσα είχαν γραφτεί) πραγματικά τρόμαξα. Έχω αυτά τα σφραγίσματα περίπου μια δεκαετία. Ήθελα να ρωτήσω θεωρείται σκόπιμο εφόσον δεν υπάρχει κάποια ενόχληση κάποιος να προβεί σε αλλαγή των μαύρων σφραγισματων και αν ναι ποια διαδικασία ακολουθείται κατά τη αφαίρεση για την προστασία του ασθενή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η εποχή μας είναι η εποχή της αισθηττικής οδοντιατρικής, Υπάρχουν λοιπόν ασθενείς που επιθυμούν την αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων με λευκά. Εγώ το κάνω εαν τα μαύρα σφραγισματα δεν είναι βαθιά , δηλαδή κοντά στο νεύρο του δοντιού. Σε αντίθετη περίπτωση τους ενημερώνω ότι κατά την αντικάτάσταση μπορεί να φτάσουμε στο νεύρο του δοντιού , άρα να χρειαστεί απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία).

      Ο συνάδελφος εν μέρει σας είπε την αλήθεια. Όντως απελευθερώνεται υδράργυρος απο τα μαυρα σφραγίσματα με την πάροδο του χρόνου. όμως η ποσότητα είναι αμελητέα και δεν βλάπτεται ο οργανισμός.

      Εφόσον δεν ενοχλούν εγώ δε θα τα πείραζα. Αν όμως θέλετε να τα αντικαταστήσετε υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την προστασία του ασθενούς αλλά και του ιατρού απο τις αναθυμιάσεις υδραργύρου κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης. Απομόνωση, ισχυρή αναρόφηση , γυαλιά προστασίας κ.α

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή