Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Βλαστοκύτταρα(Stem Cells)..Μέρος 1ο.

  Θεμα της σημερινής ανάρτησης είναι ένα όλο και αυξανόμενου ενδιαφέροντος πεδίο στην Ιατρική σήμερα,το θέμα των βλαστοκυττάρων.Θα είμαι λιγάκι συνοπτικός και θα αναφερθώ σε γενικά θέματα, ενώ τα οδοντιατρικά θα τα καλύψω σε επόμενη ανάρτηση.
  Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και γιατί γίνεται τέτοιος ντόρος; Τα βλαστοκύτταρα,είναι πολυδύναμα κύτταρα,τα οποία θεωρητικά έχουν το δυναμικό να γίνουν ότι κύτταρο θέλουν.Και συγνώμη..αλλά..γιατί μας ενδιαφέρει τι θα γίνει ένα κύτταρο όταν μεγαλώσει;Γιατί,πιστέ αναγνώστη του ιστολογίου,η βασική βιολογία λέει ότι ένα όργανο αποτελείται από πολλά κύτταρα! Άρα με την καλλιέργεια πολλών κυττάρων,μπορούμε δυνητικά να παράγουμε όποιο όργανο θέλουμε.Σκεφτείτε τις αμέτρητες πιθανότητες για άτομα που θέλουν μεταμοσχεύσεις οργάνων,αλλά και για άτομα που έχουν χασει λόγω ατυχήματος ,καρκίνου ή οποιαδήποτε άλλης αιτίας τμήματα του σώματος τους.Θα μπορούμε να τα αναπληρώσουμε. Και το πιο σημαντικό,χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου τους του σώματος, εξαλείφοντας την πιθανότητα να απορρίψουν το μόσχευμα.
  Και γιατί  να απορρίψουν το μόσχευμα; Γιατί,όποιο μόσχευμα δεν παράγεται από το ίδιο το σώμα,όταν το ενσωματώνουμε χειρουργικά,υπάρχει ο κίνδυνος ο ίδιος ο οργανισμός να κινηθεί εναντίον του,γιατί είναι ξένο προς αυτόν και να το καταστρέψει. Γι'αυτό πασχίζουν οι γιατροί για συμβατούς δότες,για να είναι όσο το δυνατόν πιο όμοιος ο ιστός(ιστοσυμβατός) του δότη με αυτόν του δέκτη,ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα.
  Το όλο θέμα με τα βλαστοκύτταρα ή  εμβρυικά κύτταρα ξεκίνησε από το 2000. Τότε είχαν πει ότι σε μια δεκαετία θα είμαστε σε θέση να παράγουμε όργανα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Ναι, έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι,και πειράματα σε ζωικά μοντέλα,αλλά ακόμα δεν είμαστε στη φάση να παράγουμε προβλέψιμα αποτελέσματα,δηλαδή ιστούς και όργανα. Και αυτό γιατί η σύνθεση από τον οργανισμό είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από πολλους παράγοντες,τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Οπότε θέλει και άλλη έρευνα.
  Θα έχετε ακούσει ότι ειδικά σε μαιευτήρια, υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου,γιατί οι ιστοί αυτοί είναι πλούσιοι σε πλυθησμούς εμβρυικών κυτάρων. Υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα σε αυτήν την τοποθετηση. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη φύλαξη, δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι αν καποια στιγμη τα χρειαστείς,θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Παρέχεται μόνο η εγγύηση ότι φυλάγονται σε βαθιά κατάψυξη.Τί εννοώ; Ότι εγγυούνται για τη φύλαξη τους,αλλά δεν εγγυούνται αν πχ σε 25 χρόνια που θα το χρειαστείς, θα μπορέσουν να το  αποψύξουν με 100% επιτυχία και να καλλιεργήσουν πληθυσμούς εμβρυικών κυττάρων.
Θα ρωτήσει κάποιος : << Τότε αξίζει να το κάνουμε?>>Η απάντηση μου,και αυτή είναι προσωπική άποψη εντελώς,μια και πρόσφατα γεννήθηκε η ανιψιά μου,πιστεύω ότι το κόστος είναι πολύ  μικρό για να ρισκάρει κανείς,οπότε ναι αξίζει.Αλλά υπάρχει και η δυνατότητα εξαγωγής βλαστοκυττάρων από τα δόντια της πρώτης οδοντοστοιχίας του παιδιού(νεογιλά δόντια)ή από τους φρονιμήτες που δεν έχουν βγεί στο στόμα ή ακόμα και από κύτταρα του σώματος(σας δίνω μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει σε μελλοντική ανάρτηση,για να έχετε κάτι να περιμένετε!). Οπότε μην αισθάνεστε άσχημα,αν για δικούς σας λόγους επιλέξετε να μην κρατήσετε κύτταρα του πλακούντα.
Στην Ιατρική λίγες φορές υπάρχουν μονόδρομοι και αδιέξοδα.Ελπίζω να σας βοήθησα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου