Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρέ τι είναι η γέφυρα Μεριλαντ(Maryland)αλλα και η γεφυρα Rochette ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια θεραπευτική επιλογή που έχουν οι ασθενείς για την αντιμετώπιση της απώλειας ενός δοντιού η γέφυρα Μεριλαντ(Maryland) και μάλιστα μια παραλλαγή της που ονομάζεται rochette.
 
 
Η γέφυρα Maryland είναι μια προσθετική οδοντιατρική λύση που χρησιμοποιείται για να καλύψει ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Πήρε την ονομασία της από το πανεπιστήμιο Maryland στις ΗΠΑ,όπου κατασκευάστηκε για πρώτη φορά. H Rochette πρωτο-περιγράφθηκε απο τον A.L Rochette το 1973.


Είχαμε πει ότι συνιστά μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος σε σύγκριση με άλλες οδοντικές γέφυρες, καθώς απαιτεί ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας από τα διπλανά υγιή δόντια.

Πώς λειτουργεί όμως;
 


 
 Η γέφυρα Maryland(αλλα και η rochette) κατασκευάζεται από ένα ειδικό υλικό, συνήθως πορσελάνη ή ρητίνη, και έχει ενα (μονοπτερυγη) ή δύο μικρά φτερά που αγκαλιάζουν τα διπλανά δόντια Τα φτερά της γέφυρας συγκολλούνται στα διπλανά δόντια, δημιουργώντας έτσι μια σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι.
Σε σύγκριση με τη συμβατική γέφυρα τριων τεμαχίων (για την αποκατάσταση της απώλειας ενός δοντιού δηλαδή), η γέφυρα Maryland απαιτεί λιγότερο σμάλτο να αφαιρεθεί από τα διπλανά δόντια, διατηρώντας περισσότερο από την αρχική δομή του δοντιού.
Πλεονεκτήματα
 * Μικρή επεμβατικότητα: Ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας.
 * Γρήγορη διαδικασία: Η τοποθέτηση είναι συνήθως πιο σύντομη σε σχέση με άλλες γέφυρες.
 * Αισθητική: Μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με το χρώμα και το σχήμα των φυσικών σας δοντιών.
 * Οικονομική: Συχνά είναι μια πιο οικονομική επιλογή.
Μειονεκτήματα
 * Περιορισμένη αντοχή: Δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις, καθώς μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτική όσο άλλες γέφυρες, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης μάσησης.
 * Μπορεί να προκαλέσει φθορά στα διπλανά δόντια: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα.
 * Δεν είναι μόνιμη λύση: Η γέφυρα Maryland θα χρειαστεί πιο γρήγορα αντικατάσταση σε σύγκριση με μια συμβατική γέφυρα.

Πότε ενδείκνυται;
 
 

 
 * Για μικρά κενά: Είναι ιδανική για την κάλυψη μικρών κενών(ένα δόντι) στα μπροστινά δόντια,κυρίως σε πλάγιους τομείς που είναι μικρότερα δόντια ,άρα δέχονται μικρότερες δυνάμεις κατά τη χρήσ τους.
 * Για προσωρινές αποκαταστάσεις: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση για την απώλεια δοντιού/ών μέχρι να γίνει μια πιο οριστική αποκατάσταση. Είναι πολύ χρήσιμη ως μεταβατική αποκατασταση σε περιπτώσεις εμφυτευματος στην πρόσθια περιοχη(αισθητική περιοχή).
 * Για ασθενείς που δεν επιθυμούν εκτεταμένη οδοντιατρική επέμβαση αλλά θέλουν κατι εύκολο, γρήγορο και πιο οικονομικό. 
 
 
Πάμε να δούμε όμως και ενα περιστατικό.

Στον ασθενή της εικόνας έλειπε ο πλάγιος τομέας

 


και του καναμε  μια παραλλαγή της maryland,που λέγεται rochette. Χαρακτηριστικό της είναι οι τρύπες για αύξηση της σταθερότητας κατά τη συγκόλληση.

Αυτη ειναι η οπίσθια όψη. Eλάχιστα έχουν τροχιστεί τα δόντια στηρίγματα,για να έχουμε καλή φορά ένθεσης και σχήμα συγκράτησης.

Και αυτή η πρόσθια όψη στο εκμαγείο


Συνοψίζοντας ,η γέφυρα Maryland ή η γέφυρα Rochette είναι μια από τις επιλογές στη θεραπευτική φαρέτρα του οδοντιάτρου για την αντιμετώπιση της απώλειας ενός δοντιού.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα

 

Και μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα του οδοντιατρείου στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου