Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Διαστήματα μεταξύ των δοντιών.Πώς αντιμετωπίζονται;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν οι περιπτώσεις διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια και η αντιμετώπιση τους.

 Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η αραιοδοντία;

 

Τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια λέγονται επιστημονικά "αραιοδοντία". Και μπορεί να είναι μικρή, μέτρια ή μεγάλη. Επίσης μπορεί να ενοχλεί τον ασθενή ή να την έχει συνηθίσει ή να μη γνωρίζει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα του.

 
Αίτια της αραιοδοντίας
 
 1.Μικρό μέγεθος δοντιών: Όταν τα δόντια είναι μικρότερα από το διαθέσιμο χώρο στη γνάθο, δημιουργούνται κενά.
 2.Μεγάλη γλώσσα ή λανθασμένη θέση της: Μια μεγάλη ή λανθασμένα τοποθετημένη γλώσσα μπορεί να ωθήσει τα δόντια προς τα έξω, δημιουργώντας κενά.
 3.Συγγενείς ελλείψεις δοντιών: Σε κάποιες περιπτώσεις, λείπουν κάποια δόντια από τη δευτερη σειρά δοντιών ,τα μόνιμα δόντια. Έτσι όταν αλλάξουν τα πρώτα δοντια ,η φύση προσπαθεί να κλείσει το κενο φυσικά, μετακινώντας ελαφρώς τα γειτονικά δόντια και έτσι δημιουργείται μια αραιοδοντία.
 4.Αποτέλεσμα περιοδοντίτιδας: Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση των δοντιών από το οστό, οδηγώντας σε κενά.
 5.Υπερτροφικός χαλινός άνω ή κατω χείλους: Ένας πολύ μεγάλος χαλινός μπορεί να δημιουργήσει κενά μεταξύ των άνω ή κατω μπροστινών δοντιών.
 
Και γιατί γιατρε να διορθώσω τα κενά ανάμεσα στα δόντια μου;

 
 Α. Αισθητικοί λόγοι: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ανασφάλεια με τα κενά στα δόντια τους.
 Β. Λειτουργικοί λόγοι: Τα κενά μπορούν να δυσκολέψουν το μάσημα και την ομιλία. Επίσης  τα δόντια που βρίσκονται σε κενά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες.
 
Πώς αντιμετωπίζεται η αραιοδοντία;
 
Η θεραπεία της αραιοδοντίας εξαρτάται από την αιτία και την έκταση του προβλήματος. Οι πιο συχνές θεραπείες είναι:
 Ι) Ορθοδοντική: Με τη χρήση σιδεράκια ή διαφανών ναρθήκων, τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση, κλείνοντας τα κενά.
 ΙΙ)Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης: Οι όψεις είναι λεπτές επικαλύψεις που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καλύπτοντας τα κενά και βελτιώνοντας την εμφάνιση του χαμόγελου.
 ΙΙΙ)Bonding: Κάτι σαν οψεις ρητίνης αλλά όχι ακριβώς. Μια σύνθετη ρητίνη χρησιμοποιείται για να γεμίσει τα κενά και να δώσει στα δόντια ένα πιο ομοιόμορφο σχήμα.
 
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για εμενα?
 

 
 
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία σας, η έκταση του προβλήματος και οι προσωπικές σας προτιμήσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας προτείνει την καλύτερη λύση.
Θυμηθείτε: Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο είναι εφικτό για όλους!
 
 
Παρακάτω βλέπουμε δύο περιστατικά  αραιοδοντίας που αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους

Περιστατικό 1

Ο ασθενής προσήλθε για στοματικό έλεγχο, οδοντιατρικές εργασίες ανάμεσα στις οποίες και για να φτιάξει το κενό ανάμεσα στα δόντια του Ύστερα από τις διάφορες λύσεις που προτάθηκαν αποφάσισε τη λύση των όψεων ρητίνης.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.




 Περιστατικό 2

Η ασθενής επέλεξε τη λύση των αόρατων ναρθήκων ορθοδοντικής.

Για τους αόρατους νάρθηκες έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση για την ορθοδοντικη ενηλίκων(πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είναι πολύ λεπτοί νάρθηκες που ισιώνουν τα δόντια.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

 

Και μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα του οδοντιατρείου στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου