Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρέ βούρτσισμα πριν ή μετά το πρωινό?

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης της πρωτης μετα απο πολυ καιρο είναι η ερώτηση των ασθενών : 

                            "Γιατρέ να βουρτσίζω πριν ή μετά το πρωινό μου?"
 
 

Η ερώτηση αυτή γενικεύεται και στο να βουρτσίζουμε πριν ή μετά τα γεύματα μας?

'Εναυσμα για την ανάρτηση αποτέλεσε το ακόλουθο άρθρο

Στο παρελθόν της οδοντιατρικής κάπου στη δεκαετία του 80-90 υπήρχε ο μύθος "βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά απο κάθε γεύμα". Αυτο πλεον τεκμηριωμενα δεν ισχυει και πρεπει να μπει πια στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας. Γιατί ξέρουμε πως όταν τρώμε ή τσιμπάμε κάτι στα γρήγορα η τιμή του ph του στόματος πέφτει από το ουδέτερο (περιπου 7) στο 5,5 συμφωνα με την καμπύλη του Stephens.
 Αυτό επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από περίπου μισή ώρα, άρα αν βουρτσισουμε αμέσως μετά το οποίο γεύμα, θα μεταφέρουμε τα οξέα σε όλα τα δόντια και μάλιστα με δύναμη και τρίψιμο μέσω της οδοντόκρεμας.
Η ερώτηση αν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν ή μετά το πρωινό γεύμα είναι πολύ συχνή και έχει απασχολήσει πολλούς γιατρούς αλλά και ασθενείς. 
Η γενική συμφωνία μεταξύ των οδοντιάτρων είναι ότι είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν το πρωινό γεύμα.
Γιατί;
 1.Αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν πλάκα. Βουρτσίζοντας πριν το πρωινό, αφαιρούμε αυτή την πλάκα. Ετσι μειώνουμε τον κίνδυνο τερηδόνας και προβλημάτων στα ούλα.
 2. Προστασία της αδαμαντινης (σμάλτου) των δοντιών: Πολλά τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε στο πρωινό είναι όξινα. Αν βουρτσίσουμε αμέσως μετά το γεύμα, το σμάλτο των δοντιών είναι ήδη μαλακωμένο από τα οξέα και το βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ζημια.
3. Πρωινή αναπνοή (morning breath). Όταν ξυπνάμε το πρωί, λόγω της δράσης των μικροβίων του στόματος η αναπνοή μας δεν είναι δροσερή.Μυρίζει.Παρά το ότι ορισμένες τροφές πχ καφές ή συνήθειες πχ τσιγάρο κάνουν μάσκα σε αυτό το φαινόμενο, για να αισθανόμαστε καλύτερα καλό είναι να ξεκινάμε με ένα πρωινό βούρτσισμα πριν το πρωινό.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη:
 * Τύπος πρωινού: Αν το πρωινό σας περιλαμβάνει όξινα τρόφιμα ή ποτά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Και ναι εκτός από το φυσικό χυμό,και ο καφές είναι ελαφρά οξινος.
Κλείνοντας λοιπόν την παρούσα ανάρτηση καλύτερο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν το πρωινό και όχι αμέσως μετά . Αυτό ειναι ενας γενικός κανόνας για καλύτερη στοματική υγιείνή. Εναλλακτικα περιμένετε 30 λεπτά μετά το πρωινό για να έχει επανέλθει η τιμή του pH του στοματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Η γνώση είναι δύναμη!
Και μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα του οδοντιατρείου στο facebook.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου