Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Γιατρέ νιώθω το εμφύτευμα που έβαλα να πονάει!!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελολυν και πάλι τα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μια από πιο επαναστατικές εφευρέσεις στην ιστορία της οδοντιατρικής. μας επέτρεψαν να αλλάξουμε τον τρόπο που κάναμε τις στοματικές αποκαταστάσεις και πλεον μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας και την επιλογή της ακίνητης-σταθερής αποκατάστασης και όχι της κινητής που μπαίνει και βγαίνει (μηχανάκι ή μασελα).

Με τα εμφυτεύματα έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Ασχοληθήκαμε γενικά περι εμφυτευμάτων (σε αυτήν την ανάρτηση αλλά και σε γενικές ερωτήσεις περί εμφυτευμάτων  σε αυτήν την ανάρτηση  ) ενώ για τον καθαρισμό των εμφυτευμάτων ασχοληθήκαμε σε αυτήν την ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Είχαμε πει τότε και επαναλαμβάνουμε και στην παρούσα ανάρτηση ότι τα εμφυτεύματα δεν είναι αθάνατα. Είναι μια αρκετά προβλέψιμη θεραπεία όταν ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες που δίνει πιθανότητα επιτυχίας τα 10 ετη κατά 95-98%.

Πότε όμως αρχίζουν τα προβλήματα στα εμφυτεύματα?

Τα προβλήματα στα εμφυτεύματα ξεκινούν όταν εχουμε κάποιο ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τοποθέτησης. Αν ο πόνος συνοδεύεται με αιμορραγία ή/και εκκροή πύου τότε τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την παρουσία του εμφυτεύματος στο στόμα.

Αν ξεκινήσει να κουνιέται το εμφύτευμα τα πράγματα είναι σοβαρά και θα οδηγήσουν στην απώλεια του,αργα ή γρήγορα.

Ωραία γιατρέ και τι κάνουμε; 

Υπάρχουν δύο σενάρια. 

  • Το πρώτο σενάριο και πιο σοκαριστικό είναι όταν το εμφύτευμα "πέφτει". Έχουμε δηλαδή απώλεια,λόγω αυξανόμενης κινητικότητας σαν να πέφτει ένα δόντι λόγω περιοδοντίτιδας.
  • Το δευτερο σενάριο συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση του εμφυτεύματος. Είναι σαν να κάνουμε χειρουργική αφαίρεση ενός δοντιού. Συνήθως στη θεση του εμφυτεύματος που έχει αφαιρεθεί τοποθετειται μόσχευμα οστού, για να αναπληρώσει το κόκαλο που έχει χαθεί. 

Πώς μπορύμε να προλάβουμε φθορά των εμφυτευμάτων?

Μα φυσικά με τον τακτικό έλεγχο και καθαρισμό στον οδοντίατρο. Τα εμφυτεύματα όπως και τα δόντια χρειάζονται καθαρισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (6 - 8 μήνες).

Ρωτήστε- Μάθετε-Προβληματιστείτε!

Και μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook
 (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου