Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ηλεκτρική ή κλασική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα προτείνεις γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί ένα συγκριτικό τεστ μεταξύ της ηλεκτρικής και της (κλασικής) χειροκίνητης οδοντόβουρτσας .

Το debate μεταξύ ηλεκτρικής και κλασικής χειροκίνητης οδοντόβουρτσας αποτέλεσε και αποτελεί μια πάγια (και σωστή) απορία των ασθενών.

Συνήθως οι ερωτήσεις είναι του τύπου

"Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη γιατρέ;" ή "Προτείνεις ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα γιατρέ; " ή "Μήπως με την ηλεκτρική γίνεται καλύτερη δουλίτσα στα δόντια στο σπίτι γιατρέ;"



Πάμε να απαντήσουμε το ερώτημα αυτό.

Αλλά πριν ας βάλουμε μια πολύ σημαντική παράμετρο στην εξίσωση "ηλεκτρική ή κλασική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα"

Οποιαδήποτε από τις δύο και αν επιλέξουμε για το βούρτσισμα των δοντιών μας, ένα σωστό βούρτσισμα θα πρέπει χρονικά να διαρκεί περίπου δύο λεπτά.

 Σύμφωνα με την έρευνα των Gallagher και συν (2009)(πατήστε εδώ για την έρευνα) ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών βουρτσίζει για πολύ λίγη ώρα. Πρέπει το βούρτσισμα να διαρκεί δύο λεπτά τη φορά για την αποτελεσματική απομάκρυνση πέτρας,πλάκας και υπολειμμάτων τροφής.


Πάμε λοιπόν στη διαμάχη και στη συγκριτική αξιολόγηση της ηλεκτρικής με τη χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα :



Πολλές έρευνες συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης του 2104 (πατήστε εδώ για την έρευνα)
έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη στην απομάκρυνση πέτρας και πλάκας από τα δόντια. Επίσης ότι βελτιώνουν την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.


Ποιά είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε οδοντόβουρτσας;Ας δούμε τους λόγους που η μία μπορεί να πλεονεκτεί έναντι της άλλης

1.Είναι πιο εύκολη η διαδικασία να βουρτσίζεις με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μια και δε χρησιμοποιείς κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ή τεχνική βουρτσίσματος. Απλά αφήνεις την οδοντόβουρτσα να κάνει τα δικά της. Η μηχανική θέλει λίγο μεγαλύτερη επιδεξιότητα.
2. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα βουρτσίζει ένα-ένα τα δόντια, μια και έχει μικρή κεφαλή (όπως είναι το σωστό). Στη μηχανική αν κάποιος δεν γνωρίζει κάνει μεγάλες κινήσεις και δε βουρτσίζει ανά δόντι ή ανά δύο δόντια αλλά ανά ομάδες δοντιών.
3.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα εφαρμόζει τη σωστή πίεση στα δόντια. Σε περίπτωση που κάποιος βουρτσίζει δυνατά,η ηλεκτρική σταματάει. Με τη μηχανική μπορούμε να τραυματίσουμε τα δόντια και τα ούλα.
4.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα είναι πιο high-tech και έχουν βγει διάφορα gadget-οδοντόβουρτσες πχ στο εξωτερικό συνδέεται μέσω bluetooth  με το κινητό σας και χρονομετρά το πόσο βουρτσίζετε μέσω app. Περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο). Είδατε η εξέλιξη;
5.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα είναι πιο ακριβή. ΟΙ χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι πολύ πιο οικονομικές σε σχέση με τις ηλεκτρικές. Επίσης πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση σχετικά με το κόστος. Δε σημαίνει ότι η πιο ακριβή είναι η πιο καλή (αυτό ισχύει για όλες τις οδοντόβουρτσες)
6.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα θέλει πιαθνώς μπρίζα ή σίγουρα φόρτιση. Άρα κινδυνεύετε να μην μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αν τελειώσει η μπαταρία και δεν μπορείτε να τη φορτίσετε.


 Τα στοιχεία λοιπόν είναι πολύ ωραία αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική σκέψη.


Nαι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή. Αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να κάνουν θαύματα ούτε είναι μονόδρομος η χρήση τους σε σχέση με τις κλασικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

 Το πιο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε δυο φορές την ημέρα από δύο λεπτά τη φορά.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Και μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και να χαμογελάτε!


ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου