Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γιατρέ τι είναι συστολή πολυμερισμού;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια ανεπιθύμητη διαδικασία που γίνεται στα άσπρα σφραγίσματα,η συστολή πολυμερισμού.Έρεισμα για να κάνω αυτήν την αναρτηση μου έδωσε ένα σχόλιο που άφησαν στο ιστολόγιο. Οπότε με εναυσμα αυτό,δράττω την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για την αμφίδρομη αυτή σχέση επικοινωνίας.

Πάμε λοιπόν..


Μιλήσαμε σε παλιότερη ανάρτηση για τη δαδικασία με την οποία κάνουμε τα άσπρα σφραγίσματα(για περισσότερες πληροφορίες για τα άσπρα σφραγίσματα πατήστε εδώ). Στην ανάρτηση αυτή είχαμε δείξει τη διαδικασία που ακολουθείται για να κάνουμε ένα ασπρο σφράγισμα.

Επειδή τα άσπρα σφραγίσματα είναι φωτο-πολυμεριζόμενα,σκληραίνουν(πολυμερίζονται) με τη βοήθεια του μπλε φωτός της λυχνίας ή λάμπας πολυμερισμού(περισσότερα για το μπλε φως στην ακόλουθη ανάρτηση.Πατήστε εδώ) .  Κατά τη διάρκεια του πολυμερισμού όμως,το υλικό συρρικνώνεται μια και από μια μάζα εύπλαστη,γίνεται σκληρό.Λόγω της πήξης του υλικού κι της διαδραματιζόμενης αντίδρασης έχουμε την ανάπτυξη φαινομένων μείωσης του όγκου (ογκομετρικής μείωσης) του υλικού.


Αυτό είναι η συστολή πολυμερισμού και οι δυναμεις που αναπτύσσονται λόγω αυτής της συστολής ονομάζονται δυνάμεις συστολής.


Μπορείς εσύ γιατρέ να την αντιμετωπίσεις αυτή τη συστολή; 



Η συστολή πολυμερισμού γίνεται σε όλα τα άσπρα σφραγίσματα,αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Εξαρτάται από το υλικό,δηλαδή τον τύπο του άσπρου σφραγίσματος.Άλλα υλικά άσπρων σφραγισμάτων έχουν μεγαλύτερη συστολή από άλλα υλικά.Πάντως σε γενικές γραμμές όλα τα άσπρα σφραγίσματα έχουν περίπου την ίδια συστολή πολυμερισμού που κυμαίνεται σε ένα μικρό εύρος.Γι'αυτό η οδοντιατρική έρευνα προπαθεί να βρει υλικά που έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη συστολή πολυμερισμού

Εκτός όμως από τη φύση του υλικού,που δεν είναι στα χέρια μας,η συστολή πολυμερισμού εξαρτάται και από την τεχνική τοποθέτησης,που είναι στα χέρια μας.Για αυτο προτείνεται η τοποθέτηση του υλικού σε μικρές ποσότητες,περίπου 1-1,5 χιλιοστο το μέγιστο και σε τριγωνικά κομμάτια,γα να μην ενώνονται φυματα(κορυφές ) του δοντιού. Μια πολύ ωραία απεικόνιση είναι στην παρακάτω φωτογραφία


Βλέπετε πως έχει τοποθετηθεί η ρητίνη σε μικρά τριγωνικά κομματια.

Και τι κακό κάνει η συστολή πολυμερισμού; 



Το κακό με τη συστολή πολυμερισμού είναι ότι αφ'ενός προκαλεί τάσεις στα τοιχώματα των σφραγισμάτων(οι οποίες ονομάζονται δυνάμεις συστολής).

,

Έτσι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σπάσιμο των δοντιών ή των σφραγισμάτων κατά τη συμμετοχή των σφραγισμάτων στη διαδικασία της μάσησης.

Αφ'ετέρου μπορεί να δημιουργήσει μικροκενά μεταξύ δοντιού και αποκατάστασης,με αποτέλεσμα μετεμφρακτική ευαισθησία,δηλαδή πόνο μετά το σφράγισμα και μικροδιείσδυση μικροβίων,άρα και ξανά δημιουργία τερηδόνας στα όρια του σφραγίσματος.




Κλείνοντας λοιπόν,η συστολή πολυμερισμού δεν εμφανίζεται καιρό μετα το σφράγισμα.Η συστολή πολυμερισμού γίνεται τη στιγμή του σφραγίσματος ή στις πρώτες ώρες μετά από το σφράγισμα και μπορούμε με την κατάλληλη τεχνική να την ελαχιστοποιήσουμε.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου