Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γιατρέ τι είναι ενδοδοντικό απόστημα;

Θέμα τη σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί,μετά το περιοδοντικό απόστημα(πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το περιοδοντικό απόστημα),ο πιο συνηθισμένος λόγος πόνου και πρηξίματος στην περιοχή των δοντιών,το ενδοδοντικό απόστημα.

Τί είναι το ενδοδοντικό απόστημα;

Το ενδοδοντικό απόστημα είναι η διόγκωση της περιοχής γύρω από ένα δόντι,που συνοδεύεται και από πόνο,λόγω συσσώρευσης πύου,αίματος,μικροβίων και προιόντων μεταβολισμού των μικροβίων αλλά και αντίδρασης από πλευράς οργανισμού.Συνήθως το νεύρο του υπευθυνου δοντιού είναι νεκρό,οπότε πρέπει να κάνουμε ενδοδοντική θεραπεία.

Σας δείχνω μια χαρακτηριστική εικόνα

 

 Βλέπετε ότι έχει πρηστεί το μάγουλο και καταλαβαίνετε ότι ο ασθενής πονάει.Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν άνοδο της θερμοκρασίας και αίσθημα βάρους στην περιοχή και μπορεί να περιλαμβάνουν και πυρετό.

Πάμε να το δούμε και σε ασθενή


Βλέπετε πως το μάγουλο στην αριστερή πλευρά της εικόνας(δεξιά πλευρά του ασθενή) είναι πιο διογκωμένο.Έχει κάνει οίδημα,έχει φουσκώσει δηλαδή και συνοδεύεται από έντονο πόνο.


SOS : Το ενδοδοντικό απόστημα οφείλεται σε δόντι ενώ το περιοδοντικό στα ούλα.


Πάμε να δούμε το υπεύθυνο δόντι


                                              (Ακτινογραφικά)


                                                        (Μέσα στο στόμα)

Το δόντι αυτό,παρέμεινε με το προσωρινό σφράγισμα μετά το πρώτο ραντεβού για περίπου 1 χρόνο.Είναι λογικό λοιπόν σε κάποια στιγμή να γινόταν αυτό που έγινε!


 
Τι κάνουμε;

Η λύση είναι καταρχήν να βεβαιωθούμε ότι το απόστημα "κλυδάζει",είναι δηλαδή τόσο ώριμο που μπορούμε να βρούμε ένα σημείο να το σπάσουμε και να φύγει η συσσώρευση του αποστήματος(σχάση του αποστήματος).

Είναι περίπου όπως σπάμε ένα ώριμο "σπυράκι",αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αν δεν κλυδάζει,δεν είναι δηλαδή ώριμο,ο ασθενής ξεκινάει αντιβίωση και εμείς περιμένουμε 2-3 μέρες για να ενεργήσει η αντιβίωση,να ωριμάσει το απόστημα και να το σπάσουμε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αντιβίωση που μπορούμε να παρουμε ,είναι συνήθως amoxil ή διπλό σχήμα amoxil-flagyl.ΑΝ επιλέξουμε το διπλό σχήμα καλό είναι να πάρουμε και μια μορφή γαστροπροστασίας για το στομάχι μας πχ ομεπραζόλη (losec).

Όταν το σπάσουμε και αφαιρέσουμε το πολύ υγρό,  και αν αντέχει ο ασθενής,καθαρίζουμε και το δόντι,ξεκινώντας την ενδοδοντική θεραπεία.Λέω αν αντέχει ο ασθενής,γιατί η διαδικασία είνα επώδυνη,ο ασθενής είναι ταλαιπωρημένος και η αναισθησία μπορεί και να μην πιάνει,λόγω του αποστήματος,των μικροβίων και του μικροβιακού μεταβολισμού.

Μετά από λίγες μέρες,που θα έχει ηρεμήσει και ο ασθενής, μπορούμε να συνεχίσουμε την ενδοδοντική θεραπεία(πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για την ενδοδοντική θεραπεία), αλλά την αντιβίωση θα πρέπει να την πάρει για 7-10 ημέρες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δόντι δεν είχε τόσο μεγάλο ενδοδοντικό απόστημα που να χρειάζεται σχάση.Όταν βγήκε το προσωρινό σφράγισμα έφυγε ορώδες υγρό και στη συνέχεια με πλύσεις με υποχλωριώδες νάτριο καθάρισε και κλείστηκε προσωρινά,με τοποθέτηση υδροξειδίου του ασβεστίου,μέχρι το επόμενο ραντεβού,όπου και ξεκίνησε η διαδικασία της απονεύρωσης.
Φυσικά πριν έρθει είχε ξεκινήσει αντιβίωση(amoxil 500mg),την οποία και συνέχισε μετά το πρώτο ραντεβού,για 10 ημέρες συνολικα.

Αυτά είχα να σας πώ και για το ενδοδοντικό απόστημα.Ελπίζω να σας ενημέρωσα!




3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.. Αν το απόστημα είναι πάνω από το δόντι αλλά κ στον ουράνισκο τότε τι γίνεται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ αν ο ασθενής δεν αντέχει την θεραπεία ενώ σκάσει πρώτα το απόστημα... Υπάρχει άλλη λύση; η πρέπει απλά να αντέξουμε τον πόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Αν το απόστημα είναι στο δόντι και στον ουρανίσκο τότε ακολουθείται μια θεραπείαμε αντιβιοτικά μέχρι να γίνει μικρότερο.

      Στη συνέχεια γίνεται η αναισθησία. Η αναισθησία πιάνει το δόντι, ακόμα και αν το απόστημα είναι στον ουρανίσκο. Αν δεν πιάνει η αναισθησία, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα για να δράσει περισσότερο η αντιβίωση και τότε θα δράσει η αναισθησία.

      Για οτιδήποτε θέλετε ρωτήστε το γιατρό που έχει αναλάβει τη θεραπεία σας. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας είμαι σίγουρος ότι μπορεί να σας απαντήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή