Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ενδο-Περιοδοντική βλάβη;Τι ειναι αυτό γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης ,που κλείνει τον κυκλο των αναρτήσεων για τα προβλήματα που οφείλονται στα δόντια και στα ούλα είναι μια συνδυασμένη βλάβη,η ενδο-περιοδοντική βλάβη.

O όρος αυτός είναι στα αντι-sos των γνώσεων που χρειάζεται να έχει ο ασθενής,μια και είναι εντελώς εξειδικευμένος και χρησιμοποιείται μόνο από οδοντιάτρους,οπότε το άρθρο αυτό εικάζω ότι δε θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον με τις προηγούμενες αναρτήσεις,αλλά είναι από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ασθενείς.

Τι είναι όμως η ενδο-περιοδοντική βλάβη γιατρέ;




Η ενδο-περιοδοντική βλάβη είναι μια συνδυαστική βλάβη,κατά την οποία εμφανίζονται ταυτόχρονα συμπτώματα και από το δόντι και από τα ούλα σε μια περιοχή.
Διακρίνεται σε

  1. Πρωτογενώς ενδοδοντική βλάβη,με δευτερογενή περιοδοντική βλάβη,δηλαδή τα προβλήματα ξεκινάνε από ένα δόντι,και η φλεγμονή που δημιουργείται επεκτείνεται στα ούλα,προκαλώντας περιοδοντική νόσο(περιοδοντίτιδα).
  2. Πρωτογενώς περιοδοντική βλάβη,με δευτερογενή ενδοδοντική βλάβη,δηλαδή το πρόβλημα οφείλεται σε περιοδοντίτιδα και λόγω βαθειών θυλάκων καταλήγει να χαλάει και το δόντι.Ονομάζεται και παλίνδρομος πολφίτιδα
  3. Συνδυαστική περιοδοντική και ενδοδοντική βλάβη,δηλαδή έχουμε δύο ξεχωριστές καταστάσεις που εξελίσσονται παράλληλα,μια που οφείλεται σε κάποιο δόντι και μια που οφείλεται στα ούλα,οι οποίες κάποια στιγμή φτάνουν μεχρι εκει που δεν παει άλλο..και γίνεται το μπαμ!
Ποιά είναι όμως η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις;

Καταρχήν σε συνδυαστικές βλάβες πρέπει να αποφασίσουμε αν σώζονται τα δόντια.Και αυτό γιατί είναι πιο βαρείες οι καταστάσεις από το αν είχαμε να αντιμετωπίουμε μεμονωμένα τις αιτίες.

Αν τελικά αποφασίσει ο οδοντίατρος ότι μπορεί να σώσει τα δόντια,ξεκινάει με την απονεύρωση.Τελειώνει με την απονεύρωση και στη συνέχεια κάνει και την περιοδοντική θεραπεία.

Μπορεί να είναι κάτι άλλο;

Η κλινική εικόνα μοιάζει με διάφορα άλλα,όπως σπάσιμο του δοντιού είτε στη μύλη είτε στη ρίζα(πατήστε εδώ για κατάγματα δοντιών),διατρηση(τρύπημα) του δοντιού κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας(πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τη διάτρηση) ή και εξωτερική ή εσωτερική απορρόφηση.

Η σωστη διάγνωση είναι πολύ σημαντική,μια και δίνει τα σωστά ποσοστά επιτυχίας.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου