Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Χρήση "μαλακών" ναρκωτικών και οδοντιατρική..

   Στη σημερινή  ανάρτηση θα ασχοληθώ λιγάκι με το θέμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τις επιπλοκές που έχει στα δόντια.Δε θα μιλήσω για τα λεγόμενα "βαριά ναρκωτικά",όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη,που οι επιπλοκές είναι ακόμα πιο σοβαρές,αλλά για τα λεγόμενα "ελαφρά ναρκωτικά" ,όπως η ινδική κάνναβη ή χασίς,τα οποία τείνουν να απενοχοποιηθούν στη συνείδηση αρκετών ατόμων.
    Ξεκινάμε με λίγο ψυχολογία. Δεν υπάρχουν "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα και έχουν πάρα πολλές επιπλοκές. Η χρήση ακόμα και των "μαλακών" ναρκωτικών προκαλεί "πόρωση συνείδησης" (κατά τους ψυχολόγους),δηλαδή ένα κενό στο σύστημα αξιών του ατόμου,μια και κάνουν κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ως παράνομο.Άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την παράνομη συμπεριφορά τους στο μέλλον,πιθανώς, μεταπηδώντας σε σκληρότερα ναρκωτικά. Επιπροσθέτως οι καινούριες ποικιλίες ειδικά της ινδικής κάνναβης είναι γενετικά τροποποιημένες,για να εθίζουν περισσότερο το χρήστη.Αυτό προς απάντηση κάποιων που ισχυρίζονται,για πλάκα φυσικά, ότι είναι αγνά φυτικά προιόντα!
  Η ινδική κάνναβη λοιπόν, είναι το πιο διαδεδομένο "μαλακό" ναρκωτικό. Η δραστική ουσία είναι η
δροναβινόλη ή Δ9-τετραυδροκανvαβινόλη             .Ανήκει στην οικογένεια των αλκαλοειδών(τα παραπάνω είναι και στη Wikipedia,αλλά και στη Φαρμακολογία Harvey-Champe 2η Έκδοση,σελ 113!!) O μηχανισμός δράσης της είναι εν πολλοις άγνωστος. Προκαλεί αίσθημα ευφορίας που συνοδεύεται από υπνηλία-χαλάρωση,αύξησηl της όρεξης, ξηροστομία, οπτικές ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις.Οι δράσεις εμφανίζονται αμέσως μετά το κάπνισμα αλλά η μέγιστη δράση εξαφανίζεται μετά από 20 λεπτά. Μετά από 3 ώρες η δράση σχεδόν εξαφανίζεται.
  Και θα αναρωτηθεί ο καλόπιστος(μόνο τέτοιους έχω!) αναγνώστης του blog :"Και που εμπλέκεται στα οδοντιατρικά η χρήση ινδικής κάνναβης;"Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από το στόμα ασθενούς που χρησιμοποιεί συστηματικά ινδική κάνναβη. Δείτε και προβληματιστείτε!













  Όπως μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες έχουμε μεγάλα προβλήματα στα δόντια.Προβλήματα που δεν είναι εύκολα επανορθώσιμα.Πολλές τερηδόνες,δόντια που λείπουν ή θα εξαχθούν,ούλα σε κακή κατάσταση. Και η ηλικία του ασθενούς είναι 22 χρόνων.
  Ο λόγος που η ινδική κάνναβη προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα στα δόντια είναι πολυπαραγοντικός. Προκαλεί μειωμένη έκκριση σάλιου στο στόμα.Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό γιατί προστατεύει από τα μικρόβια,λόγω των αντιμικροβιακών ενζύμων που περιέχει αλλά και λειτουργεί ως ρυθμιστικό διάλυμα,για την ρύθμιση του pΗ του στόματος. Επίσης μετά τη χρήση, αυξάνεται η όρεξη,συνήθως για γλυκά. Αυτό σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη θέλησης για στοματική υγιεινή προκαλούν τα τόσο έντονα προβλήματα στα δόντια.
  Συμπερασματικά, η χρήση ακόμα και "αθώων μαλακών ναρκωτικών" δημιουργεί πολλά προβλήματα, ακόμα και στα δόντια.

5 σχόλια:

  1. Θα σου έδειχνα τώρα τα δικά μου δόντια που είμαι 42 ετών και καπνίζω απο τα 19 5 και βάλε τρίφυλα τι μέρα αλλά δεν έχω λόγο να το κάνω γιατί σε έχει εδώ και χρόνια διαψεύσει η παγκόσμια επιστημονικη κοινότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η παγκοσμια επιστημονική κοινοτητα δε λέει τίποτα άλλο απο αυτά που λέει και η παρούσα ανάρτηση.

      Είναι λάθος ατομικά ευρήματα να γενικευονται.

      Παρόμοια λάθος γενίκευση είναι πχ το εγώ δεν έχω πάθει ποτέ ατύχημα όταν οδηγάω και έχω πιεί παραπάνω απο το κανονικό.

      Η συχνή προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθάει να μειωθούν οι βλαπτικές επιδράσεις της χρήσης ινδικης κάνναβης.

      Για οποιαδήποτε τεκμηριωμένη ένσταση,παρακαλώ αφήστε σχόλιο με τον αντίστοιχο link για να το μελετήσω και να σας πω τη γνώμη μου.

      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα μου εφυγε το 3φυλλο και το δοντι απο το γελιο.

      Διαγραφή
  2. Γιατρε είμαι 24 ετων χρήστης 8 έτη
    Μπορω να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα σας..
    Αλλά ως λάτρης της κουλτούρας και του λαιφσταιλ της μαριχουάνας τι μπορω να κάνω (πλην του να σταματισω να καπνιζω) για να ελαχιστοποιησω την επιδραση της στα δοντια?
    Ευχαριστώ πολύ

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το πολύ σημαντικό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά δύο φορές την ημέρα, δύο λεπτά την κάθε φορά, ειδικά μετά την κατανάλωση γλυκών. Εσείς επειδή ανήκετε σε αμάδα υψηλού τερηδοντικού κινδύνου, θα ωφελούσασταν από την χρήση μιας οδοντόκρεμας με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο πχ την Duraphat της Colgate, η οποία βρίσκεται μόνο στα φαρμακεία και έχει 5000 ppm φθορίου, όταν οι συμβατικές οδοντόκρεμες έχουν 1450 ppm φθορίου, για την ενίσχυση της προστασίας των δοντιών έναντι της τερηδόνας.

      Πιθανώς να σας ωφελήσουν και οι τσίχλες με ξυλιτόλη(χωρίς ζάχαρη) για τη διέγερση του σάλιου.

      Επίσης κρίνονται επιβεβλημένες οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο πχ ανά 4 μήνες ή το αργότερο ανά 6 για καθαρισμό, φθορίωση και έλεγχο για αρχόμενες βλάβες.

      Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας για τους προβληματισμούς σας. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη θεραπεία σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή