Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Γιατί το οικογενειακό τραπέζι κάνει καλό

   Χριστός ανέστη και χρόνια  πολλά με υγεία.
  

  Το θέμα της σημερινής ανάρτησης μας βάζει ομαλά στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα.Και αυτό γιατί το Πάσχα,αλλά και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της παράδοσης μας,σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό τραπέζωμα,που για κάποιους μπορεί να είναι εφιάλτης(είτε λέγεσαι πεθερός,πεθερά,γαμπρός,νύφη,έφηβος,ενήλικος) αλλά ας παραδεχτούμε ότι από αυτά τα οικογενειακά τραπέζια βγαίνουν οι καλύτερες αναμνήσεις και ισχυροποιούνται οι δεσμοί της οικογένειας.
  Αντιγράφω το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο της Αλεξίας Καλογεροπούλου:

 

"Γιατί το οικογενειακό τραπέζι κάνει καλό

Τα φορτωμένα προγράμματα και οι πολλές ώρες εργασίας δεν σου επιτρέπουν να μαγειρεύεις και να τρως στο ίδιο τραπέζι με την οικογένειά σου. Ξέρεις όμως πόσα χάνεις;
Τα οικογενειακά γεύματα, λένε οι ψυχολόγοι, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μεγαλώσεις υγιή παιδιά και να κρατήσεις την οικογένειά σου ενωμένη.
Πρόσφατη αμερικανική έρευνα μάλιστα έδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους στο οικογενειακό τραπέζι, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, καλύτερη απόδοση στο σχολείο και μεγαλύτερη σύνδεση με τους γονείς τους.

 
Καλύτερη επικοινωνία
Το οικογενειακό τραπέζι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσεις με την οικογένειά σου και να βελτιώσεις την επικοινωνία σου μαζί τους. Φρόντισε μόνο να κρατήσεις μακριά υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις για να είναι η επικοινωνία σου εποικοδομητική. Θα βοηθήσεις έτσι τα παιδιά σου να μιλάνε και να εκφράζουν την άποψή τους και να νιώθουν ενεργά μέλη της οικογένειας.
Ενισχύονται οι δεσμοί
Η αίσθηση του "ανήκειν" δίνει στα παιδιά μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτό θα τα κάνει στο μέλλον υγιείς και ισορροπημένους ενήλικες. Επιπλέον, τα συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν θετικό αντίκτυπο στις αξίες, τα κίνητρα, την προσωπική ταυτότητα και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Πιο ισορροπημένη διατροφή
Το οικογενειακό τραπέζι χτίζει  καλές διατροφικές συνήθειες που θα συνοδεύουν το παιδί σε όλη του τη ζωή.
Πότε μπορεί να κάνει κακό;
Το να κάθεσαι απλώς στο ίδιο τραπέζι και να τρως με την οικογένειά σου δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα επικοινωνείς καλύτερα και θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη. Πρέπει να βάλεις και εσύ το χεράκι σου: να μην είσαι επικριτικός, να επιτρέπεις στα παιδιά σου να μιλάνε, χωρίς να τα καταπιέζεις, να τα μάθεις να ακούν και να φροντίζεις να επικοινωνείς πάντα με θετικό τρόπο. Άσε τις γκρίνιες και τα αρνητικά σχόλια για άλλες στιγμές." 

   Είναι πολύ σημαντικό ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες,όχι μόνο για σωστές διατροφικές συνήθειες,αλλά και για την ενίσχυση οικογενειακών δεσμών και την αποφόρτιση των μελών της οικογένειας,από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  Παρά το γεγονός ότι μιλάει για την οικογενειακή καθημερινότητα,το άρθρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις φιλικές  κοινωνικές συναθροίσεις ή στα μεγάλα οικογενειακά γλέντια.Μην ξεχνάμε ότι ενας από τους σημαντικότερους συμμάχους στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας που ζούμε και βιώνουμε είναι οι φίλοι και οι συγγενείς μας,ο στηρικτικός δηλαδή ιστός μας.

  Και φυσικά μην ξεχνάμε,μετά από τέτοια λουκούλλεια γεύματα,να φροντίζουμε και τη στοματική μας υγιεινή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου