Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Γιατρέ..ποια είναι η γνώμη σου για τις ειδικές οδοντόκρεμες για εγκύους;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν οι ειδικές οδοντόκρεμες για εγκύους που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά. Αφορμή αποτέλεσε το προϊόν-σειρα της γνωστής εταιρείας Frezzyderm. Η εταιρεία έβγαλε μια σειρά από οδοντόκρεμες (για ομοιοπαθητική, για εγκυμοσύνη, για ευαίσθητα δόντια. για πέτρα και πλάκα και φυσικά για λεύκανση!).

Πάμε να δούμε και να αξιολογήσουμε με κριτικό μάτι αν όντως χρειάζεται ξεχωριστή οδοντόκρεμα για την εγκυμοσύνη και τι παραπάνω θα προσφέρει.

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μελλοντική μητέρα μπορεί να εμφανίσει οδοντιατρικές παθήσεις όπως τερηδόνα,ουλίτιδα ή να χειροτερεύσει η περιοδοντίτιδα που ήδη έχει. Αυτό λόγω των ακατάστατων γευμάτων, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, των γλυκών που μπορεί να καταναλώνει, των εμετών(ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης) αλλά και της μη τήρησης σωστής στοματικής υγιεινής (δυο φορές την ημέρα, δύο λεπτά τη φορά).Με την στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ενώ για τις οδοντιατρικές πράξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαμε ασχοληθεί σε αυτήν την ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Υπενθυμίζουμε αυτό που γίνεται βίωμα σε αρκετούς γυναικολόγους της νέας γενιάς.


Όταν μάθετε για την εγκυμοσυνη ένας από τους γιατρούς που θα πρέπει να επισκεφθείτε κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι και ο οδοντίατρος. 

Και αυτό γιατί το πιο πιθανό, η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο να είναι όταν το παιδί γίνει ενός χρόνου!!

Πάμε τώρα στα εξειδικευμένα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βάση συστατικών τα σκευάσματα αυτά είναι πλήρως συμβατά με την εγκυμοσύνη και δεν προκαλούν πρόβλημα ούτε στη έγκυο ούτε στο έμβρυο.

Χρειάζονται όμως;

Σαφής απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει. Σε μια έρευνα τους οι Dicksit et al (2015) (Πατηστε εδώ για την Πηγή) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απόλυτη η ανάγκη για τέτοια σκευάσματα. Βέβαια στην έρευνα αυτή ασχολήθηκαν και με την αποδαιμονοποίηση του φθορίου στις οδοντόκρεμες για εγκύους και λιγότερο στα άλλα περιεχόμενα του. Σε κάθε περίπτωση όμως η χορήγηση ή μη των οδοντοκρεμών αυτών γίνεται από τον οδοντίατρο, πάντα σε συνεννόηση με την έγκυο. Μπορούν να συντελέσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αρκεί να υπάρχει σαφής ένδειξη.

Και φυσικά ακρογωνιαίος λίθος της οποιασδήποτε μορφής πρόληψης είναι το συστηματικό βούρτσισμα και η τήρηση μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Μη νομίσει η έγκυος ότι έχοντας μια δίαιτα πλούσια σε γλυκά και υδατάνθρακες και μη βουρτσίζοντας συστηματικά τα δόντια της ότι αν τα βουρτσίσει μία φορά στις τρεις ημέρες με την εξειδικευμένη οδοντόκρεμα τότεδε θα πάθουν τίποτα!

Κλείνοντας λοιπόν δεν απαγορεύεται ούτε όμως είναι και υποχρεωτική η χρήση τέτοιων σκευασμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας! Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας ενημερώσει!

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook
 (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου