Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Γιατρε..είμαι έγκυος και δεν αντέχω την οδοντόκρεμα..

Θεμα της σημερινης μας ανάρτησης αποτελεί η περίοδος της εγκυμοσύνης.Τι γίνεται όταν η έγκυος δεν θέλει να βουρτσίζει επειδή την ενοχλεί η γεύση της οδοντόκρεμας.

H εγκυμοσύνη είναι  μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις για τη γυναίκα.Πρέπει να προσέχει και την υγεία της και την υγεία του κυοφορούμενου εμβρύου αντιμετωπίζοντας με σθένος και θάρρος σωματικές αλλαγές αλλά και ορμονικές μεταβολές.


Για την άσκηση οδοντιατρικών πράξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσυνης έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είχαμε πει ότι ιδανικά η μελλοντική μανούλα θα πρέπει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης,για να αντμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες της σε οδοντιατρική περίθαψη,μια και το πιο πιθανό η επόμενη επίσκεψη να είναι όταν το παιδί γίνει ενός έτους!Ειδικά μας απασχολούν θέματα που σχετίζονται με την πλημμελή άσκηση στοματικής υγιεινής που έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα στα ούλα(ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα) ειδικά σε συνδυασμό με τις ορμονικές μεταπτώσεις,αλλά και τερηδόνες λόγω ακατάστατων γευμάτων και κατανάλωσης τροφών που μπορεί να βλάψουν τα δόντια αν δεν γίνει καλό βούρτσισμα(υδατάνθρακες/γλυκά).

Δεν είναι σπάνιο,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος να αντιμετωπίσει μια αποστροφή για γεύσεις που προυγουμένως της άρεσαν πχ φαγητά.Και σε αυτο είναι υπευθυνες οι ορμόνες και η αλλαγή στη φυσιολογία της.

Υπάρχει μια περίπτωση(την οποία μου ανέφερε προβληματισμένος ένα ασθενής μου),κατά την οποία η έγκυος να εμφανίσει αποστροφή για τη γευση της οδοντόκρεμας,με αποτέλεσμα να σταματήσει το βούρτσισμα.Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ πιθανώς άσχημα αποτελέσματα,διότι αν η έγκυος για 6-9μήνες δεν βουρτσίσει,τότε και τα δόντια και τα ούλα θα αναπτύξουν βλάβες,που δύσκολα μετά θα θεραπεύθουν,δεδομένου του ότι ως λεχώνα αλλά και ως νεα μανούλα,δε θα παει στον οδοντίατρο κατευθείαν μετά τη γέννηση αλλά μπορεί να μεσολαβήσει καιρόςμπορεί και χρόνος/χρόνια.

Ωραία γιατρέ και τι κάνουμε;  

Η λύση είναι καταρχήν να βουρτσίσουμε χωρίς οδοντόκρεμα


Όσο και περίεργο να φαίνεται η μηχανική απομάκρυνση των τροφών και των υπολειμάτων τους ακόμα και χωρίς οδοντόκρεμα,οδηγεί στη σημαντική θωράκιση του στόματος από την βλαπτική επίδραση των μικροβίων που προκαλούν τερηδονα και ουλίτιδα.
Οπότε εαν βουρτσίζουμε και απομακρύνουμε τις τροφές,προστατεύουμε σε μεγάλο βαθμό το στομα μας,ακόμα και χωρίς οδοντόκρεμα.

 Επιβεβλημένη όμως αποτελεί και η χρήση στοματικού διαλύματος.Καλό θα είναι να ειναι και φθοριούχο και αντισηπτικο της στοματικής κοιλότητας πχ chlorexil-f, το οποίο περιέχει κα φθόριο,ουτως ώστε να συμπληρωνει την ημερήσια πρόσληψη φθορίου και να αντισταθμίζει το ποσό του φθορίου που δεν θα παίρνει ο έγκυος μέσω της οδοντόκρεμάς της..Αλλά και οποιοδήποτε αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας κάνει.

Και φυσικά η οδοντόβουρτσα να μην είναι φθαρμένη,διότι προκαλει μηχανικο τραυματισμό των ούλων.Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει περίπου ανά δύο μήνες.

Εν κατακλείδι ακόμα και χωρίς οδοντόκρεμα,τα δόντια μπορούν να προστατευτούν επαρκώς.
Θυμηθείτε όμως..Βούρτσισμα,Βούρτσισμα,Βούρτσισμα!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!Με το καλό!
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου