Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Γιατρέ υπάρχει σωστός τρόπος βουρτσίσματος;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης, της πρώτης μετά από καιρό είναι πάλι ο τρόπος βουρτσίσματος.

Επιμένω στον τρόπο και στη συχνότητα του βουρτσίσματος γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά μεταξύ των επισκέψεων στον οδοντίατρο.

Τι εννοείς γιατρέ?


Εννοώ ότι στον οδοντίατρο πηγαίνετε χονδρικά ανά έξι μήνες με έναν χρόνο. Μία με δύο φορές το χρόνο δηλαδή αν είσαστε συνεπείς ως προς την πρόληψη καταστάσεων και όχι τη θεραπεία. Αλλιώς πηγαίνετε όταν πονάτε. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις προληπτικές επισκέψεις σε όλους τους γιατρούς,άρα και στον οδοντίατρο.

Τα δόντια σας όμως θα πρέπει να τα πλένετε ευλαβικά δυο φορες την ημέρα- 2 λεπτά τη φορά!! 






Έτσι μόνο απομακρύνετε πέτρα, πλάκα και υπολείματα τροφής αλλά και προφυλάσεστε από τη βλαπτική δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας.

Και αυτό που κάνετε εσείς καθημερινά σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό καθαρισμό που κάνει ο οδοντίατρος ανά εξάμηνο ή έστω ανά χρόνο είναι η σωστη συμπεριφορά για την αποφυγή οδοντιατρικών προβλημάτων.

Πάμε τώρα στον τρόπο καθαρισμού.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος να καθαρίζουμε τα δόντια μας.

Σωστός τρόπος καθαρισμού είναι ο οποιοδήποτε τρόπος που απομακρύνει επαρκώς τον τοπικό παράγοντα (πέτρα. πλάκα και υπολείματα τροφής).  

Από τη βιβλιογραφία συστήνεται η τεχνική Bass (ή η τροποποιημένη κατά Stillman τεχνική Bass)
H τεχνική αυτή φαίνεται στο ακόλουθο video.





Η τεχνική αυτή θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην απομάκρυνση πέτρας, πλάκας αλλά και υπολειμάτων τροφής από τα δόντια αλλά και μέσα από τα ούλα,μειώνοντας τη φλεγμονή.
Αν δεν έχει διδαχθεί σωστά όμως και δεν την έχει κάνει βίωμα ο ασθενής όμως , η τεχνική Bass μπορεί να τραυματίσει τα ούλα, να προκαλέσει αποκάλυψη των ριζών και να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Με το πώς πρέπει να βουρτσίζουμε έχω ασχοληθεί σε παλιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) από το μακρινό 2012! Σε αυτήν την ανάρτηση λέω κάποιες συστάσεις που θα βελτιώσουν το βούρτσισμα σας.

Κλείνοντας τη σημερινή αναρτηση,και αφού σας ευχαριστήσω για την ανάγνωση, θα προσπαθήσω να είμαι πιο συνεπής με το παρόν ιστολόγιο. Το χρωστάω σε εσάς, τους αναγνώστες, αλλά και εμένα μου αρέσει αυτή η διαδικτυακή επικοινωνία!

Ελπίζω να σας βοήθησα.


Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου