Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γιατρέ μου έσπασε το δόντι.Τι κάνουμε τώρα;Μέρος Ι

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης,μια και σε παλαιότερη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με το τι κάνουμε όταν σπάσει ένα σφράγισμα(πατήστε εδώ για το τι κάνουμε όταν σπάσει ένα σφράγισμα) αποτελεί μια εξίσου συνηθισμένη περίπτωση για την οποία καταφευγουν οι ασθενείς στον οδοντίατρο.Και αυτή είναι η περίπτωση κατά την οποία σπάσει ένα δόντι τους.

Και τι κάνουμε γιατρέ όταν σπάσει ένα δόντι;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο έχει σπάσει το δόντι.Οι ενέργειες μας μπορεί να είναι από ελάχιστα παρεμβατικές (λείανση για να μην ενοχλεί) έως πολύ παρεμβατικές(εξαγωγή δοντιού).

Και εξηγούμαι:

Όταν σπάσει λίγο το δόντι,και συνηθως αυτό γίνεται είτε από το συνεχές τριξιμο ή σφίξιμο των δοντιών ή από κάποιο μικροατυχηματάκι πχ το λεγόμενο στραβοδάγκωμα(όχι πολύ επιστημονικός όρος αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) ή από χτύπημα σε κάποια επιφάνεια(πόρτα,ντουλάπι κ.α.) μπορούμε να λειάνουμε λίγο το σημείο που έχει το μικροσπάσιμο.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε μια ασθενή που τρίζει τα δόντια της οπότε έχει αυτά τα χαρακτηριστικά μικροσπασίματα στα δόντια της.


Στην περίπτωση αυτή,ένα σφράγισμα αφ'ενός δε θα πρέπει να γίνει πριν αντιμετωπιστεί η αιτία που το προκάλεσε(δηλαδή το σφίξιμο των δοντιών),γιατί θα ξαναγίνει η βλάβη και σύντομα μάλιστα, αφ'ετέρου για να "κολήσει" στο δόντι θα δαπανήσει περισσότερη οδοντικό ιστό(δόντι) από ότι θα υποκαταστήσει.

Και ο οδοντικός ιστός είναι από τους λίγους ιστούς του ανθρώπινου σώματος που δεν αντικαθίσταται,οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τον αφαιρούμε(ελάχιστη παρέμβαση).

Άρα στην περίπτωση αυτή κάνουμε μια λείανση της περιοχής για να μην ενοχλεί η όψη και η τραχεία επιφάνεια(σαν σαγρέ) ή κάνουμε αδαμαντινοπλαστική,δηλαδή λείανση και πολύ συντηρητική διόρθωση και αφαίρεση των μικροσπασιμάτων(ελάχιστη παρέμβαση).

Αν  τώρα είναι ατελές κάταγμα,δηλαδή σπάσιμο που δεν έχουν χωρίσει και αποσπαστεί τα κομάτια του δοντιού όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία






τότε μετά από διερεύνηση μέχρι που φθάνει το σπάσιμο,το σφραγίζουμε,για να βοηθησουμε τα κομάτια να παραμείνουν στη θέση τους και να μη γίνει μεγαλύτερη η ρωγμή.




Πάμε τώρα στην πιθανότητα το σπάσιμο να είναι πιο μεγάλο.





Ο ασθενής αυτός έσπασε το δόντι του ύστερα από προπόνηση πολεμικών τεχνών χωρίς χρήση του προστατευτικού νάρθηκα(περισσότερα για το νάρθηκα στην αντίστοιχη ανάρτηση).
Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ελεχθεί το δόντι αν το κάταγμα περιορίζεται στην ορατή περιοχή και μόνο ή πάει και προς τη ρίζα,οπότε το δόντι είναι καταδικασμένο για εξαγωγή.
Το δόντι ελέγχθηκε και εγινε το σφράγισμα,για το οποίο ο ασθενής,επειδή ήταν έφηβος τότε,ήταν πολύ ευχαριστημένος για το ότι ήταν αόρατο!





Περισσότερα για τα σπασμένα δόντια την επόμενη εβδομάδα!Μείνετε συντονισμένοι!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου