Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Χρήση υπερήχων κατά την περιοδοντική θεραπεία

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν οι υπέρηχοι και οι χρήσεις τους κατά τη διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας.Περισσότερες πληροφορίες για τις νόσους των ούλων(ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα) σε αυτήν την ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Τί είναι όμως οι υπέρηχοι;

Οι υπέρηχοι είναι η εξέλιξη των εργαλείων χειρός,που έδωσαν πολλές δικαιολογίες στους ασθενείς να φοβηθούν την επίσκεψη στον οδοντίατρο.


 

Fun Fact : Τα εργαλεία χειρός οι ασθενείς τα έλεγαν και "γαντζάκια",για ευνόητους λόγους,λόγω ομοιότητας με γάντζο.

 


Οι υπέρηχοι λοιπόν δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν και τους οδοντιάτρους μια και η αφαίρεση πέτρας,πλάκας και λοιπόν εναποθέσεων γίνεται πιο  γρήγορα,πιο εύκολα και με πιο πολύ στυλ,αλλά και τους ασθενείς μια και οι υπέρηχοι δεν είναι εκφοβιστικοί στην όψη(παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται ενσωματωμένοι πάνω στην οδοντιατρική έδρα, άρα οι ασθενείς επιμένουν να τους αποκαλούν "τροχό" ), και δεν είναι τόσο επώδυνοι.

Γιατρέ πολλά εχεις πει για τους υπέρηχους,αλλά ούτε μια φωτογραφία!



Συγνώμη,έχετε δίκιο.Επανορθώνω.Βλέπετε παρακάτω μια φωτογραφία ενός οδοντιατρικού υπέρηχου,σε ξεχωριστή μονάδα,όχι ενσωματωμένου στην οδοντιατρική έδρα. .



και στο στόμα



Οι υπέρηχοι λοιπόν κάνουν μικροδονήσεις με τις οποίες αφαιρούνται η πλάκα,οι χρωστικές,τα υπολείμματα της τροφής κα η πέτρα, πάνω από τα ούλα αλλά και κάτω από τα ούλα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια τόσο του καθαρισμού όσο και της θεραπείας ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.Βέβαια για τη χρήση τους στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου δε συμφωνούν όλοι οι γιατροί. Άλλοι κάνουν  εξ'ολοκλήρου θεραπεία μόνο με υπερήχους,ενώ άλλοι τους θεωρούν μονο ως εργαλεία για καθαρισμό πάνω από τα ούλα,και κάτω από τα ουλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά εργαλεία χειρός. Κατά τη γνώμη μου η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη μέση,οπότε εγω προσωπικά σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιώ συνδυαστικά πρώτα τους υπέρηχους και στη συνέχεια τα εργαλεία χειρός,μια και τα τελευταία είναι πολύ καλά ειδικά για μικρολεπτομερειες.

Έχουν διαφορετικά μυτάκια (κεφαλές ή αγγλιστί tips ) ανάλογα με το τι θέλουμε να αφαιρέσουμε πχ πιο χοντρά για πέτρα πάνω από τα ούλα,πιο μακριά και λεπτά για αφαίρεση πέτρας κάτω από τα ούλα.

 

Η χρήση τους γίνεται πάντα με καταιονισμό νερού(δηλαδή κατά τη λειτουργία τους βγάζουν και νερό για να ψύχεται και το εργαλείο και το δόντι και να μη δημιουργηθεί κάποιο τραύμα από την υψηλή θερμοκρασία και τις δονήσεις ).

Περισσότερα για τη διαδικασία στο παρακάτω video,όπου φαίνεται ο καθαρισμός πάνω από τα ούλα(υπερουλικός καθαρισμός.)




Φυσικά αν γίνει θεραπεία περιοδοντίτιδας,δηλαδή χρησιμοποιηθούν οι υπέρηχοι μέσα στα ούλα,πρέπει να γίνει αναισθησία τοπικά των ούλων,για να μην πονάει ή παγώνει ο ασθενής.Αν δε γίνει αναισθησία των ούλων πχ στην περίπτωση ενός καθαρισμού ή μιας θεραπείας ουλίτιδας,μπορεί ο ασθενής να νιώθει κάτι ενοχλήσεις,σαν αν τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα.Αυτό δεν είναι επώδυνο,απλά λιγάκι ενοχλητικο,αλλά είναι φυσιολογικό και δε θα πρεπει να ανησυχήσει.

 Με τους υπέρηχους μπορούμε να αφαιρέσουμε άξονες από τα δόντια ή και να τους χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας,αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι θέμα της σημερινής μας ανάρτησης.

Ελπίζω λοιπόν να σας ενημέρωσα για τις χρήσεις των υπερήχων στην περιοδοντική θεραπεία.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου