Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Τι είναι η αδαμαντινοπλαστική γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί μια διαδικασία ελάχιστης παρέμβαση καθαρά για αισθητικούς λόγους.Και αυτη είναι η αδαμαντινοπλαστική.

Τι κρύβει ο μυστηριώδης,βαρύγδουπος και ελκυστικός αυτός όρος;




Η αδαμαντινοπλαστική (ο αγγλικός όρος είναι enameloplasty) είναι η διαδικασία ελάχιστης παρέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε,λειαίνουμε και στιλβώνουμε(γυαλίζουμε) ελάχιστη ποσότητα από το εξωτερικό τμήμα (αδαμαντίνης ) του δοντιού,στο μέρος που κόβει(κοπτικό άκρο ) ή παρεμβαίνουμε στο σχήμα των προσθίων δοντιών για αισθητικούς λόγους.

Πώς γίνεται αυτό;

Αν πάμε στη δομή ενός δοντιού θα δούμε ότι αποτελείται εξωτερικά από αδαμαντίνη και εσωτερικά από οδοντινη.


                                                              Πηγή

 Η αδαμαντίνη είναι το λεγόμενο "σμάλτο" των δοντιών και μια από τις πιο σκληρες ουσίες στο ανθρώπινο σώμα. Το πάχος της διαφέρει από δόντι σε δόντι και από περιοχή σε περιοχή.
Ορισμένες φορές και για διάφορους λόγους το κοπτικό άκρο του δοντιού μπορεί να φαίνεται σαν σπασμένο σε σημεία,σαν τη μύτη ενός πριονιού όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

Η ασθενής αυτή τρίζει τα δόντια της.(Περισσότερα για το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών σε αυτήν την ανάρτηση.Πατήστε εδώ.)

Βλέπετε ότι έχουν φαγωθεί και φαίνονται σαν δόντια από πριόνι το κάτω μέρος των πάνω δοντιών.
Άλλες συνηθειες μπορεί να περιλαμβάνουν δάγκωμα συνεχώς κάτι σκληρού πχ μολύβι,καλαμάκι,δάγκωμα νυχιών κ.α.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Βλέπετε στην πρώτη εικόνα παρακάτω μια ασθενή που και αυτή τρίζει τα δοντια της.

Και με μια πιο κοντινή ματιά

Βλέπετε στα πάνω δόντια πως έχει τρίψει τα κοπτικά άκρα και φαίνονται πριονωτά.

Έτσι λοιπόν και εμείς με ένα διαμάντι λείανσης,που μπαίνει στη χειρολαβή (ή μάλλον αναδιατυπώνω για να συνεννοούμαστε )χρησιμοποιώντας τον τροχό,αλλά λίγο(!),λειαίνουμε και γυαλίζουμε τα δόντια και το αποτέλεσμα είναι αυτό της επόμενης εικόνας.(Περισσότερα για τον τροχό στην αντίστοιχη ανάρτηση.Πατήστε εδώ.)

Και πιο κοντά


Βλέπετε πόσο πιο λεία και ομορφα είναι τα δόντια τώρα.Και με ελάχιστη παρέμβαση!

Πότε αντενδείκνυται η αδαμαντινοπλαστική;

Όπως και κάθε θεραπεία,έτσι και η αδαμαντινοπλαστική έχει ενδείξεις και αντενδείξεις.Οι αντενδείξεις περιλαμβάνουν τα πολύ κοντά δόντια,τα δόντια στα οποία έχει γίνει αδαμαντινοπλαστική ξανά στο παρελθόν αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί η αιτία που προκάλεσε τη φθορά(πχ τριξιμο των δοντιών,κάποια άλλη συνήθεια),και σε δόντια με ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο,μια και μπορεί να επιβαρυνθεί η ευασθησία τους.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου