Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Γιατρέ..είδα διαφήμιση λεύκανσης από μη οδοντίατρο..Τι είναι αυτό;

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία. Η πρώτη ανάρτηση μετά το Πάσχα σχετίζεται με μια υπαρκτή κατάσταση, που παίνρει διαστάσεις επιδημίας. Αυτή είναι η διενέργεια της θεραπευτικής διαδικασίας της λεύκανσης από μη οδοντιάτρους, συνήθως κέντρα ή ινστιτούτα υγείας και ευεξίας.

Η λεύκανση είναι από τα αγαπημένα μου θέματα τόσο στη δουλειά όσο και στις αναρτήσεις. Ένας από τους λόγους είναι ότι όντως μπορώ να ενισχύσω το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση των ασθενών, άρα να τους αλλάξω τη ζωή προς το καλύτερο. Και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι η λεύκανση σαν διαδικασία φαίνεται τόσο εύκολη, που πολλοί αγνοούν ή ξεχνούν, ότι όπως και οι άλλες θεραπευτικές διαδικασίες που γίνονται στην οδοντιατρική, και αυτή έχει ανδείξεις και αντενδείξεις.

Πάμε να θυμιθούμε λιγάκι τη διαδικασία της λεύκανσης στο ιατρείο με το ακόλουθο video


To λευκαντικό που χρησιμοποιήθηκε στο video είναι το λευκαντικό που χρησιμοποιώ και εγώ στο ιατρείο.

Με τη λεύκανση έχω ασχοληθεί στο παρελθόν σε πληθώρα αναρτήσεων :

Λεύκανση,αυτός ο άγνωστος! 

Προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο 

Whitening εναντιον bleaching; Τι εννοείς γιατρέ;Λεύκανση θέλω! 

Λεύκανση part II..Επιστροφη στα βασικά!

 Ρώτα τον γιατρό: Μπορεί η λεύκανση να κάνει κακό στα δόντια; 

Tα λάθη που διαβάζουμε στο διαδίκτυο μέρος ΙΙ

Toν τελευταίο καιρό όμως πληθαίνουν οι διαφημίσεις για διάφορα κέντρα που υπόσχονται λεύκανση, χωρίς η διαδικασία να επιβλέπεται από κάποιον οδοντίατρο.

Δε θα μπω στη διαδικασία να κακολογήσω τα κέντρα αυτά, με την πρόφαση ότι δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνουν και πώς ακριβώς κάνουν τη λεύκανση που υπόσχονται.

Σίγουρα πάντως δεν την κάνουν με οδοντιατρικά υλικά, διότι δια της νόμιμης οδού απαγορεύεται τα υλικά αυτά να πωλούνται σε μη οδοντιάτρους.

Σε ένα σωστό και ευνομούμενο κράτος, τέτοιες διαδικασίες θα ήταν παράνομες ή θα υπήρχε ένα σαφές και καθορισμένο πλαίσιο δράσης τους. Σε ένα κέντρο αισθητικής στη Γλυφάδα, γνωρίζω ότι έγινε καταγγελία από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε για την απονομή δικαιοσύνης. Σε αυτό φταίμε και οι οδοντίατροι, αφενός με την απαξίωση της θεραπευτικής διαδικασίας της λεύκασης ως κάτι ευτελές, αφ'ετέρου με το ότι δεν είναι εξοικιωμένοι όλοι οι οδοντίατροι, δηλαδή οι γιατροί της στοματικής κοιλότητας, με τη διαδικασία είτε από άγνοια ή από φόβο.

Τρία πράγματα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι επιλέγουν τον επιστήμονα που θα κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση στο στόμα τους.


1. Τα δόντια μπορεί να λευκαίνουν, αλλά η πέτρα, τα σφραγίσματα, οι στεφάνες (κορώνες/θήκες) δε λευκαίνουν. Για αυτό θα πρέπει να ενημερωθείτε, γιατί κινδυνευετε να φύγετε πολύ δυσαρεστημένοι από τον οποιοδήποτε σας δελεάσει με λεύκανση σε χαμηλό κόστος. Ένα σφράγισμα πχ στην αισθητική περιοχή (πρόσθια δόντια) θα φαίνεται σαν χαλασμένο(πιο μαύρο) αν λευκανθει  όλο το υπόλοιπο δόντι. Ούτε η πέτρα λευκαίνει, άρα θα πρέπει πριν από τη διαδικασία να προηγηθεί ένας καλός καθαρισμός, δηλαδή επίσκεψη στον οδοντίατρο.

2. Αν εχουν "πέσει" τοπικά τα ούλα, δηλαδή αν πάσχετε από ουλίτιδα(πατήστε εδώ για την αντίστοιχη ανάρτηση) ή οδοντινική υπερευαισθησία(πατήστε εδώ για την αντίστοιχη ανάρτηση) και πάει κάποιος να σας εφαρμόσει λευκαντικό παράγοντα, θα νιώσετε πονο. Αυτό γιατί οι ρίζες των δοντιών θα είναι ευαίσθητες στα ερεθίσματα, άρα θα πονέσετε. 

Οι λόγοι 1 και 2 καθιστουν σημαντική την προσεκτική επιλογή περιστατικών. Όπως είπαμε και στην αρχή, η λεύκανση δεν είναι για όλους. Έχει ενδείξεις και αντενδείξεις.

3. Αν κάτι πάει στραβά, για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας επιστήμονας με πτυχίο είναι πιο πιθανό να μπορεί να το αντιμετωπίσει από κάποιον μη καταρτισμένο ή ελλιπώς καταρτισμένο. 

 Και αυτό δεν το λέω γιατί φοβαμαι ότι τα παραπάνω κέντρα θα μου μειώσουν το εισόδημα. Το λέω ως οδοντίατρος, που πρωταρχικός μου σκοπός είναι η επιμόρφωση του κοινού για τη στοματική υγεία.

Στην παραπάνω διαπίστωση έρχεται να με διαψέυσει εν μέρει η πραγματικότητα, που όντως είναι σκληρή. Χωρις να προσπαθήσω να δικαιολογήσω τους συναδέλφους μου, υπάρχουν συνάδελφοι ελλιπώς καταρτισμένοι, οι οποίοι ασκούν την Οδοντιατρική επιστήμη. Γι'αυτό εξάλλου είπα την έκφραση "πιο πιθανό". Αλλά πιο πιθανό είναι κάποιος με πτυχίο στην Οδοντιατρική, να αντιμετωπίσει μια αρνητική έκβαση κατά τη διαδικασία της λεύκανσης, από κάποιον που έχει πτυχίο ή πιστοποιητικό αισθητικής και κοσμητολογίας.

Κλείνοντας, τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι θα δελεαστείτε από τις σειρήνες της λεύκανσης σε ανταγωνιστικες τιμές από διάφορα κέντρα αισθητικής ή από διάφορους οδοντιάτρους. Μια συζήτηση με τον οδοντίατρο σας, που εμπιστεύεστε,ύστερα πιθανώς και από κατάλληλη χρωματοληψία, θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή και εξατομικευμένη επιλογή!

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου