Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Aντιβίωση σε ασθενείς με αρθοπλαστική ισχίου. Χρειάζεται ή όχι;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη διαδικασία σε μια ευπαθή ομάδα ασθενών.Θα ασχοληθούμε σήμερα με την προληπτική λήψη αντιβίωσης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου.

 Η αρθροπλαστική ισχύου είναι μια πολύ διαδεδομένη διαδικασία κατά την οποία αντικαθίσταται η φθαρμένη κεφαλή του μηριαίου οστού με ενα εμφύτευμα,αποκαθιστώντας την κινητικότητα στην άρθρωση. Οι παρακάω φωτογραφίες προέρχονται από ενα φυλλάδιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

   
Εικόνα υγιούς άρθρωσης ισχίου
Εικόνα άρθρωσης ισχίου που χρειάζεται αποκατάσταση λόγω φθοράς

Εικόνα εμφυτεύματος κεφαλής ισχίου

Εικόνα εμφυτεύματος στην κοτύλη (λεκάνη)


Μέχρι τώρα ίσχυε το εξής : Ο οδοντίατρος ερχόταν σε επαφή με το θεράποντα ιατρό, που παρακολουθεί τον ασθενή και ζητά την ιατρική του γνώμη, εγγράφως όπου είναι δυνατόν, για την αντιβίωση που πρέπει να πάρει προληπτικά ο ασθενής, πριν γίνουν αιματηρές επεμβάσεις στο στόμα.

Με τον όρο "αιματηρές επεμβάσεις", δεν εννοώ χειρουργεία ανοικτής καρδιάς! Οποιαδήποτε παρέμβαση, ακόμα και ένας απλός καθαρισμός, που θα συνοδευτεί από αιμορραγία, είναι δυνατόν να ποροκαλέσει είσοδο μκροβίων του στόματος στη γενική κυκλοφορία, οπότε σε ευπαθείς ομάδες ασθενών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ως προς την επικοινωνία οδοντιάτρου και θεράποντος ιατρού. Για κάθε ιατρική απόφαση σε ασθενείς που παρακολουθούνται από ιατρό για κάποια ιατρική κατάσταση, πάθηση ή διαδικασία στην οποία έχουν υποβληθεί επιβάλλεται η επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.

Η απόφαση δεν μπορεί να είναι μονο του οδοντιάτρου.

 Επίσης η απόφαση για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αλληλεπίδρασης της οδοντιατρικής θεραπείας με την ιατρική κατάσταση, πάθηση ή διαδικασία στην οποία έχουν υποβληθεί οι ασθενείς επαφίεται στο θεράποντα ιατρό και όχι στον οδοντίατρο. Αυτός παρακολουθεί τον ασθενή, άρα αυτός είναι υπεύθυνος για τη φαρμακετική του αγωγή, και η δική του γνώμη έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

 Επειδή όμως η επιστήμη δεν παραμένει στάσιμη, αλλά συνεχώς εξελίσσεται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο), σε συνεργασία με τους καθ'υλην αρμόδιους, δηλαδή την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοπεδικών Χειρουργών, αποφάνθηκαν ότι  δε χρειάζεται η λήψη αντιβίωσης αν έχουν υγιές ιατρικό ιστορικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπερτονίζω ότι μόνο αν έχουν υγιές ιατρικό ιστορικό ή ακόμα και ιατρικές καταστάσεις που δεν επιβάλουν τη χρήση αντιβίωσης ως προληπτικό μέσο.
Αν πάσχετε από διαβήτη, κάποια καρδιακή κατασταση, πρόσφατο χειρουργείο και άλλα, τότε μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.


Σε κάθε περίπτωση πάντως η χρήση ή μη προφυλακτικής αντιβίωσης είναι απόφαση του θεράποντος ιατρού. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι απλά..κατευθυντήριες γραμμές, αλλά μπορεί για τους δικούς του λόγους ο επεμβαίνοντας γιατρός να μην πείθεται από την τρέχουσα βιβλιογραφία.

Οπότε ο οδοντίατρος ακολουθεί το θεράποντα, υστερα από ιατρική σύσκεψη και ανταλλαγή απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να γίνεται λήψη ενός πολύ καλού ιατρικού ιστορικού και επικοινωνία με τον υπεύθυνο γιατρό.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!


Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου