Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τι είναι στοματοκολπική επικοινωνία γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η στοματοκολπική επικοινωνία, δηλαδή η επικοινωνία που γίνεται μεταξύ της μύτης (και πιο συγκεκριμένα των ιγμορίων) και του στόματος συνήθως μετά απο εξαγωγή δοντιού.

Με τη στοματοκολπική επικοινωνία είχαμε ασχοληθεί ακροθιγώς σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είχαμε πει τότε ότι η στοματοκολπικη επικοινωνία μπορεί να συμβεί κατά την εξαγωγή δοντιών των οποίων οι ρίζες είναι μέσα ή κοντά στο ιγμόριο.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι :

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε μια εικόνα του προσώπου και των ιγμορίων



Υπάρχει περίπτωση η ρίζα ή ορισμένες φορές παραπάνω από μια ρίζες του δοντιού να είναι εντός του ιγμορίου όπως βλέπετε στhn παρακάτω ακτινογραφία


Νομίζω θα το καταλάβετε ακόμα καλύτερα αν χρωματίσουμε το δόντι κόκκινο και το ιγμόριο μπλε


Αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε αυτό το δόντι, τότε θα αφεθεί μια οπή που θα συνδέει το ιγμόριο με το στόμα (στοματοκολπική επικοινωνία) . Άρα ο ασθενής όταν αναπνέει, τρώει, πίνει κτλ θα έχει μια δυσάρεστη εμπειρία : Λόγω επικοινωνίας της μύτης με το στόμα, ότι μπαίνει στο στόμα θα φεύγει από τη μύτη.

Είναι η προσωποποίηση της παροιμίας "Θα μου το βγάλεις από τη μύτη!"

Για αυτό όταν βγάλουμε οπίσθια δόντια συνήθως κάνουμε μια διαδικασία που λέγεται δοκιμασία valsava. H δοκιμασία είναι το ίδιο με αυτό που κάνουμε όταν έχουν βουλώσει τα αυτιά μας (αποσυμπίεση) και μπορείτε να τη δείτε στο ακόλουθο video.




Η στοματοκολπική επικοινωνία είναι κάτι που μπορεί να γίνει κατά τη καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Λάθος όμως και πλημμελής άσκηση της οδοντιατρικής είναι να μη γίνει προσπάθεια να διορθωθεί η βλάβη.


Τί κάνουμε ;




Σε περίπτωση που έχουμε κάποια μορφή στοματοκολπικής επικοινωνίας,τότε ειδοποιούμε τον ασθενή και στη συνέχεια ράβουμε την περιοχή για να κλείσουμε την επικοινωνία,ενώ ταυτόχρονα δίνουμε αντιβίωση και αποσυμφορητικά μύτης στον ασθενή.Φυσιολογικά σε 10-15 μέρες θα έχει ξεκινήσει η επούλωση χωρίς άλλα προβλήματα. Ορισμένες μάλιστα στοματοκολπικές επικοινωνίες κλείνουν αυτόματα, χωρίς τα παραπάνω, γιατί είναι μικρές. Άλλες βεβαια είναι πιο μεγάλες, γιάυτό μπορεί να απαιτηθεί η δημιουργία χειρουργικού κρημνού. Παρ'όλα αυτά καλό είναι να καλέσουμε προληπτικά τον ασθενή πίσω στο ιατρείο μετά από 3-5 ημέρες για να δούμε την πορεία της επούλωσης.

Γι'αυτό επιβάλεται στις εξαγωγές, ειδικά οπισθίων δοντιών να έχουμε μια πανοραμική ακτινογραφία. Για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και όχι να αντιμετωπίζουμε εκπλήξεις!

Παρόμοια με τη στοματοκολπική επικοινωνία είναι η στοματορρινικη επικοινωνια, η οποία μπορεί να γίνει λόγω επικοινωνίας του έδαφος της μύτης με ρίζες δοντιών(συνήθως κυνόδοντες) ή όγκους της ρινικής και περιρρινικής περιοχής.

Ποιός την κάνει την αντιμετώπιση της επικοινωνίας;
 

Η αντιμετώπιση της στοματοκολπικής επικοινωνίας δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις. Οποιοσδήποτε οδοντίατρος μπορεί να το κάνει εαν έχει μια χειρουργική ευχέρεια και δεινότητα. Δε χρειάζεται εξειδικευμένος γιατρός.

Αλλά αν κάποιος θεωρεί ότι υπερβαίνει των δυνατοτήτων του να αντιμετωπίσει το περιστατικό, τότε το πιο σωστό είναι να το παραπέμψει και να μην κάνει λεονταρισμούς.

Για το καλό του και για το καλό φυσικά του ασθενούς!

 Κλείνοντας, η στοματοκολπική επικοινωνία είναι ένα σύμβαμα που μπορεί να συμβεί. Μεγάλη σημασία έχει η αντιμετώπιση της από την πλευρά του γιατρού, για να καθησυχαστεί ο ασθενής και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η θεραπεία.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!
Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου