Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Γιατρέ τι είναι περιστεφανίτιδα;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά στους ασθενείς, ειδικά στην ηλικία 18-25.Και αυτό είναι η περιστεφανίτιδα

Τι είναι όμως η περιστεφανίτιδα;

Ανατρέχοντας στο λεξικό οδοντιατρικών όρων (περισσότερα θα βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση-πατήστε εδώ για την ανάρτηση) θα δούμε σχετικα με τον ορισμό της περιστεφανίτιδας :

"Περιστεφανίτιδα: Φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από έναν ημιέγκλειστο σωφρονιστήρα (φρονιμίτη) ή ημιέγκλειστο δόντι(που δεν έχει βγει δηλαδή πλήρως στο στόμα) λόγω συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφής γύρω από το ούλο της περιοχής."

Για να οπτικοποιήσουμε όμως καλύτερα τον όρο περιστεφανίτιδα και να καταλάβουμε γιατί αυτό προβληματίζει τους ασθενείς.

Βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα στα δεξιά την κλινική εικόνα ενός φρονιμήτη που ανατέλει, δηλαδή βγαίνει στο στόμα και στα αριστερά την ακτινογραφική του εικόνα.




Παρατηρούμε ότι ο φρονιμήτης δεν έχει βγει εντελώς στη στοματική κοιλότητα, αλλά καλύπτεται από ένα τμήμα ούλου, το οποίο έχουμε σκιαγραφήσει για να καταλάβετε πόσος φρονιμήτης έχει βγει και πόσος είναι ακόμα μέσα στα ούλα.

Αυτό το τμήμα του ούλου, είναι αρκετά πιθανό κατά τη μάσηση και τη λειοτρίβηση της τροφής, να παγιδεύσει μικρά κομματάκια τροφής, τα οποία μετά από δύο-τρεις μέρες θα ξεκινήσουν να πονάνε,κάνοντας μια φλεγμονή, μια και δεν είναι εύκολο με το βούρτσισμα να απομακρυνθούν.

Αυτό αγαπητοί αναγνώστες είναι η περιστεφανίτιδα!


Πώς όμως μπορούμε να αντομετωπίσουμε την περιστεφανίτιδα;

Υπάρχει ο εύκολος τρόπος, ο οποίος αντιμετωπίζει τον πόνο αλλά όχι το αίτιο, και ο δύσκολος τρόπος, ο οποίος λύνει ριζικά το πρόβλημα.

Ο εύκολος τρόπος είναι να πάρουμε μια μπατονέττα (αυτή που καθαρίζουμε τα αυτιά μας) και να την βουτήξουμε σε κάποιο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα πχ listerine, perioguard, eludril, hexalen, betadine gargle κ.α                                                 

+

   
Έτσι μπορούμε να καθαρίσουμε σχολαστικά την περιοχή και να απομακρύνουμε υπολείμματα τροφής που προκαλούν αυτή τη φλεγμονή. Ταυτόχρονα, μπορούμε με το υπόλοιπο αντιμικροβιακό δθιάλυμα να κάνουμε στοματοπλύσεις ενώ επειδή πονάμε, μπορεί να πάρουμε ένα ήπιο αναλγητικό πχ depon/panadol ή κάποιο αντιφλεγμονώδες.

Πάντως αν ακολουθήσουμε όλα τα βήματα της παραπάνω μεθόδου, εντός 3-5 ημερών θα νιώσουμε πολύ καλύτερα.


Βέβαια ο πόνος μπορεί να ξαναέρθει, μια και είναι πού πιθανό να ξαναπαγιδευτεί τροφή σε εκείνο το σημείο που καλύπτεται από ούλα

FUN FACT : Το τμήμα του ούλου που καλύπτει το δοντι, λέγεται καλύπτρα. Μπορεί να το χρησιμοποιήσετε στο trivial pursuit!


O δύσκολος δρόμος, είναι η πλήρης αφαίρεση της καλύπτρας, δηλαδή του τμήματος του ούλου που καλύπτει το δόντι. Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία, οπότε με κάποιο εργαλείο είτε νυστέρι, είτε ψαλίδι ιστών, ηλεκτροτόμο,Laser αφαιρούμε το τμήμα του ούλου.

Ο δύσκολος δρόμος όμως εξασφαλίζει ότι το πρόβλημα εξαλείφεται για πάντα.

Η επούλωση είναι γρήγορη και εντός 5-7 ημερων θα έχετε ξεχάσει όλη τη διαδικασία

Αυτά είχα να σας πω για την περιστεφανίτιδα.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!



ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου