Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Nέα από το διαδίκτυο..αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι ένα νέο προϊόν που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και αντιμετωπίζει την άπνοια ύπνου.

Τι είναι η άπνοια ύπνου γιατρέ;

Η άπνοια ύπνου είναι η διακοπή της ροής του αέρα από τους αεραγωγούς κατά τον ύπνο και το αίσθημα πνιγμονής που νιώθει ο ασθενής.Αυτό αν γίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του βραδυνού μας ύπνου, το οξυγόνο (κορεσμός) πέφτει σε εξαιρετικά πολύ χαμηλά επίπεδα (3-4%). Το οποίο σημαίνει ότι ο ασθενής κυριολεκτικά ξυπνάει νομίζοντας ότι κάποιος προσπαθεί να τον στραγγαλίσει ή όταν ξυπνήσει το πρωί αισθάνεται πολύ κουρασμένος και καταπονημένος.
Υπάρχουν έρευεν ες που σχετίζουν την άπνοια ύπνου με πολλά προβλήματα,όπως φαινεται και στην παρακάτω εικόνα.

Βέβαια οι έρευνες θέλουν και κριτική διερεύνηση και δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε όλα στην άπνοια ύπνου.

                                                                                                         Πηγή cpap.gr


Πάντως είναι γεγονός ότι η άπνοια ύπνου προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Και το κυριότερο, οι πάσχοντες θεωρούν ότι δεν υπάρχει σωτηρία ή ότι δεν πάσχουν από άπνοια ύπνου. 

Βέβαια υπάρχουν περιστατικά άπνοιας τα οποία δεν είναι τόσο σοβαρά (υπόπνοια ύπνου) ή παραμένουν αδιάγνωστα.

Ένα πολύ ωραίο άρθρο για το τι είναι άπνοια ύπνου μπορείτε να βρέιτε στον παρακάτω σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


Ορισμένοι μπερδεύουν την άπνοια με το ροχαλητό. Tο ροχαλητό είναι ένα σημάδι άπνοιας, ειδικά αν είναι πολύ έντονο ή μπορεί να οδηγήσει στην άπνοια ύπνου.Η σοβαρότητα της διάγνωσης μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο ή από ένα εξειδικευμένο εργαστήριο ύπνου (που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και στην οδοντιατρική σχολή).


Μέχρι τώρα η συνήθης αντιμετώπιση ήταν για ελαφρά περιστατικά άπνοιας ένα μασελάκι που το φόραγε ο ασθενής και έφερνε τη γνάθο και τη γλώσσα στη σωστή θέση για να μην εμποδίζουν τη ροή του αέρα.


Μασελάκι για την αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου


Για πιο βαριά περιστατικά άπνοιας ύπνου οι ασθενείς για βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για σοβαρούς λόγους υγείας, χρησιμοποιείτο η συσκευή (μάσκα) c-pap. C-pap στα αγγλικά είναι το continuous positive air presure, δηλαδή εξασφαλίζεται η συνεχή ροή αέρα και διατηρούνται οι αεραγωγοί ανοιχτοι, οπότε δεν υπάρχει διακοπή στην αναπνοή από την άπνοια ύπνου.

Μάσκα c-pap


H μάσκα c-pap φορεμένη
Η μάσκα βελτίωσης ύπνου όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ήταν μια μεγάλη κατασκευή. Παρά το γεγονός ότι έδινε μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα ζωης, το μέγεθος, το κόστος αλλά και η δυσκολία ορισμένες φορές στη μεταφορά της δεν επέτρεπε την πλήρη χρήση της.

Εδώ λοιπόν έρχεται η συγχρονη τεχνολογία και μετατρέπει τη συμβατική συσκευή μάσκα βελτίωσης ύπνου c-pap σε αυτή τη μικρή και εύχρηστη συσκευή που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.To προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά ακόμα. Θα μπει από αρχές ιουνίου στην πλατφόρμα συλλογής χρηματοδοτών indiegogo (κάτι σαν το kickstarter για νεοφυείς-startup επιχειρήσεις), για να βρει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους και να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή σε αναγωνιστική τιμή.

Εγώ θεωρώ ότι θα πιάσει, μια και έχει έτοιμο κοινό, αλλά και αν κάνει αυτά που ισχυρίζεται, είναι ένα προϊόν που θα επιφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Ελπίζω να σας βοήθησα.Και θυμηθείτε-το ροχαλητό μπορεί να θεραπευτεί και από τον οδοντίατρο!

Η γνώση είναι δύναμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου