Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Λάθη στο διαδίκτυο μέρος ΙΙΙ. Η σήμανση στις οδοντόκρεμες

Θεμα  της σημερινής μας ανάρτησης αποτελει μια ανάρτηση που είχε κατακλύσει το διαδίκτυο σχετικά με το χρώμα στο κάτω μέρος των συσκευασιών οδοντόκρεμας και τι αυτό σημαίνει για τα περιεχόμενα της

Όταν ήρθε στην ελληνική blog-οσφαιρα η συγκεκριμένη ανάρτηση, ομολογώ ότι και εγώ την είχα διαβάσει με ενδιαφέρον και είχα πιστέψει την αληθοφανή της εξήγηση.

Αντιγράφω από το votegreece.gr (η είδηση είχε αναπαραχθεί από πολλούς διαδικτυακούς ιστότοπους ενημέρωσης)

"ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑΣ;

οδοντόκρεμες
Σε κάθε συσκευασία οδοντόκρεμας (κάτω μέρος) υπάρχει ένα χρώμα που χαρακτηρίζει τη σύνθεσή της.
Καλό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς ψωνίζουμε διότι τα προϊόντα οδοντόκρεμας είναι προϊόντα όπου ο καταναλωτής τα επιλέγει με βάση τη γεύση και όχι τα συστατικά.
Το σωστότερο φυσικά είναι να πλένουμε τα δόντια μας με φυσικές οδοντόκρεμες που μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι, αλλά στις μέρες μας αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από πάρα πολύ λίγους ανθρώπους.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα χρώματα και την σύνθεση των συστατικών που περιέχει η κάθε οδοντόκρεμα.
Πράσινο χρώμα: Φυτική
Μπλε χρώμα: Φυτική με προσθήκη φαρμακευτικής ουσίας
Κόκκινο χρώμα: Φυτική με προσθήκη χημικής σύνθεσης
Μαύρο χρώμα: Μόνο χημική σύνθεση
Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποια οδοντόκρεμα και η συσκευασία της δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω χρώματα παρακαλούμε να την αφήσετε στο ράφι λόγου άγνωστου χαρακτηρισμού στα συστατικά της.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε"
                         
                                                                                                                     Πηγή


Η απάντηση έστω και ετεροχρονισμένα ήρθε από το dentalalert.gr/"Αποσαφήνιση της φήμης σχετικά με το χρώμα στο κάτω μέρος της οδοντόκρεμαςΤους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια φήμη που αφορά την έγχρωμη λωρίδας που υπάρχει στο κάτω μέρος του σωληναρίου οδοντόκρεμας.
Η φήμη, που ξεκίνησε από την Αμερική, λέει ότι οι χρωματισμοί αυτής της λωρίδας σημαίνουν:

Δεν υπάρχει τίποτα και κανένας που να αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό.
Είναι όμως αποδεδειγμένο το εξής: Οι σημάνσεις αυτές ονομάζονται "eye marks" και διαβάζονται από έναν αισθητήρα κατά τη διαδικασία παραγωγής, προκειμένου να εντοπίζονται και να μπαίνουν τα σωληνάρια στη σωστή θέση και σειρά. Άρα η χρωματιστή λωρίδα που υπάρχει στο κάτω μέρος των σωληναρίων είναι απλά μια χρωματιστή λωρίδα και δεν περιέχει επιπλέον πληροφορίες για το προϊόν, καθώς αυτές υπάρχουν γραμμένες στο πίσω μέρος της οδοντόκρεμας.

Η χρωματιστή αυτή λωρίδα υπάρχει και σε άλλα προϊόντα τέτοιας συσκευασίας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ."

                                                                                                                            Πηγή Δυστυχώς το όλο θέμα ήταν ένα hoax, μια δηλαδή λογικοφανής φούσκα, η οποία έγινε σύντομα γνωστή και viral μέσω του διαδικτύου.

Με το μύθο αυτό επίσης έχει ασχοληθεί η σελίδα "ellinikahoaxes.gr" (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) και τον έχει καταρρίψει.

Έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση μας για τα λάθη που διαβάζουμε στο διαδίκτυο, και πώς αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική σκέψη (πατήστε εδω για την ανάρτηση) .

  "Δεν είναι αλήθεια ότιδήποτε διαβάζουμε στο διαδίκτυο"


 

Γενικά με τις διαδικτυακές διαφημίσεις και ειδικά με τον κλάδο της υγείας η διασταύρωση των ειδήσεων είναι πολύ σημαντική μια και οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας.Τόσο στο ζειν όσο και στο ευ-ζην.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε..η γνώση είναι δύναμη! 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου